Yhteinen suunnitteluympäristö salli tiukan aikataulun


Vafon lemmikkiruokatehdas valmistuu hyvää vauhtia Nokialla. Tehokas suunnittelu ja rakentaminen ovat sujuneet ripeästi ja osin jopa samanaikaisesti.

Nokian Kolmenkulma on kasvava yrityskeskittymä Tampereen läntisen kehätien varressa, Vaasaan ja Poriin johtavien teiden leikkauspisteessä. Sinne on laajentamassa toimintaansa myös lemmikkieläintuoteyritys Vafo Finland Oy, joka kuuluu tsekkiläiseen Vafo Group -konserniin. Yhtiö on vuokrannut kaupungilta kolmen hehtaarin tontin, jonne on jo hyvää vauhtia rakentumassa lemmikkien kuivaruokaa valmistava tehdas. Uusi tuotantolaitos tulee olemaan kooltaan lähes 4000 m2. Valmistuessaan se on Suomen suurin lemmikkien kuivaruokaa valmistava tehdas. Täydellä kapasiteetillä tehtaan tuotantomäärä tulee olemaan yli 20 miljoonaa kiloa kuivaruokaa vuodessa.

Astora-Rakennus toteuttaa projektia KVR-urakkasopimuksena. Se on aikataulutettu valmistuvaksi vuoden 2022 syksylle ja ensimmäiset testiajot on tarkoitus suorittaa loka-marraskuussa.

Kohteen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut AR-Vastamäki Oy. Teräsrungon on toimittanut tuoteosakauppana Beam-Net Oy. Heille teräsrakennesuunnittelun on tehnyt SS-Teracon Oy ja rungon asentanut Ibico Teräsrakennus Oy.

Rapsakasti liikkeelle

Vastaava mestari Pasi Pärssinen, kertoo, että Astoralla on muutama saman kokoluokan hanke menossa. – Tällainen KVR-urakka on meille hyvä toimintatapa ja työ on edennyt suunnitellussa aikataulussa, vaikka rakennuttaja halusi työn tehtäväksi ripeästi. Normaalisti tämän kokoiseen hankkeeseen varataan suunnitteluun kaksinkertaisesti aikaa. Elokuun lopussa rakennuspuoli on valmis, minkä jälkeen tilaaja tekee laiteasennuksia.

Rakentamisen olosuhteet ovat olleet hyvät, koska uusi tuotantolaitos sijoittuu tehdasalueelle ja rakennettava tontti sopii hyvin tarkoitukseensa. Pärssinen toteaa, että rakennuksen alla on tukevaa kalliopohjaa, johon perustukset on louhittu. – Se on hyvä, koska tehtaalla tulee valtavat kuormat prosessilaitteista. Onneksi tilaaja oli löytänyt tällaisen kantavan tontin. Toki myös lisäyksiä tarvitaan, sillä tälle kohteelle tarvitaan vähän vahvempaa sähköä ja kaukolämpö alueelle on vielä rakenteilla. – Rakennuksen katolle tulee aurinkopaneeleja parantamaan energiatehokkuutta. Kohteeseen tulee myös lämmöntalteenottolaitteet ja myös prosessin hukkalämpöä tullaan ottamaan talteen, sanoo työpäällikkö Markku Laiho.

Haastava porrasmalli

Tehdasrakennus on SS-Teraconin rakennesuunnittelija Juho Vastapuun mukaan suunnittelun näkökulmasta pääosin melko tavanomainen, mutta siinä on myös haastavampia osia. – Isoimpia teknisiä haasteita oli hallin muoto. Se toteutetaan kolmessa eri korkuisessa portaassa. Alimmaisen korkeus on hyvinkin maltillinen, 11 metriä. Sehän on ihan tavallisen varastohallin korkuinen. Keskimmäinen porras on vajaa 18 metriä ja kaikkein korkein lohko on 22 metriä korkea. Se aiheutti aika paljon haastetta, koska niin korkeaan päätyyn tulee jo aika suuret tuulikuormat.

Vastapuu toteaa, että rakennuksen jäykistysjärjestelmälle ja varsinkin vinositeille seinälinjoilla tulee aika suuret kuormat, kun päädyn kuorma pitää ottaa niillä vastaan. – Esimerkiksi päädyn teräspilarit ovat kooltaan 400x400x12,5, eli melkein suurinta profiilia mitä varastosta saa. Tässä tapauksessa pilarin mitoitti nimenomaan se taipuma, joka aiheutuu tuulesta, eivät niinkään pystykuormat.

Teräsrungon kattotason jäykistys ja kattoristikon yläpaarteen nurjahdustuenta hoidetaan kokonaan teräsrakenteisilla kattositeillä ja tuuliristikoilla. Puukattoelementtiä ei tässä projektissa päätetty käyttää hyödyksi jäykistykseen – Se tietenkin helpotti, ettei tarvinnut tehdä mitään yhteensovitusta tai lujuuslaskentaa yhdessä puukattoelementtisuunnittelijan kanssa. Toisaalta se lisäsi teräskiloja. Jäykistysorret ovat neljän metrin jaolla, Vastapuu sanoo.

