Yhteystiedot Jäsensivut

Teräsrakenne 1/2024 -verkkolehti

Päätoimittajalta:

Rakentamisen regulaatio korjaussarjojen syövereissä

timo

Rakentamisen kansallisessa ja kansainvälisessä lainsäädännössä tapahtuu
tällä hetkellä ennen näkemättömiä muutoksia.

Negatiivinen uutisointi johtaa osaajapulaan

fia

”Rakentamisesta välittyy nyt julkisuudessa mielestäni aiheettoman huono kuva. Pelkoni on, että rakentamiseen liittyvä negatiivinen uutisointi johtaa
siihen, että alaa opiskelevat tai alalle lähtemistä harkitseva hakeutuvat töihin muille aloille. Näin tapahtui 1990-luvun laman aikaan, jolloin osa
oman ikäluokkani opiskelijoista suuntasi rakennusalan ulkopuolelle. Alaamme uhkaa osaajapula, jos eläköityvien tilalle ei saada nuoria”,

___________

Kaupungintalon katettu  sisäpiha kutsuu lahtelaisia

TU-231113-lahden-kaupungintalo-067

Alkujaan Eliel Saarisen 1912 suunnittelemaan Lahden kaupungintaloon tehtiin peruskorjauksen yhteydessä kaupunkilaisten olohuone, kun kaupungintalon sisäpiha muutettiin katetuksi sisätilaksi.

___________

Kupari kiertää  takaisin paikalleen 

1 aurubis 2024 02 19 suomenlinna

Vanha kuparikatto erottuu maisemassa levollisen vihreän sävyisenä. Kun rakennus remontoidaan, konesaumakaton rivit voidaan irrottaa ja toimittaa kotimaiselle kuparin valmistajalle, joka kierrättää jalometallin uudeksi kattokupariksi. Peltiseppä vastaa lopputöistä ja asentaa katon takaisin paikalleen. Kaiken tämän jälkeen katto näyttää edelleen yhtä vihreältä.

__________

Vuosaaren uusi biolämpölaitos istuu kaupunkikuvaan

vuo1

Vuosaaren biolämpölaitos on uusin lisäys Helen Oy:n Vuosaaren voimalai-tosalueelle, joka on ollut merkittävä sähkön ja kaukolämmön tuotantopaikka 1980-luvulta lähtien. Kaikki laitosalueen rakennukset on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co Oy.

__________

Metalliset kuoret profiloivat  tyylikkäästi uutta voimalaitosta

vuo2

Vuosaareen on valmistunut Helenin uusi voimalaitos, joka on näyttävä lisäys alueen arkkitehtuuriin. Turvallisuuden, toimivuuden ja kestävyyden ohella kohteessa on kiinnitetty erityistä huomiota ulkonäköön. Mittava rakennus on kauas merelle näkyvä maamerkki.

__________

Arkkitehdin omassa talossa on  tavoitteena kiertotalouden ennätys

lundell Kuva 1 varjo 2024 02 14 suunnitelma

Lohjalla on valmistumassa talo, jonka materiaalien kokoamisessa on säästetty mahdollisimman paljon raaka-aineita ja energiaa.  Yli puolet rakennuksen painosta on kierrätysmateriaalia.

__________

Teräsrakentaja mahdollisti  tiukkojen ympäristötavoitteiden toteutumisen

1 sipoo 2024 02 20 rakennus

Sipooseen valmistuneessa logistiikkakeskuksessa vähähiilisyys  on ollut suunnittelussa ja toteutuksessa keskeinen ajuri. Logicenters pyrkii kehittämään kohteitaan askel askeleelta kohti aina  vielä vähän parempaa. Toteutuksessa on ollut kumppanina  Nordec, joka on sitoutunut tiukkoihin ympäristötavoitteisiin.

__________

Supertietokone LUMIlla geometrisesti näyttävä julkisivurakenne

LUMI data center  Image Fade Creative

LUMI-supertietokoneen datakeskus rakennettiin vanhaan paperikonehalliin. Koska kohteessa käy myös vierailijoita, datasalista haluttiin visuaalisesti näyttävä. Olemassa olevan tehdasrakennuksen ilme säilytettiin alkuperäisenä, jolloin datasalin futuristinen kuorirakenne muodostaa tehokkaan kontrastin karheaa betoniympäristöä vasten.

__________

Muuntojoustava myymälä syntyy teräksen tukemana

3 karvetti 2024 02 17 teräsrunko

Kasvavalla asuinalueella Naantalin kupeessa rakennetaan uutta K-Supermarketia. Omaleimaisuutta myymälätyömaalle on tuonut tontin sijainti kalliolla. Lisäksi myymälän alle on louhittu tila parkkihallille.

