Yhteystiedot Jäsensivut

Ajankohtaista

Teräsrakenneyhdistys julkaisee kiinnostavia alan uutisia sekä ajankohtaista tietoa omien jäsenyritystensä innovaatioista teräsrakenneteollisuuden alalla. Tapahtumakalenterimme kokoaa alan keskeiset tapahtumat sekä koulutukset.

Energiapaalut tuottavat kestävää, kustannustehokasta lähienergiaa

Hanna Grönman (hanna.gronman a rakennusteollisuus.fi), 24.6.2015

Uponor

Uponor ja SSAB ovat tuoneet markkinoille uusiutuvaa lähienergiaa hyödyntävän ratkaisun, joka vastaa uudisrakentamisen kasvaviin energia- ja kustannustehokkuusvaatimuksiin: energiapaalut.

Maaperään lyötävät tai porattavat teräksiset energiapaalut antavat rakennukselle sekä vakaan perustuksen että suuren osan käyttöenergiasta. Lämmityksessä hyödynnetään maahan varastoitunutta energiaa, viilennyksessä puolestaan maaperän matalaa lämpötilaa.

Energiapaalujärjestelmä sopii kerrostaloihin, toimistorakennuksiin ja teollisuushalleihin, joissa käytetään perustamistapana paalutusta. Käyttökelpoisuus erityyppisille rakennuksille on selvitetty analyyseillä, testikentille asennetuilla koepaaluilla ja simuloinnilla. Hyödyntämiseen sopivat parhaiten matalalämpötilaan perustuvat lämmönjakotavat, joita ovat esimerkiksi lattialämmitys ja -viilennys. Energiapaaluja voidaan käyttää myös aluerakentamisessa.

Kannattava investointi

Energiapaalut toimivat perinteisen maalämmön tavoin lämpöenergian lähteenä ja tuovat säästöjä kiinteistön käyttökustannuksiin. Säästöt syntyvät pitkällä tähtäimellä: perinteisiin lämmitys- ja viilennysratkaisuihin verrattuna investointi maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan 5–8 vuodessa, ja paalut kestävät oikein asennettuna läpi rakennuksen elinkaaren. Lisäksi laadukas lämmönsäätelyjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa ja ympäristötehokkuus vuokrausastetta.

Energiapaalujen hyödyt

  • Kustannus-, ympäristö- ja elinkaaritehokkuus
  • Hyödyntää uusiutuvaa, paikallista energiaa
  • Pienentää rakennuksen hiilidioksidipäästöjä
  • Voidaan käyttää usean rinnakkaisen energialähteen kanssa
  • Ei huoltokustannuksia, kestää läpi rakennuksen elinkaaren
  • Tulevaisuuden ratkaisu!

Uponorin ja SSAB:n kehittämää energiapaalujärjestelmää on jo hyödynnetty useissa uudiskohteissa, ja lisää on rakenteilla.

Katso lisää ja tutustu kohteisiin verkkosivuillamme www.uponor.fi/ratkaisut/maalampo/geo-palixTakaisin