Pärssinen toteaa, että korkeus on tuonut omat haasteensa myös sisälle tulevien siilojen ja niiden kuormien vuoksi. – Tämä tuo omia haasteitaan myös pohjaan ja lattiaan. Myös osa koneista tarvitsee vielä omia vahvennuksia lattiaan.

Suunnittelulle ovat tuottaneet jonkin verran pohdintaa myös tulevat laitteet ja rakennuksen käyttö. – Rakennuksen ulkoseinässä on esimerkiksi suuria ovia, ilmanottoaukkoja sekä sitten tavanomaisempia käyntiovia ja ikkunoita. Vinosidelinjat tuli yhteensovittaa niiden kanssa ja se aiheuttaa jokaisessa projektissa hieman keskustelua, mutta ne ovat sellaisia tavanomaisia haasteita, Vastapuu tiivistää.

Uusi rakennus sijaitsee aukealla paikalla, jossa tuulikuormat osuvat voimalla korkeampaan päätyyn
Kuva: Johanna Paasikangas

Vakautta lujemmalla teräksellä

Tehtaan kokonaisteräsmäärä on noin 250 tonnia. Projektimyyntipäällikkö Jani Rintanen Beam-Netiltä luonnehtii, että materiaalit ja profiilit ovat heidän toimituksilleen melko tavanomaiset. – Hallin teräsrakenteet ovat lujuudeltaan S355, lukuun ottamatta kattoristikon paarteita, jotka ovat lujuudeltaan S420. Tämä on kokonaisuuden kannalta optimaalisempi rakenne, kun ristikon yläpaarteen jäykistämisen tarve vähenee.

– Pilarit ovat putkipilaria ja ristikot ovat putkipalkkiristikoita. Päätypalkit ovat sitten avoprofiilia, tarkentaa Vastapuu. Teräsrungossa on 15 minuutin palonkesto, ja se on hoidettu rakenteellisilla mitoituksilla.

Trimble Connect tärkeä väline

Projekti on edennyt tehokkaasti, kun lähes kaikki suunnittelijat käyttävät Trimble Connect -ympäristöä. Sinne pystyy jokainen suunnittelija jakamaan oman mallinsa ja se ilmestyy kaikille yhdistelmämalliksi. Vastapuu toteaa, että suunnittelijan näkökulmasta se on ollut varsin kätevä.

Laiho kiittelee, että työskentely yhteisessä suunnitteluympäristössä on ollut erittäin hyvää ja toimivaa, kun on tiukka aikataulu. – Se on ollut tarpeen varsinkin, kun tässä kohteessa on paljon prosessitekniikkaa. Saatiin se kerrasta pakettiin. Olemme myös pitäneet tiiviisti yhteyttä. Kun normaalisti suunnittelukokoukset ovat kuukausittain, meillä on ollut niitä kahden viikon välein. On ollut hyvä porukka koossa ja työ on edennyt sujuvasti.

Rintanen arvelee, että varmasti olisi työmaalla ollut varsinkin talotekniikka-asennuksissa ja prosessijärjestelmäasennusten aikana monta yhteentörmäystä ilman tällaista yhteismallintamista. – Kaiken kaikkiaan yhteistyö on sujunut kyllä hyvin, suunnittelusta lähtien, Rintanen kiittää.

Samaa tuumii Vastapuu. – Porukka on hyvä ja hyvin ratkaisukeskeisesti on menty koko ajan eteenpäin. On ollut mukava tehdä. – Myös teräsasentaja Ibico Teräsrakennus on hoitanut oman työnsä esimerkillisesti. Osa porukasta on ollut entuudestaan tuttuja, osa tuntemattomia ja olemme saaneet keskenämme työskentelyn hyvin toimimaan, Laiho kommentoi.

Alussa suunnittelu ja tekeminen etenivät jonkin verran rinnakkain. – Tällä tavoin mahdollistettiin tilaajalle myös muutosten tekeminen melko viime hetkeen asti, projekti on ollut siinäkin mielessä mielenkiintoista. Ja kaikki olemme pysyneet myös siinä ajatuksessa mukana. Muutokset ovat silti olleet hyvin pieniä, mikä on toki hyvä kokonaisaikataulussa pysymisen kannalta. Meilläkin on tietysti aina tavoitteena saada läpimenoaika mahdollisimman tehokkaaksi, Pärssinen sanoo. -JP

Suunnittelussa käytettiin Tekla Structures -ohjelmistoa
Kuva: SS-Teracon Oy

Tietoa Teräsrungosta:

  • Massa 250 tn
  • Rakennuksen paloluokka P2
  • Rungon palonkestoaika R15
  • Korkeudet 11 m, 18 m ja 22 m. Korkeimman osan päätypilarit ovat profiililtaan 400x400x12,5
  • Rakennuksen ulkomitat 44 m x 80 m.
  • Halli on kaksilaivainen, kattoristikon jänneväli on 22 m. Pilarijako on 6 m.
  • Kattorakenteena puukattoelementti, jolle suunniteltiin kattoristikon yläpaarteeseen kiinnityslevyt. Yhteensovitus onnistui mallintamisen vuoksi helposti.
Rungon laskenta ja mitoitus on tehty FEM-pohjaisesti ja SS-Teraconin oman sovelluskehityksen ohjelmia hyödyntäen