Uusi monitoimitalo palvelee koulun lisäksi monia muitakin käyttäjäryhmiä. Tilat on suunniteltu taipumaan erilaisiin tarpeisiin.

Kouvolassa, Valkealan entisessä kuntakeskuksessa on hyvää vauhtia valmistumassa uusi monitoimitalo. Kokonaisuuteen tulee päiväkoti, esiopetustilat, koulu ja kirjasto. Tilat on suunniteltu ajatellen useita erilaisia käyttäjäryhmiä. Päivittäisen toiminnan lisäksi rakennus palvelee vielä iltakäyttäjiä, jolloin esimerkiksi liikuntatilat ja teknisen työn tilat voivat olla seurojen ja kerhojen käytössä. Monitoimitalo toteutuu elinkaariurakkana. ”Aiemmin paikalla sijainneet kunnan kirjasto ja virastotalo purettiin pois ja uuden pohjustaminen päästiin aloittamaan kesällä 2021. Tammikuussa 2024 täällä aloitetaan koulunkäynti uusissa tiloissa”, kertoo vastaava mestari Ari-Pekka Laitinen YIT:ltä.
Työtä on tehty koronapandemian aikana ja se on tietysti vaikuttanut järjestelyihin. ”On ollut kokoontumisrajoituksia ja hygieniaan on pitänyt kiinnittää erityistä huomiota. Vasta tässä kesän 2022 aikana tilanne on vähän muuttunut”, kertoo YIT: työpäällikkö Petri Lahtinen.
Valmiille tontille ja sorapohjalle rakentaminen on monessa mielessä helppo lähtökohta. Siinäkin on kuitenkin omat haasteensa. ”Maanrakennusvaiheessa täällä oli aika iso sorakuoppa, kun rakennukseen tulee myös kellari. Paikan piti olla pohjaa myöten auki. Myös korkeuserot ovat tuottaneet lisäpohdintaa”, Laitinen sanoo. Laitinen toteaa, että mennyt talvi oli tosi työläs rakentajan kannalta. ”Viikot ja aamut aloitettiin yleensä lumit öillä. Se vaatii aina hetkellisesti resursseja. Aikataulussa pysyttiin silti, ja esimerkiksi runko valmistui kesällä. Toki rungon tekeminen aina menisi sujuvammin, ellei olisi suojaamisia ja muita ylimääräisiä töitä.”

Kulmikas, mutta sulava
Rakennuksen hahmo on ulospäin jo pitkälti valmiina. Rakennus on eri kohdilta eri korkuinen, ja korkein osuus on maan päällä kolmikerroksinen. Kellarin kohdalle kerroksia tulee neljä. Eteläpäädyssä on kahdessa kerroksessa päiväkoti ja esiopetuksen tiloja. Kulmia riittää moneen suuntaan ja eri tasoilla, mutta kokonaisuus tuntuu sulautuvan kauniisti maisemaan.
Kohteen vastaavana rakennesuunnittelijana toimiva Jukka Hyry Rambollilta kuvailee rakennuskokonaisuuden olevan geometriselta muodoltaan aika haastava. ”Suoria kulmia on aika vähän. On haastavaa suunnitella runko kustannustehokkaasti, kun tilat ovat monimuotoisia. Yhteen paikkaan mietittyä ratkaisua ei pystytä toistamaan muissa kohdissa, vaan runkoratkaisua on jouduttu aika paljon räätälöimään.” Ramboll on ollut kohteessa YIT:n kumppanina mukana tarjousvaiheesta lähtien. Ramboll Finland vastaa monitoimitalon rakennesuunnittelusta, betonielementtisuun- nittelusta ja rungon konepajasuunnittelusta. Lisäksi Ramboll vastaa kohteen geosuunnittelusta ja valvonnasta.

