Paviljonkirakennukset nousevat maasta kuin puut leveine latvustoineen, joiden alle muodostuu houkuttelevia ja viihtyisiä kohtaamispaikkoja sekä sisä- että ulkotilassa.

Kaupunkikuvallinen yleisilme
Turun toripaviljonkien kaupunkikuvallinen idea perustuu tavoitteeseen luoda pienempiä ihmisen mittakaavassa olevia tiloja Turun kauppatorille sekä liittää maanalainen pysäköintilaitos yllä olevaan kaupunkitilaan. Paviljonkirakennukset sijaitsevat kauppatorin reunoilla ja rajaavat torin suurta kaupunkitilaa pienempiin osakokonaisuuksiin. Suurin toripaviljongeista sijaitsee Eerikinkadun puolella toria ja kaksi pienempää Kauppiaskadun ja Aurakadun puolella.
Arkkitehtoninen konsepti ja muodonanto
Paviljonkirakennukset nousevat maasta kuin puut ja liittävät toriparkin yllä olevaan toritilaan. Porrashuoneet, hormit, keittiöt ja muut tekniset tilat sijaitsevat umpinaisten puurunkojen sisällä. Paviljonkien kattorakenteet ovat jatkumo puurungoille ja toimivat kuten puiden latvusto, antaen suojaa pään päälle. Kattojen alle muodostuu houkuttelevia ja viihtyisiä kohtaamispaikkoja, sekä sisä- että ulkotilassa. Toripinnan graniittilaatat jatkuvat toripaviljongin sisätiloihin, häivyttäen entisestään sisä- ja ulkotilan välistä rajaa.
Materiaalit ja rakenteet
- Hybridirakenne, jossa yhdistyy teräs, puu ja betoni.
- Katto on teräsrakenteinen, jonka päällä on cnc-jyrsitty puurakenne. Vesikatto on vaaleanharmaaksi maalattu huopakatto.
- Katon alla olevat julkisivut ovat liimapuupalkkirakenteisia ja lasia. Liimapuupalkkirakenne muodostaa paviljonkien ainutlaatuisen muodon. Puujulkisivu ulottuu ulkotilasta sisätilaan ja pyrkii häivyttämään tilojen välistä rajaa. Toripaviljonkirakennuksissa on yhteensä yli 2000 liimapuupalkkia.
- Lattiapinnassa jatkuvat toripinnan punaiset graniittilaatat, yhdistäen sisä- että ulkotilan.
Paviljonkien toiminnalliset pääperiaatteet
- Kaikki ei luonnonvaloa vaativat toiminnot (porrashuoneet, tekniset tilat, hormit, ym) sijaitsevat umpinaisen puurongon sisällä.
- Palvelu-, tarjoilu- ja myyntitilat sijaitsevat kattorakenteiden alla. Tiloja rajaa lattiasta kattoon olevat lasijulkisivut.
- Ulkotiloihin muodostuu katettuja terassitiloja.


Tekniset ratkaisut arkkitehdin silmin
Rakenteellisesti paviljongit ovat osa maanalaisen Toriparkki paikoituslaitoksen betonirakennetta porrashuoneiden osalta, jotka nousevat paviljonkien sisällä toritasolle. Ravintolasalien kevyt ilme saatiin toteutumaan käyttäen hoikkia teräspilareita, jolloin näkymät saatiin maksimoitua.
Julkisivun ja sisäverhouksen liimapuun taakse on sijoitettu niin teräs- betoni- kuin puurakenteet kuin talotekniikka pitäen rakennusten tärkeimmän elementin, puujulkisivun koskemattomana.
Jari Tschernij
Pääsuunnittelija Schauman Arkkitehdit, Ted Schauman Schauman & Nordgren Architects

