Suunnittelu ja rakentaminen
Suunnittelu, valmistus ja asennus
Teräs, ruostumaton teräs ja muut metallit ovat pitkän käyttöiän rakennustuotteita, joita käytetään vaativissa rakennuskohteissa.
Pätevyydet:
Suunnittelijat ja työnjohto
Katso pätevyysluokat ja -vaatimukset, pätevyyslautakunnan kokousten aikataulut, sekä hae pätevyyttä.
Pätevyydet:
Palosuojaus ja pintakäsittely
Palosuojamaalarin, palosuojatarkastajan ja teräsrakenteiden pintakäsittelyn tarkastajan pätevyydet. Arviointilautakunta, eettiset ohjeet ja todetut pätevyydet.
Pätevyydet:
Hakemuslomakkeet
Hakemus- ja seurantalomakkeet seuraaville pätevyyksille: Palosuojamaalari, Palosuojatarkastaja, Teräsrakenteiden pintakäsittelyn tarkastaja.
Teräsrakentaminen
Rakentaminen teräksestä
Teräs, ruostumaton teräs ja muut metallit ovat pitkän käyttöiän rakennustuotteita, joita käytetään vaativissa rakennuskohteissa.
Kaikista uusista rakennuksista Suomessa teräsrunkoisia on noin 20 %, huippuvuosina jopa 25 %. Teräksen käyttö kantavana pystyrakenteena on määrällisesti suurinta teollisuusrakennuksissa, joissa teräksen markkinaosuus on ollut viime vuosina peräti 45-55 %. Seuraavaksi merkittävin teräsrakenteiden käyttökohde on maatalousrakennukset, joissa teräksen markkinaosuus on ollut 45-50 %. Kokoontumis- ja liikerakennuksissa teräksen markkinaosuus on ollut välillä 20-25 %.

Teräsrungot
Teräsrunko on mittasuhteiltaan pieni ja moniin muihin materiaaleihin verrattuna kevyt. Tämä vaikuttaa edullisesti perustuskustannuksiin. Teräsrungon rakenneosat voidaan valmistaa konepajalla valmiiksi, jolloin asennusvaihe rakennuspaikalla on nopea ja tehokas. Teräsrunko tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet lisärakentamiseen ja siihen on helppo hitsata vahvistuksia, jos kantavuutta on tarpeen lisätä.
Haluttaessa suuria avoimia tiloja turvaudutaan yleensä teräkseen. Teräksen käytöllä mahdollistetaan suuret avoimet tilat ilman häiritseviä pilareita keskellä. Urheiluhallit, varastot ja muut vastaavat tehdään yleensä teräsrunkoisina. Myös suuria kantavuuksia vaativat rakenteet ovat tyypillisiä teräksen käyttökohteita.
Liikerakennuksissa muuntojoustavuus nousee usein tärkeimmäksi rungon valintaperusteeksi. Teräsrunko mahdollistaa erittäin suuren muuntojoustavuuden rakennuksen tiloille. Tilat saadaan muokattua aina uudelle vuokralaiselle sopivaksi tuli tiloihin sitten suuri rautakauppa tai pieni kahvila. Tämä parantaa investoinnin kannattavuutta, kun tilat ovat vuodesta toiseen houkutteleva vaihtoehto uusille käyttäjille. Kauppakeskuksissa näkee usein teräsrunkoja.
Toimistoissa muuntojoustavuus on samoin tärkeää, mutta tilojen korkeusvaatimukset eivät yleensä ole niin merkittäviä kuin esimerkiksi kauppakeskuksissa. Pääosa toimistorakennuksista tehdään nykyisin teräs-betoni-liittorakenteena.
Sillat
Teräksen ominaisuuksia hyödynnetään myös silloissa. Teräksestä valmistetun sillan isona etuna on rakentamisen nopeus. Teräksisen sillan rakentamisessa voidaan minimoida muulle liikenteelle aiheutuvat haitat. Vesistöjen ylityksissä terässillat ovat laajasti käytettyjä.
Siltojen perustuksissa käytetään usein teräspaaluja, kun maan kantavuus ei ole riittävällä tasolla. Teräspaalut uppoavat maahan helposti ja ne ovat tarvittaessa jatkettavissa. Kosteissa kohteissa teräspaalujen käyttö on tyypillistä muissakin kohteissa. Onpa teräspaalujen päälle perustettu kokonaisia tekosaariakin.


Julkisivut
Sandwich-paneelit ovat nopea tapa rakentaa tyylikäs ja kestävä julkisivu rakennukseen ilman energiatehokkuudesta tinkimistä. Paneeleita käytetään seinien lisäksi väliseinissä ja sisäkatoissa. Paneelit koostuvat kahdesta teräsohutlevystä, joiden välissä on eriste, esimerkiksi mineraalivilla.
