Taajuusmuuttajakäyttöiset nosturit hoitavat siirrot pehmeästi


Nykyaikainen nosturiteknologia parantaa tarkkuutta ja turvallisuutta. Kun nosturit liikkuvat tilanteeseen sopivalla nopeudella, myös turha odottelu vähenee.

Litiumjalostamon siltanosturit tulevat Konecranesilta. ”Vuodesta 2021 lähtien olemme työstäneet projektia Swecon ja Sibanye-Stillwaterin Keliber-litiumhankkeen kanssa. Olemme olleet esisuunnittelun tukena ja nyt sitten toimitamme Kokkolaan jalostamolle kahdeksan siltanosturia”, kertoo myyntipäällikkö Riku Toivo. Nostureiden ratapalkit ja kiskot kuuluvat Nordecin toimituslaajuuteen.

Siltanostureita tullaan käyttämään muun muassa prosessin laitteiden rakennusvaiheissa sekä myöhemmin huoltotöissä. Toivo kertoo, että Konecranesilla tarjotaan mielellään aina uusinta teknologiaa. ”Nämä nosturit on varustettu taajuusmuuttajakäyttöisillä liikkeillä ja viimeisimmällä teknologialla, huomioiden myös tilaajan vaatimukset materiaalien suhteen. Prosessiin liittyvien kontaminaatioriskien vuoksi on joitakin aineita, joita siellä tilassa ei saa olla. Sen vuoksi myös nosturit on varusteltu tarvittavilta osin siten, että pystymme blokkaamaan nuo materiaalit.”

Kaikki nosturit ovat radio-ohjattavia, mikä onkin oikeastaan itsestäänselvyys, kun ne toimivat parinkymmenen metrin korkeudessa. Taajuusmuuttujakäyttöiset liikkeet tuovat huomattavia etuja verrattuna vanhemman teknologian laitteisiin. ”Kun huollettavana on herkkiä laitteita, jotka eivät saa kolahtaa, voimme ajaa ensimmäisestä pykälästä kaikkein kovimpaan nopeuteen pehmeästi niin, että saamme jokaiseen nosto- ja laskutapahtumaan oikean tilannenopeuden.”

Taajuusmuuttujaliikkeiset nosturit ovat olleet jo vuosia markkinoilla, mutta Toivo arvelee asiakkaidenkin viime aikoina havainneen paremmin, kuinka tarkasti niillä voi ajaa ja liikutella taakkoja. ”Koska pysähtyminen ja kiihtyminen tulee pehmeästi rampin kautta, nosturissa oleva taakka ei tee heijausliikettä. Se on myös iso turvallisuustekijä.”

Lisäksi etuna ovat tehokkaat tyhjän koukun ja keveiden kuormien ajot. ”Silloin kun nosturin koukku saa mennä lujaa, kun siinä ei ole mitään kuormaa tai on kevyt kuorma, me pääsemme kentän heikennyksellä ajamaan ”ylinopeutta”. Sen ansiosta toisessa päässä ei tarvitse odotella minuuttikaupalla, että koukku on lattiassa. Sillä saamme tehostettua tyhjien sekä keveiden taakkojen liikuttelua ja seisakkien ajankäyttöä.”

Konecranes on myös suunnitellut yhdessä Keliber-litiumhankkeen kanssa tehdasalueelle varaosavaraston. Toivo kertoo, että siellä voidaan pitää saatavilla kriittiset varaosat. ”Käytön mukaan sitten toimitamme sinne uutta varaosaa. Jos sitten vaikkapa huoltoseisakin aikana nosturista rikkoutuu jotakin, apu löytyy samalta tontilta.”

Koneranes valmistaa Keliber-litiumhankkeelle toimittamansa nosturit Suomessa. ”Nostinvaunut teemme Hämeenlinnassa ja Urjalassa meillä on teräsrakennevalmistuskokoonpano”, Toivo sanoo. -JP