Gesterbyn uusi koulukeskus kokoaa monta opetusyksikköä saman katon alle. Hanke toteutetaan elinkaarimallilla, jossa huoltovastuu siirtyy kunnalle 20 vuotta valmistumisen jälkeen. Arkkitehtonisissa ratkaisuissa nähdään Deltapalkkien luovaa käyttöä.

Kirkkonummen Gesterbyssä on käynnissä huomattava rakennushanke, jossa luodaan uudet tilat samalla kertaa useamman koulun oppilaille. Rakennusurakka alkoi purkutöillä loppuvuodesta 2022 ja uusi koulukeskus Wigge otetaan käyttöön loppuvuodesta 2025.
Gesterbyn koulukeskus on koostunut useista eri ikäisistä rakennuksista, joissa ilmeni sisäilmaongelmia. Suurin osa alueen rakennuksista on purettu ja opetus on siirretty väistötiloihin. Uuden koulukeskuksen valmistumista odotellessa sen pihalla toimivat väistötiloissa Gesterbyn koulu sekä Winellska skolanin alakoulu.
Uusia tiloja rakennetaan 13 500 m2, jotka tulevat palvelemaan noin 1270 oppilasta ja 200 henkilökunnan jäsentä. Hankkeen valmistuttua uuteen koulukeskukseen muuttavat Gesterbyn koulu kielikylpyluokkineen, Winellska skolan, Papinmäen koulu sekä kielikylvyn ja Prästgårdsbackens daghemin esiopetusryhmät.
Elinkaarihanke on kunnalle vakaa ja helppo ratkaisu
YIT Business Premises toteuttaa Gesterbyn koulukeskuksen elinkaarihankkeena. Siihen sisältyy koulukeskuksen uudisrakennuksen suunnittelu- ja rakennustyö sekä rakennuksen ylläpitopalveluiden tuottaminen 20 vuoden ajalle. ”Meillä on tähän kohteeseen 20 vuoden palvelusopimus, jossa on määritelty luovutuskunto sinne 20 vuoden päähän, kun kohde luovutetaan lopullisesti tilaajalle”, kertoo projektinjohtaja Mikko Vitikainen, joka toimii KVR-urakan aikana kohteen työpäällikkönä.
Tontilla on ollut hyvin tilaa rakentaa. ”Osaa koulujen toteutuksesta on jouduttu jakamaan kahteen vaiheeseen. Uudisrakennuksen vieressä on parakkeja, joissa on oppilaita väistötiloissa. Kun koulu valmistuu, oppilaat siirtyvät uusiin tiloihin ja kunta vie väistötilat pois. Sen jälkeen viimeistelemme pihat siihen ympärille.”

