Kuumasinkitys suojaa terästä korroosiolta ja pidentää rakenteiden elinkaarta. Vähäpäästöisemmät ja teknisesti yhä paremmin toimivat sinkkilaadut auttavat alentamaan teräsrakenteiden hiilidioksidipäästöjä.

Jo pitkään on tiedetty, että kuumasinkitys on erittäin kestävä tapa suojata terästä. Olosuhteista ja päällystyksen paksuudesta riippuen se tarjoaa yli 50 vuoden keston. ”Kuumasinkityksellä saamme teräksen täydelliseen peittoon. Sillä tehtyyn pinnoitukseen ei tule näkyviä fyysisiä muutoksia ja esimerkiksi reunojen ohentumista”, sanoo tekninen konsultti Alexander Mertke, joka vastaa Bolidenilla sinkkituotteiden tuotekehityksestä. Sinkkiin Mertke sai ensikosketuksensa jo opintojensa aikana, jolloin kirjoitti korroosion estosta väitöskirjansa. ”Kun ollaan tekemisissä korroosiosuojauksen kanssa, sinkki nousee esille hyvin nopeasti. Puolet maailman sinkkituotannosta käytetään korroosiosuojaukseen.”
Mertke näkee selkeät perusteet sille, miksi sinkkiä käytetään suojaamaan terästä hyvin monenlaisissa käyttötarkoituksissa. ”Se syöpyy jopa 20 kertaa hitaammin kuin teräs. Toinen vaikutustapa on katodinen suojaus. Siinä sinkki tavallaan uhraa itsensä suojatakseen terästä korroosiolta. Jos päällyste vaurioituu ja vaurio on pieni, sinkin koostumus korroosionestotuotteissa myös kuroo umpeen vahinkokohdan.”
Sinkityksen hyödyt elinkaarikustannusten hallinnassa tulevat näkyviin erityisesti silloin, kun tuotteen käyttöikä on pitkä. Mertke toteaa, että sinkitys on myös tasaisesti kehittynyt edullisemmaksi. ”Tämä johtuu esimerkiksi prosessien automaatiosta sekä siitä, että prosessien kontrolli on parantunut, kun on alettu ymmärtää paremmin, miten eri elementit vaikuttavat. Ja ilman muuta olennainen tekijä on sinkkilaatujen kehittyminen. Uudet sinkkilaadut ovat yksinkertaistaneet sinkkipatojen ylläpitoa. Sen myötä vähenevät virheet ja kustannukset.”
Vihreän siirtymän polulla
Kehittämällä uusia laatuja Boliden tukee sinkitsijöiden valinnanmahdollisuuksia. Tarjolla on vihreän siirtymän tuotteita (Green Transition Metals), joihin kuuluvat myös vähähiiliset tuotteet. Kun tavanomaisen sinkkikilon valmistus aiheuttaa CO2-päästöjä 3,3 kg, vähähiilinen sinkki kerryttää niitä vain kilon. Vähähiilistä sinkkiä louhitaan Bolidenin omissa kaivoksissa, ja se jalostetaan Bolidenin omissa sulatoissa, joissa on hyvin saatavilla fossiilivapaata energiaa.
”Tällä hetkellä voimme tuottaa vähähiilistä sinkkiä vain omista kaivoksistamme, mutta pyrimme kasvattamaan tarjontaa ja ohjaamaan myös alihankkijoitamme vähähiilisemmän tuotannon suuntaan. Lisäksi tarjoamme kierrätyssinkkiä, jota on nyt noin 10 prosenttia tuotannostamme. Kierrätetty sinkkimme on 100-prosenttisesti kierrätetty tuote, jota tulee Oddan ja Kokkolan sulatoistamme”, Mertke kertoo.

Boliden edistää hiilijalanjäljen kokonaismäärän pienenemistä monella tavalla. ”Aloimme esimerkiksi jo vuosia sitten vähentää energiankulutusta ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä omassa toiminnassamme. Muita keinojamme ovat esimerkiksi tietynlaisten sinkkilaatujen kehittäminen ja se, että autamme asiakkaitamme vähentämään sinkin kulutusta ja ylimääräistä työtä esimerkiksi viimeistelyssä.”
Paremmin toimivaa tuotetta myös tarvitaan vähemmän
Yksi esimerkki tuotekehityksestä on sinkkilaatu ZiniGal Bright. ”Esittelimme ensimmäiset ZiniGal-tuotteemme jo vuonna 2007. Ne sisältävät nikkeliä, joka vaikuttaa teräksen ja sinkin väliseen reaktioon. Sen ansiosta voidaan päästä ohuempaan päällystykseen. Tämä on tiedetty jo 1980-luvulla, mutta kesti pitkään oivaltaa, että nikkeli pitää stabiloida tietyllä sekoituksella, jotta siitä saadaan hyödyllinen vaikutus”, Mertke kertoo. ZiniGal Bright sisältää nikkelin lisäksi myös tinaa ja vismuttia. Mertke toteaa, että joissakin maissa ja käyttökohteissa lyijy on ei-toivottu metalli. ”Vismutti voi korvata lyijyn pintajännityksen vähentämisessä. ZiNiGal bright -laadussamme on oikea määrä sekä nikkeliä että bismuttia sinkkikylvyn vakauttamiseen. Tinan lisääminen koostumukseen on edelleen parantanut pinnoituksen laatua.”
Koostumuksen parempien ominaisuuksien ansiosta sinkkipinnoituksesta saadaan tasaisempaa ja kirkkaampaa. Mertke tiivistää, että ZiNiGal bright on suunniteltu parantamaan sinkitysprosessin vakautta, laatua ja teknisiä ominaisuuksia ja samalla vähentämään kustannuksia, kun ohuempi sinkkikerros vähentää sinkin kulutusta. ”Nikkelin hyödyntämisen ansiosta sinkitys soveltuu aiempaa laajempaan valikoimaan teräksiä. Jos päällys on liian paksu, se voi olla myös helpommin vaurioituva.” Mertke pohtii, että sinkittyjä pintoja voidaan jatkossa nähdä yhä enemmän myös julkisivuarkkitehtuurissa. ”Silloin pinnan täytyy olla hyvin tyylikäs. On myös vaativampia geometrioita, joissa teräsrakenteen pinnoittaminen on vaikeaa. Juoksevampi sinkki helpottaa työtä silloinkin, kun myös estetiikka on tärkeää.” -JP