Työntekijöiden turvallisuus on Nordecissa kaiken lähtökohta. Strategian päivityksen myötä vastuullisuus laajemminkin on yhtiössä vielä aiempaa tarkemman huomion kohteena.

Nordec päivitti strategiansa vuonna 2021. Uuden strategian myötä vastuullisuuden eteen tehdään työtä entistä määrätietoisemmin. – Vastuullisuus on laaja käsite ja meillä Nordecilla se on jaoteltu kolmeen suureen painopistealueeseen. Ne ovat yhteiskuntavastuu, ympäristövastuu ja sitten vielä hyvä hallintotapa, eli yrityksen ohjeistus siitä, kuinka toimitaan – miten odotetaan johdon ja työntekijöiden käyttäytyvän ja toimivan, sanoo Timo Alanko, Nordecin kehitysjohtaja.
Alanko kertoo, että Nordecilla on jo pidempään otettu laaja-alaista kulmaa vastuullisuuteen. – Aiemmin keskityimme enemmän ympäristöön. Nyt olemme jo pitkään hahmottaneet, miten iso kokonaisuus vastuullisuus on, ja miten tärkeä osa liiketoimintaa ja hyvää yrityskansalaisuutta se on.
Yhteiskuntavastuu kaiken toiminnan ytimenä
Yhteiskuntavastuu kattaa vastuun työntekijöistä, työturvallisuudesta ja työssä viihtymisestä. Välillisesti vastuu kattaa myös alihankkijoiden toiminnan. Alanko korostaa, että työturvallisuus on Nordecille kaikkein tärkein asia. – Se on aina ollut meille kaiken lähtökohta, ja tavoitteemme on nolla tapaturmaa. Turvallisuustyö vaatii jatkuvaa kehitystä ja jatkuvaa ylläpitoa, jotta niissä asioissa edistytään. Vaikka turvallisuus on osa vastuullisuutta, olemme nostaneet sen strategiaan myös aivan omana tavoitteenaan.
Työturvallisuutta viedään Nordecilla käytäntöihin johtamisen kautta. Ajatus on, että vaikka jokainen ihminen on omalta osaltaan vastuussa itsestään ja lähimmäisistään, tulee turvallisuutta myös johtaa organisaatioiden läpi. Niin, että sitä ei johdeta vain ylätasolta tai johtoryhmästä, vaan jokaisen nordecilaisen tulee ymmärtää turvallisuuden merkitys.
Jos ennaltaehkäisevistä toimista huolimatta jokin tapaturma sattuu, siitä tehdään aina tarkka tutkinta. Ensin tehdään juurisyyanalyysi, jossa selvitetään mistä tapahtuma johtui. Lisäksi mietitään keinot samankaltaisen tapaturman estämiseksi jatkossa. – Analysoimme tapahtuneen perusteellisesti ja teemme siitä selkeän esityksen, joka voidaan kommunikoida koko organisaatiolle. Kaikki saavat tiivistetyn yhteenvedon, jossa on kerrottu mitä tapahtui, analysoidaan syyt ja kerrotaan, mitkä ovat ne korjaavat toimenpiteet – joko niin, että syyt poistetaan, tai estetään koko tapaturman mahdollisuus. Sitten tämä tieto levitetään organisaatioon ja kehotetaan katsomaan, onko omalla tehtaalla tai työmaalla vastaavia riskejä, Alanko sanoo.
Nordecilla on viisi tehdasta ja 30–40 työmaata käynnissä yhtä aikaa. Jos yhdellä työmaalla tapahtuu tapaturma, Alangon mukaan sellaisen riski on todennäköisesti muillakin työmailla. Tämän takia tiedon tehokas välittäminen on tärkeää. – Tätä olemme tehneet pitkään ja panostaneet siihen, että tieto menee jokaiselle työntekijälle, oli hän sitten omaa tai alihankkijan henkilöstöä. Tiedon laittaminen intranetiin ei riitä, vaan se käydään läpi ja keskustellaan.
Vuoden aikana Nordecilla on tehty konkreettisia toimia työturvallisuudessa parantamiseksi. Yksi käytäntö on jalostettu projektiliiketoiminnan opeista. – Kauden vaihteessa raportoidaan aina taloudellisesti, miten on mennyt. Olemme aloittaneet samanlaisen käytännön työturvallisuudessa. Eli projektin, tiimin tai tehtaan vetäjät tekevät kauden vaihteen arvioinnin siitä, miten omassa projektissa tai tehtaassa on mennyt. Tämä käsittää työturvallisuushavaintojen sisällön, tarpeellisten korjaavien toimenpiteiden tilanteen ja kommunikaation varmistamisen, Alanko kertoo.


Valokuva: Nordec
Nordecilla on selkeä järjestelmä turvallisuushavaintojen, sekä positiivisten että negatiivisten, kirjaamiseen. Sinne kirjataan myös tiimeissä käytävien turvavarttien huomioita, ja nekin käydään kauden vaihteessa läpi. Alanko painottaa, että kun järjestelmään raportoidaan jokin turvallisuusriski, siihen liittyy toimenpiteitä. On tarkistettava, onko ne tehty.