Kuva: Sweco Finland Oy
YIT:n toimitukseen kuuluu myös koululaisten väistökeittiö, joka sijaitsee työmaan pohjoispuolella. ”Tämän ja purkutöiden vuoksi alkuun oli aikataulullisesta riskiä, koska toteutettavina oli asioita, jotka voidaan tehdä vain peräkkäin. Mutta tästä selvittiin hienosti hyvällä ennakkosuunnittelulla”, Vitikainen sanoo.
Työmaalla on kaikki sujunut Vitikaisen mielestä varsin hyvin. ”Kirkkonummi on toteuttanut muitakin kohteita elinkaarimallilla ja siitä alkaa olla kokemusta. Se näkyy siinä, miten asioita hoidetaan. Kunnan kannalta on hyvä malli, että ”rakentaja sitoutuu myös siihen ylläpitovaiheeseen.”
Työmaalla pitää koko ajan huomioida, että vieressä on koululaisia. ”Tuottaa lisää mietittävää, kun on rinnakkain isoja koneita ja pieniä ihmisiä. Yhteydenpito rehtoreiden kanssa on toiminut hyvin ja olemme pitäneet säännöllisiä palavereja. Meillä oli erikseen lapsille esittelytilaisuuskin, jossa rajattiin työmaa-aluetta ja esiteltiin työkoneita.”
Tiukka ote ympäristövaikutuksiin
Yksi keskeinen ulottuvuus julkisissa hankkeissa on aina ympäristönäkökulma. ”Kohteessa on mukana RTS-luokittelu, josta haetaan neljää tähteä. Senkin vuoksi olemme esimerkiksi valinneet palkeiksi vihreät Deltapalkit. Ja sopimuksessa meillä on tilaajan suuntaan ympäristöasioihin liittyvät lupaukset, jotka on pisteytetty tarjousvaiheessa”, Vitikainen sanoo.
Peikon liiketoimintapäällikkö Juuso Salonen toteaa, että vähähiilisyys on ollut lähtökohtana hankkeen alkumetreiltä asti. ”Tarjosimme kohteeseen Deltabeam Green -liittopalkkeja hyvin yleisluontoisen hahmotelman pohjalta. Kun projekti vahvistettiin YIT:lle, pääsimme tarkentamaan suunnitelmia ja suhteellisen nopeasti siirryimme toteutusvaiheeseen. Nopea eteneminen vaati suunnittelijoilta kovan työn, jossa yritimme auttaa mahdollisuuksien mukaan.”
Vitikainen kertoo, että ympäristölle koituvaa kuormaa on vähennetty tutuin keinoin: katolle tulee aurinkopaneelit, energiaa saadaan myös maalämmöstä ja alapohjassa on käytetty vaahtolasia. ”Uudempi keino on se, että työnaikaiseen lämmitykseen käytämme Susteran tilapäistä maalämpöjärjestelmää, Geoloa. Sille on pihassa erillinen kontti. Sen kautta tulee talvikauden lämmitys sekä kesäkauden jäähdytys ja kun järjestelmässä on myös hieman älyä, sen kautta tulee myös tavanomainen olosuhdehallinta, jonka avulla saamme tehostettua kuivumista. Tämä on yksi elementti siellä hiililupauksissa.”
Aiemmin on tehty niin, että lopullinen maalämpöjärjestelmä otetaan käyttöön jo työmaavaiheessa ja käytetään sitä työnaikaisen lämmitykseen. ”Tilapäisen ratkaisun avulla saimme maalämmön ja samalla myös jäähdytyksen vähän aiemmin käyttöön. Kun työmaa valmistuu, ne letkulinjat ja laitteet puretaan pois”, Vitikainen kertoo.
Ympäristön huomioiminen näkyy luonnollisesti myös valituissa materiaaleissa. ”Sisävalmistuksessa meillä on M1-luokan materiaalit. Siitä seuraa, että uuden rakennuksen tuoksua ei oikein ole, kun emissiot ovat pienempiä. Ja toki meillä on tietty määrä materiaaleja ja tuotteita, joista pitää kerätä EPD-todistukset”, Vitikainen sanoo.

Biodiversiteetti on yksi kohteessa käytettävä arviointikriteeri, ja se näkyy myös tulevaisuudessa koululaisille. ”Koulukeskuksella tulee olemaan biodiversiteettipihaa ja hulevesien viivytysaltaita. Koetamme myös jättää viereen mahdollisimman paljon olemassa olevaa metsää ja koulun viereen tulee luontopolkua”, Vitikainen sanoo.




