Hiilijalanjäljen pienentämiseen liittyvät tavoitteet näkyvät vahvasti Bolidenin investoinneissa ja tuotekehityksessä. Kokkolassa tuotetaan nyt sekä vähähiilistä sinkkiä että kierrätyssinkkiä.

Boliden investoi huomattavasti sekä vähähiilisemmän sinkin tuotantoon että oman tuotantonsa kehittämiseen vähähiilisemmäksi. ”Esimerkiksi tänä vuonna teemme täällä Kokkolassa sinkkituotantoon neljän miljoonan euron edestä energiatehokkuutta parantavia investointeja”, kertoo Bolidenin tuotekehitys- ja projektipäällikkö Jorma Panula.
Konsernin tasolla on asetettu tavoitteeksi vähentää hiilijalanjälkeä 42 prosenttia vuoden 2021 tasosta kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä. ”Tässä puhutaan scope 1 ja scope 2 -tavoitteista, eli oman toiminnan suorista ja epäsuorista päästöistä”, Panula tarkentaa.
Yhtiö on myös lanseerannut uusia tuotteita: kierrätyssinkin ja vähähiilisen sinkin. ”Määrittelemme sinkin vähähiiliseksi, kun sen CO2-kuorma on alle kilon per sinkkikilo laskettuna matkalta kaivoksesta sinkkituotteeksi. Perustuotteen taso maailmalla on noin 3,6 kiloa CO2-päästöjä per kilo sinkkiä. Eli vähähiilisessä sinkissämme hiilidioksidikuormaa on noin 30 prosenttia normaalitasosta”, Panula kertoo. Päästövähennys on saatu aikaan toimimalla mahdollisimman energiatehokkaasti ja käyttämällä mahdollisimman vähäfossiilisia polttoaineita, niin kaivoksissa kuin sulatuspuolellakin. Boliden käyttää myös kierrätysraaka-aineita sinkkimetallin valmistukseen. ”Kierrätysraaka-aineista tehty sinkkimetalli on samalaista kuin neitseellisestä rikasteesta tehty”, Panula toteaa.
Teräsrakenteisiin halutaan pitkä kesto
Samalla kun Boliden on tehnyt tuotantoon parannuksia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, tuotannon kapasiteettia on nostettu. ”Sinkin kysyntä yleisestikin on vakaata ja kasvavaa ja vähähiilisestä sinkistä menee kaikki, mitä pystymme tekemään. Viime vuonna tuotannostamme noin 20 prosenttia oli vähähiilistä sinkkiä ja tavoitteemme on, että vuosikymmenen loppuun mennessä sen osuus olisi 100 prosenttia”, Panula sanoo.
Sinkitys vaikuttaa teräsrakenteiden hiilijalanjälkeen huomattavasti. Panula toteaa, että se antaa teräkselle pitkän korroosiosuojan ja on huoltovapaa tuotteen koko eliniän. Jos teräsrakenteille on suunniteltu pitkä elinikä, tuote kannattaa sinkitä. ”Sinkityksen ansiosta rakennetta tai pinnoitetta ei tarvitse uusia. Sinkitty teräs on materiaalina täysin kierrätettävä ja on sellaisiakin esimerkkejä, että sinkittyä teräsrakennetta pystytään käyttämään samassa tarkoituksessa uudelleen, uudessa paikassa. Ja kun rakenteen ikä on lopussa, materiaali voidaan kierrättää takaisin käytettäväksi metalliksi.” kohteita ovat esimerkiksi tiekaiteet ja rautateiden sähköpylväät.
Sinkitystä käytetään laajasti sellaisissa paikoissa, joissa teräsrakenteiden pitää kestää haastavia olosuhteita ja kolhujakin, esimerkiksi infrarakenteissa. Tavanomaisia kohteita ovat esimerkiksi tiekaiteet ja rautateiden sähköpylväät.

SSAB:n tehtaalla Hämeenlinnassa tuotteista valtaosa sinkitään
SSAB prosessoi Hämeenlinnassa vähän yli miljoona tonnia terästä vuodessa ja siitä vähän yli 900000 tonnia on sinkittyä. ”Sinkki on meille todella tärkeä materiaali, sillä ylivoimaisesti suurin osa tuotannostamme kulkee sinkkilinjojemme kautta. Toimitamme näitä sinkittyjä tuotteita sekä autoteollisuudelle että rakentamiseen. Tyypillinen esimerkki on sinkityt kattopellit, jotka sinkityksen jälkeen vielä maalipinnoitetaan”, kertoo Hämeenlinnan tehtaanjohtaja Anders Ek.
Boliden ja SSAB ovat tehneet yhteistyötä pitkään. ”Tämän ansiosta olemme pystyneet kehittämään tuotteitamme ja erilaisia seostuksia, jotka palvelevat parhaiten meitä ja asiakkaitamme. Avoimen, hyvän yhteistyön avulla pyrimme optimoimaan tekemistämme. Sen lisäksi teemme yhteistyötä turvallisuuden kehittämisen saralla, oppien asioita toisiltamme”, Ek sanoo.
Boliden toimittaa sinkin isoina harkkoina SSAB:n tehtaalle Hämeenlinnaan. ”Sinkityslinjalla on uuni, jossa teräsnauha lämmitetään noin 700 asteeseen säteilyputkien avulla, joiden lämmitysenergiana on maa- kaasu. Sinkkiharkot sulatetaan isossa padassa noin 420-asteiseksi ja siitä teräsnauha kulkee läpi 80–130 metrin minuuttivauhdilla, tuotteesta riippuen. Nauhaan tarttuu molemmille puolille sinkkiä. Sitten nauhan molemmilla puolilla olevat ilmaveitset puhaltavat ylimääräisen sinkin takaisin pataan ja teräsnauha jäähdytetään. Sen jälkeen nauha voidaan jälkikäsitellä eri tavoin ja lopuksi se kelataan”, Ek kuvailee prosessia.
SSAB on menossa kohti fossiilivapautta ja tavoite on tuonut mukanaan useita kehityshankkeita. ”Meillä on myös hyväksytty investointi, jossa testaamme uuden teknologian sähkösäteilyputkia. Eli korvaamme sinkityslinjalla käytetyn maakaasun vihreällä sähköllä”, Ek sanoo.
Tehtaallaan Hämeenlinnassa SSAB sinkitsee esimerkiksi perusrakenneteräksiä, peltikatoissa ja sandwich-paneeleissa käytettäviä teräksiä sekä autoteollisuudessa käytettäviä erikoislujia teräksiä. Ek toteaa, että teräksen kulutus yleisesti ottaen tulee lisääntymään ja varmastikin samassa suhteessa tulee kasvamaan sinkityn teräksen määrä.
”Teräksen elinkaari on pitkä ja sen kierrättäminen on todella tärkeää. Kun tuotteen elinkaari päättyy, teräs tulee ottaa huolellisesti talteen, jotta se palaa tähän raaka-aineketjuun”, Ek sanoo. -JP