Viäntö on Kuopion Savilahden Tiedelaaksoon rakennettu maisemapylväs osana sinne syntyvää valon kaavaa. Valon kaava on saanut inspiraatiota Savilahden ainutlaatuisesta luonnonvalosta. Sen tarkoituksena on luoda kokonaisajatus valosta kaikkialla Savilahdessa ja yhdistää sekä vahvistaa alueen identiteettiä hyödyntämällä taidetta, muotoilua ja valaistusta. Viäntö kuuluu Suomen kantaverkkoon, joten sen suunnittelussa tuli ottaa huomioon ulkomuodon lisäksi myös pylvään rakenteelliset sekä toiminnalliset ominaisuudet osana sähkönsiirtoverkkoa.

Pylvään nimi, Viäntö, on jalostettu englanninkielisestä sanasta twist. Se kuvaa maisemapylvään kierteistä, ihmisen DNA:n rakennetta muistuttavaa muotoa – ja kenties hiukan myös savolaista mielenmaisemaa. Kaupunkikuvallisesti pylväs tuo maisemaan tunnistettavan teollisen muotoilun elementin, jossa välittyy perinteisen ristikkopylvään uudelleen tulkinta omaleimaisella ja kiinnostavalla tavalla.
Viännön muotoiluprosessia ovat ohjanneet pylvään sijainti kolmen eri sähköjohtoreitin ”kiertoliittymässä” sekä pyrkimys luoda rakenteellisesti looginen ja arkkitehtonisesti näyttävä teos, joka antaa katsojalle monta tulkinnanmahdollisuutta. Pylväälle suunnitellaan myös erikoisvalaistus, jonka on määrä levittäytyä myös muutamaan muuhun Savilahden alueella sijaitsevaan peruspylvääseen.
Bratislav Toskovic
Arkkitehti SAFA, pääsuunnittelija, Olla Architecture


Pylväs tuo maisemaan tunnistettavan teollisenmuotoilun elementin, jossa välittyy perinteisenristikkopylvään uudelleen tulkinta omaleimaisella ja kiinnostavalla tavalla. Kuvat: Olla Architecture
Rakennesuunnittelu
Viannön maisemapylväs on 3-jalkainen kiristyspylväs, joka on jäykistetty vinositeillä. Kokonaispaino on noin 45 t, korkeus 38 m ja leveys 12 m. Jalkojen kaareva muoto tuotti haasteita suunnittelussa ja valmistuksessa. Haastetta rakennesuunnitteluun tuottivat piilotetut jäykät liitokset, pylvään kierteinen muoto ja valmistettavuus.
Vaikka kuormat kiristyspylväillä ovat kohtalaisen suuria ja epäkeskeiset linjakiinnitykset aiheuttavat pylväälle vääntöä, pylvään trussimainen muoto tuo rakenteelle hyvin jäykkyyttä ja kuormankantokykyä. Lujuusmielessä olennaista oli tarkastella suurella puristusjännityksellä olevien vinosauvojen nurjahduskestävyyttä. Pylvästä ylöspäin mentäessä puristuskuorman suuruus pienenee ja sauvojen pituus lyhenee. Täten myös sauvojen profiilikokoa ylemmissä osissa voitiin pienentää, jolloin teräsmäärässä tehtiin merkittävä säästö.
Suurten rakenteiden ollessa kyseessä, pulttiliitoksilta ei voitu välttyä. Kuljetuksen, sinkityksen ja painon takia, pylväs tuli pilkkoa optimaalisen suuruisiin kokoonpanoihin. Jalkojen muotoilua ei kuitenkaan haluttu rikkoa ylimääräisillä jäykisteillä ja jatkuvuus pyrittiin säilyttämään liitoskohdissa, joten jatkosliitokset tuli suunnitella piiloliitoksina. Myös liitospulttien asennus tuli ottaa suunnittelussa huomioon lisäämällä profiilien seinämiin erillisiä asennusluukkuja, joista pultit pystyttiin asennusvaiheessa kiristämään.
Alkuperäisessä rakennemallissa DNA:n kierrettä jäljittelevät kolme runko-osaa olivat kahteen suuntaan taivutettuja. Suurten runkoputkien taivuttaminen tarkasti kahteen suuntaan on kuitenkin konepajalle erittäin haastavaa, joten runkoputkiosien taivutus vaihdettiin yksisuuntaiseksi. Vaikka runko-osat taivutettiinkin lopulta vain yhteen suuntaan, saatiin tarkoilla jatkosliitoskohtien valinnoilla, ja osien taivutussuunnilla jäljiteltyä alkuperäistä kierrettä niin hyvin, ettei eroa alkuperäiseen malliin voi silmämääräisesti havaita.
Valmistusteknisesti erittäin haastavista ja tarkkuutta vaativista kokoonpanoista johtuen konepaja oli ensin haluton ottamaan työtä vastaan. Useiden suunnittelukokousten tuloksena valmistustavoista ja yksityiskohdista päästiin kuitenkin yhteisymmärrykseen ja konepaja uskoi pylvään olevan toteutettavissa. Kokoonpanojen hitsaus todettiin yksimielisesti olevan helpoin ja tarkin toteuttaa samalla kun pylvästä koeasennetaan pystyyn. Näin saatiin myös pylvään koeasennus toteutettua konepajalla täysimääräisenä, ja tästä syystä lopullinen pystytys Savilahdessa onnistui ongelmitta.
Savilahden maisemapylväs Viäntö, Kuopio
- Tilaaja: Fingrid Oyj
- Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Olla Architecture Bratislav Toskovic, arkkitehti SAFA, pääsuunnittelija. Jyri Jernström, 3D-Graafikko
- Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy .Työryhmä: Mauro Nottegar, Lauri Pirkkanen, Alessio Bartocci
- Valaistussuunnittelu: Ramboll Finland Oy, Mikko Pekonen
- Teräsrakenneurakoitsija: Enersense Services Oyj
Haku:
Avaa näköislehti:

Lisää artikkeleita:
Oletko kiinnostunut TRY:n toiminnasta tai haluatko mainostaa TRY:n viestintäkanavissa? Ota yhteyttä ja saat lisätietoa eri mahdollisuuksista.