Finlaysonin punatiilirakennuksista koostuva alue Tammerkosken kansallismaisemassa henkii historiallista tunnelmaa ja tarjoaa samalla uudenlaisia elämyksiä. Vuonna 1820 perustetun puuvillatehtaan tiloihin ja niiden ympärille on kehittynyt elävä ja kiinnostavia kulttuurikokemuksia tarjoava miljöö. Alueen ytimeen vanhaan kiinteistöön avattiin toukokuussa modernia rakentamisen teknologiaa hyödyntävä Uumen-hotelli.

Rouhealle ja hienosti uudistetulle Finlaysonin alueelle Tampereella avautui toukokuussa uudenlainen hotelli. Uumen koostuu teräsmoduuleista rakennetuista pienhuoneista ja tehokkaasta palvelukonseptista, joiden ansiosta asiakkaille kyetään tarjoamaan kestävää ja edullista majoitusta. Materiaalin ja tilan käyttö on pyritty minimoimaan. Hotelliin on valmistunut 99 yöpymiseen tarkoitettua huonetta, ja lisäksi hotellissa on yleisiä tiloja yhteiskäyttöön. Yhteiskäytössä ovat esimerkiksi kattoterassi ja viidennen kerroksen lounge, josta on näköala Näsijärvelle. Uumen-hotellin huoneet esivalmistettiin Aulis Lundell Oy:n tehtaalla Lohjalla. Pienhuoneiden sarjavalmistuksella rakennusprojektiin saatiin varmistettua laatua ja tehokkuutta. Pienhuoneisiin sovellettiin tuotteita ja ratkaisuja, jotka ovat tuttuja yhtiön teräsrakenteisista taloista ja moduulirakennuksista sekä korjausrakentamisesta.

”Olemme kehittäneet moduulirakentamisen mallia useita vuosia, ja tämä yhteistyö pienhuoneiden parissa on ollut hieno sovelluskohde. Kaikki ratkaisut perustuvat yhtiömme omaan tuotekehitykseen 45 vuoden ajalta. Yhtenä raaka-aineena käytämme sataprosenttisesti kierrätettyä terästä”, kommentoi hallituksen puheenjohtaja Leena Lundell. Moduulin rakenteiden suunnittelussa huomiotiin pitkä käyttöikä, monikäyttöisyys ja materiaalien uudelleenkäytettävyys. Lopputuloksena oli tilankäytön, estetiikan ja ekologisuuden kannalta optimoitu ratkaisu. Leena Lundell sanoo, että koska moduulit valmistettiin tehtaalla valvotuissa olosuhteissa, ne ovat myös tasalaatuisia. ”Laadunvarmistus onkin yksi moduulirakentamisen keskeisistä eduista.”

Käytettävä pinta-ala hyödynnetään mahdollisimman tarkoin
Moduulirakentaminen on erittäin resurssitehokasta. Sarjatuotantona valmistetuilla teräsmoduuleilla kyetään optimoimaan tilankäyttöä ja lyhentämään rakennusaikaa. Esivalmistus tehtaalla mahdollistaa mittatarkan tuotannon, ja moduulit voidaan toimittaa joko kokonaisina tai osittain esivalmistettuina. Leena Lundell toteaa, että tämä nopeuttaa työmaalla tehtävää asennusta ja minimoi häiriöt. ”Moduulit voidaan sijoittaa olemassa oleviin rakennuksiin tai toteuttaa uusissa hankkeissa, joissa hyödynnetään esivalmistettujen elementtien nopeutta ja mittatarkkuutta. Valmiina työmaalle kuljetetut moduulit voidaan asentaa tehokkaasti paikalleen.” Uumen-hotellin rakennusprojektissa hyödynnettiin vastuullisesti olemassa olevia rakenteita, kuten tyhjillään olleita Finlaysonin tiloja ja seiniä. Majoitusmoduulin materiaalivalinnat tehtiin tarkoin kiertotalouden periaatteita noudattaen. Jokaisessa suunnitteluvaiheessa varmistettiin, että käytettävissä raaka-aineissa on mahdollisimman korkea kierrätysraaka-ainepitoisuus. Lisäksi tuotantoprosessissa minimoitiin materiaalihukka, ja syntyvä jäte kierrätettiin uusiokäyttöön.

Kevyestä ja lujasta teräksestä valmistetut moduulirakenteet mahdollistavat tehokkaan tilankäytön, sillä ne eivät vaadi massiivisia tukirakenteita. Tämä oli tärkeää Finlaysonin alueen toteutuksessa, jossa yhdistettiin historiallisia rakenteita ja moderneja ratkaisuja. Modulaarinen rakenne on myös toiminnallisesti tehokas, ja sen avulla Uumen-hotelliin kyettiin toteuttamaan kokonaisuus, jossa on huomioitu myös kiertotalouden vaatimukset. ”Kevyestä ja lujasta teräksestä valmistetut moduulirakenteet mahdollistivat käytettävissä olevan tilan hyödyntämisen maksimaalisesti”, Leena Lundell kommentoi.
Jokaisen hotellihuoneen rakentamiseen käytettiin noin 1 000 kg materiaalia. Huoneet ovat muuntojoustavia ja siirrettäviä, ja niiden teräsrunko on kestävyydeltään lähes ikuinen. Rungon rakenteet perustuvat kevyisiin ja rei’itettyihin Lundell-teräsprofiileihin, jotka on valmistettu 100-prosenttisesti kierrätetystä SSAB:n Zero-teräksestä.

Rakentaminen kehittyy yhä enemmän kohti modulaarisia ja resurssitehokkaita ratkaisuja, jotka palvelevat sijoittajia, kiinteistön kehittäjiä ja rakennusliikkeitä. ”Moduulirakentaminen on resurssitehokasta ja vastuullista. Olemme kehittäneet tätä mallia useiden vuosien ajan, ja Uumen-hotellin projekti on erinomainen sovelluskohde, joka tuo esiin kierrätetyn teräksen ja kevyiden rakenteiden edut.” Aulis Lundell Oy:n kaikki ratkaisut perustuvat yhtiön patentoimaan kevyeen ja kestävään teräsrankaan. Yhtiö valmistaa teräsrakentamisen tuotteensa sekä moduulirakennuksensa Lohjalla. -JP
Uumen-hotellin materiaalivalinnat kestävän kehityksen näkökulmasta:
Teräsrunko: SSAB:n sataprosenttisesti kierrätetystä Zero-teräksestä valmistetut Lundell-Profile -teräsprofiilit ja elementtirunko.
Ääneneristys: Valmistettu lähes täysin kierrätysmateriaaleista.
Pintalevyt: Valmistettu kotimaisista, biopohjaisista raaka-aineista.
Seinät, lattia ja katto: Käytetty Gyproc GN- ja Habito-kipsilevyä, jotka sisältävät osittain kierrätettyä kipsiä.
Hotellihuoneiden rakenne: Yksi huonemoduuli painaa noin 1 000 kg, josta 150 kg on terästä.