Pysäköintilaitos rakennustyyppinä on yleistymässä osaksi asuinkerrostalokorttelia ja asukkaiden päivittäistä arkiympäristöä. Keskitetty pysäköintiratkaisu erillisessä rakennuksessa mahdollistaa asuinkortteleille vehreämmät maanvaraiset pihat kansipihojen sijaan ja helpottaa hulevesien hallintaa tontilla. Lisäksi pysäköintirakennuksen huolto on kansipihan alla sijaitsevaa pysäköintihallia yksinkertaisempaa. Pysäköintilaitoksen suunnittelua ohjaavat tarkat tekniset reunaehdot, joiden puitteissa on toki mahdollista tehdä myös kiinnostavaa ja omaleimaista arkkitehtuuria.

Kiinteistö Oy Espoon Luhtaparkki toimii sekä pysäköintilaitoksena että asuinkorttelin melu- ja pienhiukkasmuurina Länsiväylän ja Haukilahdentien suuntaan. Rakennuksen katto on rampin osuudelta loiva, muuten tasakatto. Kattoaluetta ei tieliikennemelun takia voida käyttää oleskeluun, joten sinne on sijoitettu viherkaton lisäksi laaja aurinkopaneelikenttä, jonka tuottama sähkö hyödynnetään sähköautojen latauksessa.
Rakennuksen arkkitehtuurin voimakkain elementti ovat metallijulkisivut, joissa vaihtelevalla rytmillä toistuu kolme eri taitepaneelityyppiä. Kukin paneelityyppi on taivutettu 1500 mm leveästä alumiiniaihiosta erilaisella taitekulmalla. Paneelien leveydet ovat 800, 1100 ja 1250 mm taitekulman mukaan. Paneelit on ladottu vapaalla rytmillä siten, että alakerroksissa on enemmän kapeaa paneelityyppiä ja yläkerroksissa leveämpää tyyppiä. Julkisivujen suunnittelu on tehty yhteistyössä Sweco rakennesuunnittelun sekä teräsrakenneurakoitsija Lai-Teräs Mäkinen Oy:n kanssa. Sisäpihan suuntaan julkisivut ovat umpinaisia, Haukilahdentien, Länsiväylän ja Niittysillankäytävän suuntiin perforoitua alumiinilevyä. Näin on saavutettu sekä melun- ja pienhiukkasten hallinta että avoimen autosuojan vaatimukset savunpoiston mahdollistamisesta.

Kaupunkikuvallisesti kokonaisuus on näkyvällä paikalla, ja rakennuksen suuresta koosta huolimatta se on taitteisuutensa ansiosta mittakaavaltaan ympäristöönsä sopiva. Julkisivujen metalliväri on valaistusolosuhteiden suhteen muuntuva ja vaihtelevan perforoinnin ansiosta elävä. Rakennuksen julkisivuihin oman tärkeän lisänsä tulevat jatkossa tuomaan köynnöskasvit, joita on istutettu kaikkien julkisivujen vierille, ja jotka etelän puolella voivat kasvaa koko viiden kerroksen korkeuteen asti. Ympäröivä asuinkortteli on vasta rakentumassa: kaksi asuinkerrostaloa kuudesta on jo noussut harjakorkeuteensa. Asuinrakennusten pääasiallinen julkisivumateriaali on tiili. Pysäköintirakennukseen haluttiin kuitenkin valita korttelin muista rakennuksista poikkeava julkisivumateriaali, joka kestää vaihtelevat sääolosuhteet lämmittämättömässä rakennuksessa sekä sallii teknisiltä ominaisuuksiltaan myös viherrakentamisen julkisivuissa.
Elina Modeen, Arkkitehti SAFA, ONE Architecs Oy
Rakennesuunnittelu
KOy Espoon Luhtaparkki on Espoon Niittykummussa sijaitseva 5-kerroksinen pysäköintilaitos, joka valmistui elokuussa 2024. Kyseessä on kylmä pysäköintilaitos, jonka pituus on noin 80 m ja kokonaiskorkeus maanpinnasta noin 20 m. Luhtaparkki on perustettu 300 x 300 mm sulfaatinkestäville teräsbetonilyöntipaaluille, ja se sijoittuu maastoluokkaan II. Alapohjarakenteena toimii 300 mm paksu maata vasten valettu kantava teräsbetoninen paalulaatta, joka on jaettu liikuntasaumoin neljään osaan. Muutoin rakennus on jaettu liikuntasaumalla kahteen eri jäykistyslohkoon, joiden jäykistys on hoidettu itsenäisesti. Rakennuksen kantavina pystyrakenteina toimivat teräsbetonielementtipilarit ja -seinät, jotka ovat Parma Consolis Oy:n suunnittelemat. Välipohjarakenteena pysäköintitasojen välillä on kuorilaatastojen ja pintavalun muodostama liittorakenne. Kantavana yläpohjana toimii bitumikermillä vedeneristetty liittorakenne (kuorilaatta + pintavalu).