Myös muista materiaaleista tehtyjä rakennuksia voidaan pinnoittaa terästuotteilla. Tyypillisesti muita materiaaleja suojataan teräkselle kovaa kulutusta vaativissa kohteissa. Teräsjulkisivumateriaalit kestävät kulutusta ja antavat tarvittaessa myös näyttävyyttä julkisivulle. Julkisivuun voidaan myös integroida mm. aurinkosähköä tai muita haluttuja energian tuotannon ratkaisuja.
Katot
Teräksestä valmistettuja kattoja ja sadevesijärjestelmiä näkee useimmissa taloissa. Teräksestä saadaan näyttäviä kattoja halutussa värissä nopeasti asennettua. Materiaali myös taipuu vaativiinkin kohteisiin hyvän muokattavuutensa vuoksi.
Teräsrakenteiden
Tuotanto
Teräsrakenteiden tuotanto
Teräsrakenteiden tuotannon arvo kotimaassa on ollut vuosina 2019-2020 noin 940-950 Miljoonaa euroa. Tuotanto kotimaassa on kasvanut huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Myös viennin osuus on ollut merkittävä.

Pätevyydet
Teräsrakenneyhdistys toimii aktiviisesti seuraavien alan ammattilaisten pätevyyksien arviointitoiminnassa:
- Teräsrakenteiden suunnittelijan pätevyys / FISE
- Teräsrakenteiden asennustyönjohtajan pätevyys / FISE
- Teräsrakennetehtaan työnjohtajan pätevyys / FISE
- Palosuojamaalarin pätevyys
- Palosuojaustarkastajan pätevyys
- Teräsrakenteiden pintakäsittelyn tarkastajan pätevyys
- Ohutlevykattoasentajien sertifiointi
Pätevyydet:
Suunnittelijat ja
työnjohto
Suunnittelijat ja työnjohto
Fise Oy:n teräsrakenteiden suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyydet ovat muuttuneet uuden Rakentamislain myötä.
Teräsrakenneyhdistys ry toimii FISE Oy:n sihteerijärjestönä ja vastaa teräsrakenteiden suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyyslautakunnan toiminnasta. FISE Oy:n hallitus nimittää pätevyyslautakunnan, joka tekee päätökset pätevyyksien myöntämisestä kokouksissaan 6 kertaa vuodessa.
Teräsrakenteiden pätevyyslautakunnan kokoukset 2025:
- 14.2.2025
- 11.4.2025
- 13.6.2025
- 15.8.2025
- 17.10.2025
- 12.12.2025
Hakemusten on oltava perillä 2 viikkoa ennen kokousta.
Lakisääteisten pätevyyksien pätevyysvaatimukset löytyvät uudesta Rakentamislaista ja sen perusteella annettavista asetuksista. Pätevyyksien vaatimukset ovat listattuna FISE:n verkkosivuilla (katso tehtäväkohtaiset vaatimukset oheisista linkeistä).
Suunnittelijat ja työnjohto: Pätevyyden hakeminen
Lisätietoja pätevyyksistä ja niiden hakemisesta löydät FISE:n verkkosivuilta.
Katso pätevyysluokat ja -vaatimukset ja hae pätevyyttä alla olevista linkeistä:
Pätevyyslautakunta
Pätevyydenarviointilautakunnan jäsenet toimivat lautakunnassa itsenäisinä asiantuntijoina. Lautakunnan jäsenet allekirjoittavat vaitiolositoumuksen luottamuksellisista asioista sekä sitoituvat toiminnassaan noudattamaan FISE:n eettisiä ohjeita.
Pätevyyslautakunnan jäsenet:
- TkT Teemu Tiainen, TRY (pj.)
- DI Juha Siegberg (varapj.)
- DI Timo Alanko, Nordec Oy
- DI Jarmo Havula, HAMK
- TkL Markku Laine, WSP Finland
- DI Esko Knuutila, Oulun kaupungin rakennusvalvonta
- DI Antti Rytkönen, Väylävirasto
Pätevyyslautakunnan sihteeri:
- Ari Ilomäki, TRY
Pätevyyslautakunnan sihteeri ei ole lautakunnan äänivaltainen jäsen.
Voimassa olevat pätevyydet
Pätevyyksien rekisteröinnistä ja hallinnoinnista vastaa FISE Oy. Päteväksi todettuja suunnittelijoita ja työnjohtajia voi hakea FISE:n sivuilla olevalla hakukoneella.