Kuva: Pekka Vuola
Rakennesuunnittelu
Turun toripaviljonkien rakennesuunnittelu ja valmisosien suunnittelut tehtiin Swecon Turun toimistossa. Kolme erikokoista paviljonkia rakennettiin myös Swecolla suunnitellun Turun Toriparkin jälkijännitetyn kannen sekä toriparkkia palvelevien hissi- ja tekniikkakuilujen päälle. Saman suunnittelutoimiston sisällä tehdyt erilliset projektit helpottivat merkittävästi rakenteiden yhteensovittamista ja suunnittelussa pystyttiin optimaalisesti varautumaan paviljonkirakennusten kansirakenteille aiheuttamiin kuormiin sekä rakenneratkaisuihin.
Paviljonkirakennuksille leimallista on uniikki arkkitehtuuri, josta rakennesuunnittelijalle merkittävimmät haasteet loivat laajat lasitetut alueet ilman jäykistäviä rakenteita sekä pitkät räystäsulokkeet. Kokonaisjäykistys toteutettiin käytännössä teräsbetonisten hissikuilujen sekä kannen päälle ulkoseinien sisään toteutettujen jäykistysrakenteiden avulla. Paviljonkien lasitettuun tilaan haluttiin kulku ja avoin tiskimäinen rakenne erilaisten toimintojen mahdollistamiseksi, joten rakenteet eivät saaneet rajoittaa tilojen käyttöä. Tämä aiheutti lisähaasteita jäykistyksen suhteen vähentäen mahdollisuuksia poikkisuuntaisille jäykistäville rakenteille. Rakennusten lasiosat toimivat jäykistyksen näkökulmasta ulokkeina. Mitoittavana tekijänä oli tuulikuormasta aiheutuva taipuma suhteessa lasirakenteiden sallimiin absoluuttisiin siirtymiin.


Katosten teräsrakenteita. Kuva: Sweco Rakennetekniikka Oy
Räystäsulokkeiden rakenteelliset haasteet liittyivät erityisesti räystäslinjan taipumaan sekä kylmäsiltoihin. Ulokkeiden pituus räystäällä on pahimmillaan noin 4 metriä molemmin puolin, kun koko katon poikkimitta yhteensä vastaavassa kohdassa on noin 13 metriä. Lisäksi katolle, ja erityisesti räystäslinjalle, tavoiteltiin hoikkaa visuaalista ilmettä. Räystäiden taipuma mitoitti kannatinpalkit, joiden muotoa pyrittiin optimoimaan parametrisen suunnittelun avulla. Jotta taipumat saatiin pidettyä hallinnassa, tarvittiin jäykkiä liitoksia, jotka toisaalta aiheuttavat kylmäsiltoja kattorakenteeseen. Tätä pystyttiin hallitsemaan käyttämällä ulokerakenteissa lämpöä eristävää maalia.

Kokonaisuudessaan paviljonkirakennusten arkkitehtuurisesti kunnianhimoinen ilme teki työstä mielenkiintoisen rakennesuunnittelijalle. Rakennusten geometrian asettamien haasteiden johdosta rakennesuunnittelussa hyödynnettiin parametrista suunnittelua mallinnuksessa ja laskentamallien luonnissa. Parametrisen suunnittelun hyödyt realisoituivat, kun rakenteita iteroitiin useampaan kertaan esimerkiksi talotekniikan yhteensovittamista varten. Vaihtoehtojen etsimisen ja suunnitelmien muutosten toteuttamisen työmäärä pysyi kohtuullisena, kun rakennusten parametrinen malli oli toteutettu siten, että muutokset esimerkiksi kattopalkkijaossa oli helppo toteuttaa.



Arkkitehdin johdolla muun muassa rakenteellisiin haasteisiin etsittiin aktiivisesti tehokkaita ja toteutuskelpoisia ratkaisuja, vaarantamatta kuitenkaan arkkitehtonista kokonaisuutta. Myös urakoitsijan innovatiivinen ote auttoi kustannustehokkaiden ratkaisuiden löytämisessä.

Turun Toripaviljongit
- Tilaaja
Turun kaupunki - Arkkitehtisuunnittelu
Schauman Arkkitehdit Oy Jari Tschernij, pääsuunnittelija Schauman & Nordgren Architects Ted Schauman, Kristian Kontula, Jonas Nordgren - Rakennesuunnittelu
Sweco Rakennetekniikka Oy - Rakennusurakoitsija
Rakennustoimisto Jussit Oy - Teräsrungon toimitus, täydentävät terästyöt
VMT Steel Oy - Teräsrungon asennus
VMT Steel Oy ja alihankkijana Metalliasennus Huuhka Oy - Lasirakenteiden toimitus ja asennus
Turun Lasipalvelu Oy - Puujulkisivun toimitus
Paattimaakarit Oy - Puujulkisivun asennus
Rakennustoimisto Jussit Oy