Pysäköintilaitoksen kummassakin päädyssä on elementtirakenteinen porrashuone, joista toinen on varustettu hissillä ja näin ollen puolilämmin. Kevytrakenteiset ulkoseinät, jotka kohteessa ovat perforoituja polttomaalattuja metallilevyseiniä, eivät muodosta ilma-, lumi- tai vesitiivistä julkisivua mm. ilmanottoaukkojen vuoksi. Julkisivupaneelit ovat kiinnitetty kantavaan, kuumasinkittyyn teräsrunkoon (RHS 70x70x3 mm, pystyjako k/k noin 1950 mm), joka puolestaan on kiinnitetty kantaviin holveihin. Julkisivurakenteen detaljointi ja toteutussuunnittelu on tehty yhteistyössä teräsrakenneurakoitsija Lai-Teräs Mäkinen Oy:n kanssa.

Luhtaparkista löytyy myös kolme teräskatosta, jotka on sijoitettu sisäänkäyntiovien yläpuolelle. Katosten kantavana profiilina on käytetty kuumasinkittyä 80x80x5 mm putkiprofiilia. Käyttöturvallisuuden varmistamiseksi Luhtaparkissa on ajoramppien kohdalla ja välipohjien reunoilla teräksiset törmäyskaiteet. Törmäyskaiteet suunniteltiin RIL 201-1 Liite B:n mukaan neljälle eri kuormalle ja tömäystapaukselle, jotka ovat mahdollisia kyseisen pysäköintilaitoksen sisällä.
Cecilia Nordqvist, Osastopäällikkö, Sweco Finland Oy
Hankkeen tiedot:
KOY Espoon Luhtaparkki, Niittyportti 10, 02200 Espoo
Viisikerroksinen pysäköintirakennus, bruttoala 7800 brm2, 230 autopaikkaa, valmistunut 8/2024
Tilaaja KOy Luhtaparkki
Olli Metsäranta, Skanska Talonrakennus Oy
Rakennuttaja Skanska Talonrakennus Oy
Jaakko Jakobsson, projektipäällikkö
Pääurakoitsija Skanska Talonrakennus Oy
Tuomo Pikkusilta, vastaava työnjohtaja
Petteri Kärki, työpäällikkö
Oskari Houni, tuotantoinsinööri
Työnjohtajat Sami Hokkanen, Sami Laasala, Simo Mesimäki
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu ONE Architects Oy
Pääsuunnittelija Jaakob Solla, arkkitehti SAFA
Arkkitehtisuunnittelija Elina Modeen, arkkitehti SAFA
Arkkitehtisuunnittelun työryhmä Jussi Virkki, Tapani Eronen, Anne Routaniemi, Janne Hänninen, Aurora Solla, Nea Nyholm, Riikka-Maija Pihlaja
Rakennesuunnittelu Sweco Finland Oy
Cecilia Nordqvist
Teräsrakenneurakointi julkisivut Lai-Teräs Mäkinen Oy
Markku Mäkinen, Sami Mäki
Betonirakenneurakointi Parma Consolis Oy
Pasi Pekonen
Teräksiset törmäyskaiteet
Karkkilan Lava- ja Teräsrakenne Oy
Rakennustöiden valvonta Relea Oy
Kari Lehtinen
Maisema-arkkitehtisuunnittelu Maisemakonttori Oy
Anu Virtanen
Akustinen suunnittelu Sitowise Oy
Petteri Laine
LVIA-suunnittelu Entalcon Oy
Kalle Muurila, Henri Väkiparta, Jere Laine
Sähkösuunnittelu Presa Oy
Matias Hyvönen
Palosuunnittelu Sitowise Oy
Esa Virta