Pätevyydet:
Palosuojaus ja
pintakäsittely
Palosuojaus ja pintakäsittely
Palosuojamaalarin, palosuojatarkastajan ja teräsrakenteiden pintakäsittelyn tarkastajan pätevyydet
Teräsrakenneyhdistyksen hallitus on nimittänyt itsenäisen ja puolueettoman Palosuojamaalareiden, palosuojaustarkastajien ja teräsrakenteiden pinta-käsittelyn tarkastajien pätevyydenarviointilautakunnan (MT-PALTK). Pätevyyshakemukset käsittelee lautakunnan sihteeri Teräsrakenneyhdistyksessä.
Teräsrakenneyhdistys ry suosittelee kaikille palosuojamaalaustöiden tilaajille vain päteviksi todettujen maalareiden käyttöä kaikissa tapauksissa. Teräsrakenneyhdistys ry ylläpitää kotisivuillaan listaa palosuojamaalareista, palosuojaustarkastajista ja pintakäsittelyn tarkastajista, joilla on voimassa oleva pätevyystodistus.
Pätevyysvaatimukset
Palosuojapätevyydet:
Pintakäsittelyn tarkastajan pätevyysvaatimukset:
Pätevyystodistus on voimassa 4 vuotta ja sen hinta on 250 Eur + alv. Pätevöitymiskoulutusta järjestää Taitotalo Helsingissä sekä Gradia Jyväskylä.
Arviointilautakunta
Arviointilautakunta koostuu eri organisaatioiden asiantuntijajäsenistä:
- Jukka Lähde, Tikkurila Oy (pj)
- Juhani Korajoki, NOR-MAALI Oy
- Mikko Malaska, Tampereen Yliopisto
- Riikka Väätänen, Tikkurila Oy
- Andrei Mukkonen, Teknos Oy
- Jyrki Järvinen, JMP Huolto Oy
- Ari Ilomäki, TRY (sihteeri)
Lautakunnan sihteeri ei ole lautakunnan varsinainen jäsen.
Eettiset ohjeet
Pätevä palosuojamaalari ja palosuojatarkastaja sitoutuvat noudattamaan Teräsrakenneyhdistyksen Normitoimikunnan hyväksymiä eettisiä ohjeita:
Palosuojamaalari tai palosuojaustarkastaja, joka rikkoo näitä ohjeita vastaan, voidaan pätevyyden-arviointilautakunnan päätöksellä poistaa pätevyysrekisteristä.
Todetut pätevyydet
Palosuojamaalari tai palosuojaustarkastaja, joka rikkoo näitä ohjeita vastaan, voidaan pätevyyden-arviointilautakunnan päätöksellä poistaa pätevyysrekisteristä.
Hakemuslomakkeet:
Lomakkeet latautuvat Word-dokumenttina.
Pätevyyshakemus Palosuojamaalari:
Uusintahakemus palosuojamaalari 2024:
Pätevyyshakemus Palosuojaustarkastaja:
Uusintahakemus Palosuojaustarkastaja 2024:
Pätevyyshakemus Teräsrakenteiden pintakäsittelyn tarkastaja:
Uusintahakemus Teräsrakenteiden pintakäsittelyn tarkastaja:
Hakemukset
Hakemukset lähetetään osoitteeseen: info@tryry.fi tai Teräsrakenneyhdistys/MT-PALTK, PL 381, 00131 Helsinki. Hakemukset ja pätevyyteen liittyvät asiat käsitellään luottamuksellisesti lautakunnan kokouksissa.
Seurantalomakkeet
Palosuojamaalarin, palosuojaustarkastajan ja teräsrakenteiden pintakäsittelyn tarkastajan pätevyyden uusimista varten on suoritettava työkohteiden asianmukainen kirjaus vähintään puolivuosittain ja osallistuttava myöhemmin ilmoitettavaan lyhyeen täydennyskoulutukseen.
Työkohteiden kirjauksessa käytetään seuraavia lomakkeita:
- Palosuojamaalarin pätevyyden ylläpitolomake (pdf)
- Palosuojaustarkastajan pätevyyden ylläpitolomake (pdf)
- Pintakäsittelyn tarkastajan pätevyyden ylläpitolomake (pdf)
Lomakkeet voi täyttää tietokoneella, tulostaa ja tallentaa omalle koneelle myöhempää käyttöä varten.
Koulutukset
Palosuojamaalarin ja palosuojaustarkastajien koulutuksia ovat toistaiseksi hoitaneet Taitotalo Helsingissä ja Gradia Jyväskylä. Myös muut oppilaitokset voivat hakea lautakunnalta hyväksyntää kouluttajaksi. Näyttöjen vastaanottajat toimivat pätevyydenarviointilautakunnan mandaatilla.
Teräsrakenteiden pintakäsittelyn tarkastajan koulutuksia on toistaiseksi hoitanut Metropolia AMK.
Koulutuksista ilmoitetaan oppilaitosten sivuilla sekä TRY:n sivuilla kohdassa Koulutukset.