– Se ei ole työturvallisuuspäällikkö, joka sanoo, että nyt nämä on tehtävä, vaan jokainen esimies johtaa tätä omassa tiimissään.
Sosiaaliseen yhteiskuntavastuuseen liittyvät myös työhyvinvointi ja työssä viihtyminen. Jotta henkilöstöllä on mahdollisuus onnistua, heillä pitää olla selkeät tavoitteet, ja heillä pitää olla niiden saavuttamiseksi tarvittava osaaminen. Pitää olla myös henkilökohtainen koulutussuunnitelma, jonka mukaan tehtävässä kehitytään.
Kehityskeskusteluissa työssä viihtymiseen liittyvät asiat käydään läpi. Alangon mukaan tavoitteena on myös, että ihmiset pystyvät tekemään työt normaalin työajan puitteissa. – Pyrimme siihen, etteivät ihmiset ylikuormitu, vaan työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat myös tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Ne ovat tärkeitä asioita, joita täytyy pitää esillä. Kun taloon tulee uusia ihmisiä, tällaiset asiat täytyy käydä läpi perehdytyksen yhteydessä.
Henkilöstön suojaaminen kriisiaikana
Nordecilla on Pohjoismaissa toimintaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Tehtaita on Suomessa, Puolassa sekä Liettuassa, ja lisäksi yhtiöllä on toimintoja Tsekissä ja Slovakiassa. Kriisiaikoina huolenpito henkilöstöstä korostuu ja esimerkiksi korona-aika on näkynyt eri tavoin Nordecin eri toimipaikoilla. Ruotsissa on ollut maana paljon koronatapauksia ja siellä Nordecilla on myös paljon työmaita. – Olemme kuitenkin pystyneet pitämään kaikki tehtaamme pyörimässä. Olemme esimerkiksi rajoittaneet vierailuja tehtailla. Ihmisiä on jaettu ryhmiin, joiden työvuorot on pidetty erillään ja jotka ovat käyttäneet eri taukotiloja, Alanko mainitsee esimerkkejä.
Haastavaa on Alangon mukaan ollut. – Kun meidän toimituslaajuuteemme kuuluvat suunnittelu, valmistus, asennus ja projektinjohto, olisi hyvä, että projektinjohto ja suunnittelusta vastaavat voisivat käydä tehtaalla ja työmailla. Olisi hyvä tavata muita osapuolia, oppia ja keskustella. Tietysti Teamsin kautta voidaan jonkin verran hoitaa asioita, mutta kyllä se kommunikaatiota heikentää, jos ihmiset eivät tapaa toisiaan. Meillä on käytäntönä, että pidämme sitten ainakin videot päällä.

Valokuva: Nordec
Ympäristöasiat vielä tarkemmassa tarkastelussa
Ympäristövastuu on Nordecilla toinen suuri painopistealue. Strategiassa määriteltyjä tavoitteita on senkin osalta käyty läpi organisaatioissa ja tiimeissä. – Strategian pohjalta olemme määritelleet strategisia avainhankkeita, ja näitä hankkeita vievät eteenpäin omat työryhmät. Esimerkiksi omalla vastuullani on kestävän kehityksen strateginen avainhanke, Alanko kertoo.
Ympäristövastuun suuri asia on ilmastonmuutoksen hillitseminen. Viime kesänä Nordecilla päivitettiin ympäristöpolitiikka, joka liittyy yrityksen ympäristönhallintajärjestelmään. Nordecilla on johtamisjärjestelmä, joka määrittelee yhteiset toimintatavat ja prosessit, ja joka kattaa myös ympäristön, laadun ja työturvallisuuden johtamisen. Järjestelmä on sertifioitu standardien ISO 9001, ISO 14001 ja ISO 45001 mukaisesti. Näitä kolmea sertifikaattia vastaavat politiikat päivitettiin viime kesänä.
– Ympäristöpolitiikkaa päivitettiin ehkä eniten. Tarkennettiin vähän sitä, mihin fokusoidaan. Peruslähtökohta meillä on ympäristönsuojelu ja ilmastonmuutoksen hillintä. Näitä tukevat päästöjen vähentäminen, energiatehokkuuden parantaminen ja vähähiiliset tuotteemme, Alanko sanoo.
Strategian tuloksena käynnistettiin Road to Zero -niminen projekti, jonka nimi viittaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Siinä teemme konsultin avustuksella päivitetyn laskennan Nordecin hiilijalanjäljestä. – Mietimme myös toimenpiteet, joita voimme tehdä sen pienentämiseksi, ja asetamme vielä konkreettisemmat tavoitteet. Olisi liian helppoa luvata jonkin ison tavoitteen täyttyminen 30 vuoden kuluttua. Sen sijaan laadimme tiekartan, jossa on riittävästi välietappeja, Alanko sanoo.

