Sujuvalla yhteistyöllä vaativa projekti haltuun


Monen toimijan biotuotetehdasprojektissa on tärkeää, että jokainen osa toimii ajallaan. Pienten alkukankeuksien kautta Peikolla punnerrettiin hyvään lopputulokseen.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan yksi suuri toimituskokonaisuus on ollut betonielementit, joihin on tarvittu mittava määrä liitososia. Peikko on toimittanut hankkeeseen Welda-kiinnityslevyjä, HPKM- ja Bolda-pilarikenkiä, HPMharjateräspultteja, PPM-ankkurointipultteja, PCs-konsoleita, Copra-ankkurointijatkoksia, Arbox-työsaumaraudoitteita sekä useita muita pääosin vakioituja elementtirakentamisen liitososia.

”Tilaus osui meillä samaan kohtaan toiminnanohjausjärjestelmän uusimisen kanssa. Se hankaloitti tuotannon ja myynnin välistä tiedonkulkua ja ponnisteluista huolimatta ensimmäiset toimitukset olivat myöhässä. Pikkuhiljaa kirimme täsmätoimituksilla etukenoon”, kertoo liiketoimintapäällikkö Kimmo Varvikko Peikolta. Varvikko toteaa, että Peikon yksi vahvuus on siinä, että käytössä on useampia tehdasyksiköitä. ”Kun tulee tällaisia isompia tilauksia, voimme jakaa sitä useampaan paikkaan. Saamme sitten tuotteet luotettavasti toimitettua ja pystymme hallitsemaan isotkin projektit.”

Parma valmisti Kemiin betonielementtejä viidellä tehtaalla ja Peikko toimitti niille kaikille teräksisiä liitososia. ”Kun tarvittiin isoja määriä lyhyellä aikajänteillä, oli tärkeää tietää Parman valuaikataulut. Asiakkaan suunnalta oli tarkat vaateet ja yhteistyö sujui todella hyvin.” Kemin kohteessa määrät ja aikataulut toivat projektiin vaativuutta. Varvikko kertoo, että kun projekti oli käynnissä, sitä käytiin koko ajan päivittäin läpi. ” Parman tehtaille lähti käytännössä joka päivä tieto, mitä on lähtenyt ja heidän koordinaattorinsa kanssa oli päivittäin palaveri. Kunnes olimme pystyneet toimittamaan niin, että oli pelivaraa.”

Teräksisten kuorirakenteiden sisällä on monin paikoin betonielementtejä, joihin on käytetty suuri määrä teräksisiä liitososia. Valokuva: Metsä Group

Peikon toimitus oli pitkälti standardituotteita, mutta kuitenkin osin sellaisia, joita suunnittelija vielä räätälöi. ”Oli vakioituja ja sitten modattuja vakioita. Tehtiin erilaisis- sa mitoissa, tarkistettiin mihin muotoihin taivutellaan ja muuta sellaista tavanomaista muokkausta. Mutta ei siis ihan pelkästään suoraan hyllystä toimitettu”, Varvikko kertoo. Esimerkiksi pitkät kiinnityslevyt tehtiin suunnittelijan määrittämässä pituudessa. ”Kaikki kiinnityslevyt olivat myös epoksimaalattavia. Eli niille piti tehdä teollisuustuotannon vaatima käsittely: hiekkapuhaltaa ja vetää pintaan vahva kerros epoksimaalia. Nämä maalaukset tehtiin omalla tehtaallamme ja alihankinnassa.”

Peikolta meni myös huomattavia määriä liitososia suoraan työmaalle, eri urakoitsijoille. ”Veimme suoraan työmaalle esimerkiksi kiinnityslevyjä ja pultteja, joilla pilarit sitten sidottiin meidän kenkiimme. Eli veimme kasaamisessa tarvittavia osia, joilla betonielementit kiinnitetään toisiinsa.” Varvikko korostaa, että tällaisissa vaativissa projekteissa on tärkeää, että on mukana sellaiset kaverit, joiden kanssa homma toimii. ”Perinpohjainen yhdessä suunnittelu ja tiivis ja avoin yhteydenpito asiakkaan kanssa auttoivat tämänkin projektin mallikkaasti maaliin.” -JP