Vehkalan kameleontti istuttaa oppilaitoksen ympäristöönsä


Vantaan ammattiopisto Varian uusi Vehkalan toimipiste on oppilaitosrakennus mutta myös paljon muuta. Erikoisuuksina voi mainita, että siitä tulee koti 27 metriä pitkälle matkustajakoneelle, sen sisälle tulee kaksi rivitalorunkoa, ja sen keittiö toimii paitsi valmistuskeittiönä, jossa valmistuu 3700 annosta päivittäin, myös valmiuskeittiönä, joka liitetään kokonaisuudessaan varavoimaan.

Yhteensä 2130 oppilaan koulu, jonka bruttoala on 24 600 brm², on rakenteilla Kehä III:n kupeeseen lähelle Helsinki-Vantaan lentokenttää, alueelle, jossa on tyypillisemmin logistiikka- ja toimitilarakennuksia kuin oppilaitoksia. Mutta tämä koulu lentokonehalleineen ja logistiikkapihoineen sopii juuri tähän sijaintiin ja onkin rakennustyyppinä eräänlainen kameleontti. Siinä on selkeästi kaksi puolta ja myös kaksi pihaa. Vehkalantien puolelta rakennuksen julkisivu – uritettua betonia, värein valkoinen, harmaa ja umbra – kertoo sen oppilaitoskäytöstä. Sisäpihan puolella on selvästi teollisempi ilme: julkisivu on metallikasettia, jonka sävy on ns. merialumiini, eli käsittelemätön alumiinipinta.

Puolia yhdistää takapihan puolelle kiertyvä terässäleikkö, jonka sävy on lähellä kuparia. Säleikkö muodostuu pystyyn asennetuista L-teräksistä ja teräksisestä tu- kirungosta. Vehkalantien puolella säleverhotun pihamuurin takana on rakennuksen kolmas piha, valmistuskeittiön huoltopiha, jonka kautta lähtee 2000 cook&chill-annosta muihin Vantaan kaupungin yksiköihin joka päivä.

Tuotanto- ja logistiikkatilat ovat tietenkin tässä rakennuksessa opetustiloja. Suurella sisäpihalla harjoitellaan isojen autojen käsittelyä ja lastaamista. Koulussa voi suorittaa ajoneuvoalan ja logistiikan perustutkinnot. Muutaman kerran vuodessa isoa pihaa tarvitaan, kun Canadair CRJ 200LR matkustajakone tuodaan hallistaan ulos koekäynnistystä varten. Sen kanssa operointia harjoittelevat suorittavat lentokone- asentajan perustutkintoa. Lentokonehalliin sijoitetaan myös Beechcraft King Air C90, Piper Seneca II ja Learjet 24D -koneet, Hawkille on varattu oma pienempi halli ja Piper Cherokeeta pidetään sisäpihalla.

Autokorjaushalleja on 5. Niissä tehdään oppilastöinä korjaustöitä myös asiakkaiden autoihin. Halleihin on suunniteltu aputiloja siten, että niitä voi vuokrata ulkopuoliselle toimijalle, mikäli oppilaitos ei tarvitse kaikkia omaan käyttöönsä. Autonkorjaushallien ja lentokonehallin lisäksi sisäpihan yhteydessä on rekankorjaus- ja pesuhalli sekä logistiikkahalli, joista jälkimmäisessä harjoitellaan mm. trukilla operointia. Tähän halliin on myös näköyhteys ylemmän kerroksen opettajien tiloista.

Vehkalantien puolella on koulun varsinainen pääsisäänkäynti. Sen yhteydessä on korkea aulatila ja opinporras, jossa voidaan järjestää tilaisuuksia tai vain oleskella. Au- lan yhteydessä on pieni kahvila ja valmistuskeittiön vieressä ruokasali, jossa mahtuu ruokailemaan noin 400 oppilasta ja opettajaa kerralla.

Myös rakennuksen alimman kerroksen tiloihin on suora käynti pihalta. Siellä sijaitsevat 5 väestönsuojaa, joihin on sijoitettu mm. pukutiloja, sekä liikunta- ja musiikkitilat. 1. kerroksen tasolla sijaitsevat hallit ovat kahden normaalin kerroksen korkuisia. Myös 2. kerrokseen sijoittuvat sähköasentajaopiskelijoiden opetustilat ovat kerroskorkeudeltaan 6 metriä, koska tiloihin oli saatava mahtumaan mm. kaksi rivitalon runkoa. Näissä harjoitellaan sähköjen asentamista oikean kokoisiin asuintiloihin. Ylimmässä 3. kerroksessa on sote-alan opiskelijoiden opetustiloja, mm. hoivatyötilat vuodepaikkoineen sekä 5 harjoituskeittiötä. Tästä kerroksesta on esteetön pääsy kattoterassille, jonka ideointiin saatiin mukaan oppilaita ja opettajia.

Rakennuksen katot toteutetaan pääasiassa viherkattoina, mikä tuo vihreyttä sisäpihan ympäristöön, joka on pääasiassa liikennealuetta ja asfalttia. Myös Vehkalantien puoleinen piha on suunniteltu viihtyisäksi ja vehreäksi liikunta- ja oleskelumahdollisuuksineen, jotta niin oppilaat kuin opettajatkin voivat hengähtää ja virkistyä opetuksen lomassa.

Varia Vehkalan pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaavat yhteistyössä Raami Arkkitehdit Oy ja arkkitehtitoimisto Arcadia Oy.

Päivi Mäntylä
Projektiarkkitehti

Kaisa-Liisa Raiskinmäki
Suunnittelujohtaja