Valokuva: Nordec
Ympäristövastuun osalta täytyy huomioida ensinnäkin yhtiön oma toiminta, eli se mitä tapahtuu omilla tehtailla ja työmailla. – Niiden päästöihin vaikuttamiseksi meillä on omat toimenpiteemme. Hiilijalanjäljestä iso osa kertyy kuitenkin jo ennen kuin tullaan Nordecin tehtaalle. Alanko toteaa, että teräksen valmistukseen liittyy isot hiilidioksidipäästöt. – Sen takia esimerkiksi SSAB:llä on fossiilivapaan teräksen kehitysprojekti, jolla on tarkoitus rajusti pienentää teräsvalmistuksen hiilijalanjälkeä. Euroopassa on muitakin toimittajia, joilla on osittain vastaavia, osittain toisenlaisia tapoja pienentää toimitetun teräksen hiilijalanjälkeä. Tuotteidemme hiilijalanjälki perustuu paljolti siihen materiaaliin, jota käytämme.
Elinkaariarvioinnin näkökulmasta kierrätysteräksen hyödyntämisellä on iso merkitys, koska kierrätysteräkseen on sitoutunut vähemmän hiiltä kuin malmista tehtyyn. Käyttämällä enemmän kierrätysteräkseen perustuvia materiaaleja on mahdollista pienentää tuotteen hiilijalanjälkeä. – Näistä keskustelemme paljon SSAB:n ja muidenkin toimittajiemme kanssa. Se on tärkeä asia, josta myös asiakkaamme ovat kiinnostuneita. Kun teemme tarjouksen, asiakkaat ovat hinnan lisäksi kiinnostuneita laadusta ja aikataulusta, mutta myös siitä, miten suuri on toimituksen hiilijalanjälki, Alanko sanoo.
Hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa merkittävästi myös yhtiön omassa toiminnassa. Nordecilla on parannettu omien tehtaiden energiatehokkuutta ja Nordecin Suomen tehtaat ovat liittyneet Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen ja Teknologiateollisuuden toimenpideohjelmaan. – Tuotantomme toimii kokonaan vihreällä sähköllä. Se on tuotettu tuulella, auringolla, vesivoimalla tai uusiutuvalla bioenergialla. Ja sen vaikutus koko hiilijalanjälkeemme on 2–3 prosenttia, Alanko sanoo.
Isompia kokonaisuuksia on helpompi optimoida
Tuotannossa on myös muita kohtia, joissa voidaan toimia paremmin. Nordecille haluttu toimituslaajuus on sellainen, johon kuuluu suunnittelu, valmistus ja asennus. – Kun teemme tämän kaiken itse, voimme optimoida kokonaisuuden ja esimerkiksi vähentää materiaalihukkaa. Optimoimalla kuljetukset saamme täysiä kuormia ja se tietysti pienentää päästöjämme.
Tyypillinen tuote, jota Nordecin tehtaassa valmistetaan, on maalattu teräsrakenne. Alanko kertoo, että asiakkaalle suositellaan tiettyjä maaleja. – Kun tuotannossa käytetään useita erilaisia maaleja, jo ihan maalauslaitteiden puhdistus liuottimilla aiheuttaa päästöjä ja maalihukkaa. Käyttämällä tiettyjä maalausjärjestelmiä, jotka sopivat meidän tuotantoomme ja jotka on todettu hyviksi, ja joissa on korkea kiintoainepitoisuus, voidaan vähentää maalauksesta tulevia päästöjä.
Lopullisen rakennuksen energiatehokkuus on merkittävä asia. Eli ei vain se, paljonko pilareihin ja palkkeihin on sitoutunut hiiltä, tai paljonko niiden valmistuksessa on vapautunut hiiltä. – Olennaista on, että ne ratkaisut, joita teemme, ovat energiatehokkaita. Kun olemme mukana heti projektin alkuvaiheessa, voimme vaikuttaa ratkaisuihin ja vähentää rakennuksen käytön aikaista kulutusta. Usein toimitamme asiakkaalle viimeistään tarjousvaiheessa elinkaarilaskelman tuotteistamme. Jos asiakas tekee sen itse, hän käyttää geneerisiä arvoja. Kun elinkaarilaskenta perustuu meidän tuotteidemme todellisiin ympäristöarvoihin, laskelmasta saadaan tarkempi. Mikäli asiakas on hakemassa kohteelle ympäristösertifikaattia, tämä laskenta tietysti auttaa siihenkin.
Nordec on Pohjoismaiden johtava runkorakenteiden ja Nordec on Pohjoismaiden johtava runkorakenteiden ja julkisivujen kokonaisratkaisujen toimittaja. julkisivujen kokonaisratkaisujen toimittaja. Meillä on yli 80 vuoden aikana kumuloitunut laaja Meillä on vuosikymmenten aikana kumuloitunut laaja osaaminen ja kokemus alamme vaativimpien osaaminen ja kokemus alamme vaativimpien hankkeiden runkorakenteiden ja julkisivujen hankkeiden runkorakenteiden ja julkisivujen suunnittelusta, valmistuksesta ja asennuksesta. suunnittelusta, valmistuksesta ja asennuksesta. Nordec on Donges-ryhmän jäsen. donges-group.com