Kuva: Ramboll
Hyry toteaa, että monimuotoisuus on tuottanut pohdittavaa myös työmaalla. ”Toteutus on kuitenkin pystytty tekemään aika lailla perinteisillä rakenneratkaisuilla. Ja esimerkiksi teräsrunko pystyttiin laatimaan siten, että se soveltuu hyvin Peikon vakiotuotantoon.”
Työtä on helpottanut se, että osapuolet työskentelevät samassa suunnittelumallissa. ”Esimerkiksi Peikko on tehnyt oman suunnittelunsa suoraan meidän Tekla-malliimme. Eri toimijoiden osuudet on saatu hyvin yhteensovitettua ja palikat ovat osuneet paikoilleen. Eniten poikkeavaa monimuotoisuutta on ollut seinäelementeissä ja ontelolaatastossa, mutta nekin ovat kyllä osuneet esivalmistettuina hyvin paikalleen”, Hyry tiivistää.
Samaa mieltä on YIT:n Laitinen. ”Kulmaa ja tasoa on aika lailla. Kohteessa on myös monenlaista muuta huomioitavaa. Malli havainnollistaa ryömintätilalliset alapohjat, maanvaraiset perustukset ja pilarianturaperustukset. Sisällä kulkee paljon pilari-deltapalkkilinjoja, jotka kantavat onteloita. Nyt jälkikäteen ajateltuna työ on ollut melko normaalia elementtiasennusta. Tähän asti valmista on muodostunut aika kivuttomasti.”
Teräs mahdollistaa tyylikkäät ratkaisut
Hyry kertoo, että teräksen käytöllä on saatu hoidettua moni kohta tehokkaasti. ”Ruokalan ja sen yläpuolisen ilmanvaihtokonehuoneen tilatarpeet ratkaistiin siten, että rakenteita tukee yksi megaluokan deltapalkki. Vesikattoa kannattelee nyt sitten deltapalkki, jolla on pituutta 16,5 metriä. Sillä saatiin aikaan, ettei iv-konehuoneessa ole sellaisia teräsristikoita tai muita näkyviä rakenteita, jotka olisivat rajoittaneet iv-konehuoneen koneiden sijoittelua, vaan saimme palkin piiloon yläpohjaan.”
Rakennukseen tulee kaikkiaan 13 ilmastointikonetta. ”Nykyajan kouluissa on valtava määrä iv-putkea, ja niihin liittyvää tekniikkaa. Deltapalkeilla on saatu rakenne niin kevyeksi, että talotekniikkaa pystytään viemään katon rajassa kerroksittain. Jos se olisi jollain muulla ratkaistu, talotekniikkaa ei olisi ollut niin helppo toteuttaa”, Lahtinen pohtii.
Toinen lisää väljyyttä kaivannut tila on ruokala. ”Sinne haluttiin mahdollisimman vähän pilareita, koska se toimii myös katsomona näyttämölle. Tämän vuoksi myös ruokalan katossa on deltapalkki pitkällä jännevälillä, sellainen 14-metrinen. Sillä saatiin pilareita ruokalassa harvemmaksi. Siellä on Peikon toimittamat pyöreät liittopilarit, jotka jäävät tilaan näkyviin”, Hyry kertoo.
Teräsrungolla on osittain hoidettu myös pääsisäänkäynnin korkealla oleva katos. Pystypaneloitu julkisivu on ulospäin kokonaan puuta. Näkyvät rakenteet ovat liimapuuta, mutta sen sisällä on piilossa teräspalkkeja. Myös rakennuksen poistumistien portaat ovat teräsrunkoiset. Ne on suunniteltu meillä ja Hallipojat ovat sitten valmistaneet ja asentaneet ne paikoilleen. Niillä on puolen tunnin palonkestävyys”, Hyry kuvailee. Yksi erityinen ratkaisu on kattoterassi, josta tulee ulkoilmassa toimiva opetustila. ”Sen lasitukset tuetaan teräksen ja liimapuupilareiden varassa. Siihen tulee vajaa 300 neliötä, eli se on ihan reilun luokkahuoneen kokoinen. Siinä pystyy järjestämään opetusta talvellakin”, Laitinen sanoo.