Jättiläisen portailla istutaan mutkallisella Deltapalkilla Koulukeskuksen rakennesuunnittelusta vastaa Sweco. Projekti-insinööri Kirsi Udd kertoo, että rungossa on paljolti betonielementtejä, mutta myös teräksen rooli on huomattava. ”Deltapalkkien lisäksi on paljon täydentäviä teräsrakenteita. Lisäksi betonirakenteissa on varusteluosina käytetty paljon Peikon tuotteita. Rungon alapohjassa on jännitetyt betonipalkkielementit, ja välipohjissa Deltapalkit. Deltapalkki on betonipalkkia helpompi yhteensovittaa talotekniikan kanssa, kun ontelolaataston alapuolelle ei tule paksua leukaa, jota pitäisi talotekniikalla väistellä alakattotilassa.”
Myös täydentävien teräsrakenteiden konepajasuunnittelu tehtiin Swecolla. Rakennus on mallinnettu Tekla Structures -ohjelmalla ja mallista on saatu tehtyä suoraan esimerkiksi taso- ja elementtikuvat. Yksityiskohtainen detaljisuunnittelu on tehty AutoCADilla. Koulukeskuksen ytimessä on liikuntasali, joka toimii myös esiintymistilana. Sen yhteyteen on toteutettu katsomoksi isoaskelinen portaikko, jättiläisen portaat. Udd toteaa, että se on mielenkiintoinen rakenne, joka vaati useamman palaverin arkkitehdin kanssa. ”Kun porras vaihtuu yläreunassa käytäväksi, taitoskohdasta alapuolelta puuttuu tuki, joka olisi tavanomaisempi ratkaisu. Portaisiin suunniteltiin yhdessä Peikon kanssa taivutetut Deltapalkit. Peikko teki Deltapalkkien konepajasuunnittelun meidän mallistamme. Deltapalkkien ja vinon ontelolaataston päälle koolataan puurakenteella portaan muoto”, Udd kertoo.
Toinen poikkeava ratkaisu löytyy kakkoskerroksen pidemmästä kävelysillasta. ”Sillan alapuoliset tilat eivät mahdollistaneet pilareita palkkien alle, vaan sillan molemmilla puolilla olevat Deltapalkit on ripustettu vetotangoilla ylemmästä kerroksesta. Kakkoskerroksessa on myös toinen, pienempi kulkusilta, jossa on tavalliseen tapaan pilari alla”, Udd kertoo.
Rakennus on jaettu viiteen liikuntasaumalohkoon. ”Pääosin saumakohdat on tehty sillä tavoin, että lyhyet ontelolaatat ovat tulleet Deltapalkin päälle liukulaakeriliitoksella. Joissain kohdin on saatu käytettyä kahta Deltapalkkia siten, että palkkien väliin muodostuu liikuntasauma, kun toinen palkeista tukeutuu pilarissa olevalle konsolille liukulaakeriliitoksella. Muutenhan Deltapalkit ovat betonipilareissa pääosin kiinni Peikon piilokonsoleilla”, Udd kuvailee.
Udd toteaa, että ratkaisut suunnitellaan tapauskohtaisesti, ettei eri muotoisten rakennusten osien välillä tule rakenteita rikkovia pakkovoimia. ”On varauduttu siihen, että jos siellä tapahtuu elämistä, se rakenteiden välinen eläminen on hallittua.”
Teräs tukee suurta osaa rakenteista Koulukeskuksessa on käytetty paljon myös täydentäviä teräsosia. Esimerkiksi lasiseinät aulan ympärillä tarvitsivat terästuentaa, kuten myös aulan korkeat tiiliseinät. ”Opetustilat ovat noppia, joiden välissä on isot lasiseinät. Koko rakennus on tiiliverhoiltu, ja tiiliverhous tavallaan jatkuu sisäpuolelle samassa linjassa kuin on ulkopuolella. Nämä tiiliseinät vaativat sisäpuolella osin taakseen terästuentaa, koska sisäpuolen tilat ovat osittain kahden kerroksen korkuisia”, Udd kertoo.
Koulussa on kaksi kerrosta luokkatiloja ja niiden päällä ullakkotila, johon on sijoitettu iv-konehuoneet. ”Yksi iv-konehuone on väestönsuojan päällä, liikuntasalin vieressä. Siinä on hyödynnetty Deltapalkkeja siten, että kaksi Deltapalkkia on asennettu päällekkäin, jotta kanavat saatiin tuotua viereiseen tilaan palkkien välistä.”
Pääsisäänkäyntiä Udd kuvailee arkadityyppiseksi. ”Pääsisäänkäynnin arkadin kohdalla tiilimuuraus on ripustettu L-teräksillä Deltapalkista, isompien aukkojen kohdalla on tavallisesti käytetty valmiita tiilimuurauskannakkeita.”

Kuva: Johanna Paasikangas
Terästä on käytetty myös kaikissa ulkokatoksissa. ”Niissä on kantavat teräspilarit ja palkit, ja katot ovat puuta. Katokset on otettu tiiliverhouksen läpi eristetyillä teräsputkilla kiinni betonirunkoon. Betonielementeissä kannakkeiden kohdalla on valmiina Peikon kiinnityslevy, johon teräsputki on hitsattu työmaalla”, Udd kuvailee. Gesterbyn koulukeskus on ollut merkittävä askel vihreämmän rakentamisen suuntaan. Juuso Salonen kertoo, että tämä on ollut ensimmäisiä isoja hankkeita, joihin Peikko on toimittanut Deltabeam Green -palkkia. ”Kun Green-palkkitoimitusten määrä oli kasvanut merkittäväksi, siirryimme valmistamaan Lahdessa pelkästään tätä vihreää vaihtoehtoa. Sen kysyntä on lisääntynyt aika paljon erityisesti kiinteistöihin investoivien yritysten kohteissa, koska hiilineutraaleilla teräspalkeilla saadaan hyvin lisäpisteitä sertifikaatteihin. Ne ovat nykyään yhä useammin myös vuokralaisen kannalta merkittävä asia.” -JP
Gesterbyn koulukeskus Wigge
- Tilaaja: Kirkkonummen kunta
- Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Perko Oy
- Urakoitsija: YIT Business Premises Oy
- Rakennesuunnittelu: Sweco Finland Oy
- Teräsrunko: Peikko Finland Oy
Peikon toimitus:
- Deltabeam Green -liittopalkkeja 92 kpl
- Petra-laattakannakkeita
- Liitososia kuten HPM-harjateräspultteja, WELDA-kiinnitys levyjä, MODIX-raudoitusjatkoksia sekä TR-kiinnitysosia.