__________

Tuiran monitoimitalo vahvistaa alueen identiteettiä

tuira

Tuiran monitoimitalo osoitteessa Koskitie 27 on kohtaamispaikka, joka vahvistaa Tuiran kaupunginosan identiteettiä ja uudistaa alueen kaupunki-kuvaa. Uudisrakennus ja 1900-luvun alun suojeltu puukoulu muodostavat yhteisöllisen ja suojaisan pihapiirin oppijoille ja alueen asukkaille

__________

Tuiraan nousee hieno olohuone oululaisille

tuira3

Oulun Tuirassa, Merikosken voimalaitoksen vieressä  rakennetaan arkkitehtonisesti näyttävää monitoimitaloa.  Peruskoulun lisäksi tiloihin muuttavat kirjasto ja Oulu-opisto sekä nuorisopalvelut.

__________

Rakennustuotteiden käyttöikätiedon tulevat vaatimukset

cen

EU:n uudet säädökset tekevät lähivuosina rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen laskennasta pakollista. Tämän johdosta myös rakennustuotteiden elinkaaren hiilialanjälki tulee osaksi EU:n rakennustuoteasetuksen mukaista tuotteen suoritustasoilmoitusta. Koska rakennusten käyttöikä on suhteellisen pitkä ajanjakso, rakennustuotteiden käyttöikätietoa tullaan vaatimaan osana  tuotteen suoritustasoilmoitusta.

__________

Jorvin sairaalalle toipumista edistäviä potilastiloja ja uusi kokoava pääaula

jorvi1

Uuteen rakennukseen sijoittuu Jorvin sairaalan uusi sisäänkäynti ja pääaula, joka liittää uudisrakennuksen  kantasairaalaan. Näyttävä pääaula toimii orientoitumista helpottavana solmukohtana.

__________

Jorvin sairaalaa rakennetaan ympäristöarvoja huomioiden

jorvi2

Espoossa Jorvin sairaalan yhteyteen rakennetaan uutta vuodeosastorakennusta. Uudisrakennus sijoittuu Jorvin nykyisen sairaalan ja Espoon sairaalan viereen tiukalle tontille. Rakentaminen  polkaistiin käyntiin keväällä 2023 ja peruskivi muurattiin saman vuoden lokakuussa.

__________

Tanssin talon julkisivun leijuva efekti luo kiintoisaa ilmettä

tanssi

Pohjois-Euroopan ensimmäinen tanssin ehdoin suunniteltu uusi maamerkki
avautui keväällä 2022 Kaapelitehtaan kulttuurikeskuksen yhteyteen
Ruoholahteen, Helsinkiin. JKMM Arkkitehtien ja ILO arkkitehtien yhteistyössä suunnittelema Tanssin talon hanke on kauan odotettu merkkipaalu suomalaisen esittävän taiteen historiassa. Hanke käsittää yli 6000 tanssille omistettua neliötä – maailmanluokan puitteet tanssin ja sirkuksen esittämiselle ja kokemiselle.

__________

Työhuoneesta kasvoi elinikäinen kumppanuus

samuli

”Olin kova piirtämään. Lapsuudestani muistan, kuinka usein vietin Nokian kodin naapurissa olevassa mummolassani aikaa piirtäen ja kuunnellen samalla, kun mummi luki minulle. Jo alle kymmenvuotiaana aloin piirtää ja suunnitella taloja ja hallita perspektiivin. Koin tilan hahmottamisen olevan
jotenkin luontevaa jo nuorena, minkä ansiosta fiksaannuin varhain siihen, että saattaisin ryhtyä arkkitehdiksi. Kun aikanaan onnistuin pääsemään
Tampereelle arkkitehtiopintoihin, aloimme kurssikavereideni kanssa tehdä töitä yhteisessä työhuoneessa. Muutettuamme Helsinkiin ’hohdokkaampien’
töiden perässä ja voitettuamme Turun kaupunginkirjaston suunnittelukilpailun, työhuoneesta kasvoi elinikäinen ystävyys ja kumppanuus työtovereina”, tiivistää oman elämäntiensä tärkeitä askelmerkkejä arkkitehti SAFA Samuli Miettinen.

Lue näköislehti klikkaamalla kuvaa

kansi


Teräsrakenne 1-2024 lowres
4.2 MB, päivitetty 8.3.2024


Sponsorimme tässä lehdessä:


Peikko logo rgb

anstar


nordec boli


ruukki


lundell taso


sito


haahtela


areco


aurubis


pektra