Kuva: Johanna Paasikangas
Ympäristövaikutukset valintaperusteina
Hiilijalanjäljen minimointi ja energiatehokkuus ovat olleet tärkeä lähtökohta monitoimitalon suunnittelulle. Alusta alkaen oli selvää, että kyseessä on elinkaarikohde. Tämä on huomioitu muun muassa materiaalivalinnoissa ja tulevan käytön osalta on huolehdittu energiatehokuudesta. Noin puolet kattopinta-alasta päällystetään aurinkopaneeleilla ja käyttöön tulevat myös ilmalämpöpumput. ”Kyllä nykyaikana vihreät arvot ja muun muassa energiankulutus ovat jokaisessa kouluhankkeessa tärkeitä asioita. Esimerkiksi Peikon tuote, Deltabeam Green, on nimenomaan osa tätä. Myös perustuksissa käytetty betoni on ollut vähäpäästöistä laatua”, Lahtinen sanoo.
”Meillä oli oikea tuotteistus tämänkaltaiseen hankkeeseen. Elinkaarikohteilla ja KVR-kohteilla on omat tarkat suunnitelmansa. Se tarkoittaa yleensä sitä, että erikoisemmat rakenteet jäävät pois ja keskitytään oleelliseen. YIT oli jo silloin laskentavaiheessa teettänyt suunnitelmat Rambollilla Hyryn Jukalla. Kun siellä oli tehty hyvät pohjatyöt ja alustava laskenta, meidän oli helppoa laskea kohteelle oman tuotteemme hinta ja tehdä tarjous”, kertoo myyntipäällikkö Esa Hynninen Peikolta.
Iso koulukohde on Hynnisen mukaan Peikolle hyvän kokoluokan hanke. ”Tämä kuuluu meille tärkeään kategoriaan, eritoten Deltabeam Green -palkkien myötä. Tällä hetkellä Greeniin on paljon mielenkiintoa.” Peikon toimitukseen kuului Deltapalkkien lisäksi myös pieni määrä sekundääristä teräsrakennetta, muun muassa ruokalinja-ivkonehuoneen teräsrunko. ”Ensimmäiset toimitukset vietiin viime vuoden marraskuussa ja viimeiset toimitukset saatiin hoidettua toukokuun loppuun mennessä. Toimitukset on hoidettu sovitusti, ja niihin eivät vaikuttaneet alaa keväällä koetelleet materiaalipuutteet”, kertoo Peikon osalta projektipäällikkönä toiminut Pia Rantanen.
Deltabeam Green -palkit on valmistettu Peikon tehtaalla Lahdessa. Liittopilarit ja pilarit sekä sekundääriset teräsosat tulivat Liettuan tehtaalta. Kaikkiaan projekti on ollut Peikolle selkeä ja suoraviivainen sekä myynnin että toteutuksen osalta. Rantanen toteaa, että kokonaisuus sujui erittäin hyvin. ”Palkkimäärä hieman lisääntyi tarjousvaiheen aikaisesta, mutta merkittäviä muutoksia ei ollut.” Hynninen toteaa, että urakoitsija ja rakennesuunnittelija ovat Peikolle hyvin tuttuja, ja tuntevat puolestaan Peikon tuotteet ja toiminnan. ”Alusta asti on ollut hyvin selvillä, mitä kukin haluaa ja tekee. Me esimerkiksi teemme myös ennakkotarkasteluja rakennesuunnittelijoille, ja haemme aina mahdollisimman tehokkaita ratkaisuja jo ennakkovaiheessa.”

Kuva: Johanna Paasikangas

Kuva: Johanna Paasikangas
Myös Hyry on tyytyväinen asioiden sujumiseen. ”Hanke on saatu toteutettua aikataulussa ja tilaajan toiveiden mukaan. Yhteistyö tilaajan ja tuotetoimittajien kanssa on sujunut erinomaisesti. Hankkeessa on ollut hyvä henki, tätä on ollut mukava tehdä.” Samoin koetaan YIT:llä. ”Tilaajan ja muiden osapuolien kanssa on työ sujunut hyvin. Tällaisessa hankkeessa yhdessä suunnittelu jatkuu koko hankkeen ajan. Esimerkiksi keväällä suunniteltiin vielä yhdessä kiintokalusteita ja niistä tehtiin kaupat kesälomien aikana.”
Laitinen lisää, että työmaan aloituksesta lähtien on pidetty säännöllisesti työpajoja, joissa asioita on käyty läpi. ”Käyttäjät ja suunnittelijat ovat olleet näissä aktiivisesti mukana. Vaikka pohja on lyöty lukkoon jo alussa, sen sisällä on voitu vielä muuttaa muun muassa seiniä ja mitä nyt on ollutkin tarvetta muuttaa.” -JP
Valkealan monitoimitalo
- Rakennuttaja
Kouvolan kaupunki - KVR-urakoitsija / Rakennusurakoitsija
YIT Suomi Oy - Rakennesuunnittelija
Ramboll Finland Oy - Valvoja
Ramboll CM Oy - Teräsrunko
Peikko Finland Oy - Metalliosat ja asennus
Kymenlaakson Hallipojat Oy - Peikon terästoimitus
Deltabeam Green, 205 kpl Lisäksi muita teräsrakenteita n. 13,7 tonnia