Isolla työmaalla osaprojektit etenevät usein limittäin. Kemissä kuorimateriaaleja tarvittiin yhtä aikaa moneen eri rakennukseen ja logistiikka vaatii huolellista suunnittelua.

Tehtaan rakennuksiin on asennettu monenlaisia sandwich-paneeleja, sillä tuulikuormien vuoksi tarvittiin myös hyvin jäykkiä elementtejä. Valokuva: Metsä Group
Pääosa Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan rakennuksista on saanut pintaansa kuorirakenteet RKC Constructionin ja Ruukin yhteistyöllä. ”Urakkakokonaisuuteemme kuuluivat oikeastaan kaikki muut rakennukset paitsi soodakattila, kaasutin ja rikkihappolaitos. Meidän toimituksemme koostui kolmesta eri urakkakokonaisuudesta. Ykkösprojektissa olivat massatehdas, haihduttamo, kaustisointi, ESP ja turbiini. Kakkosprojektissa olivat kuivaamo, paalaamo, korjaamo, vesilaitos ja raakavesipumppaamo. Ja kolmosessa sitten vielä kuorimo, jäähdytystornit, jätevedenkäsittely, happilaitos, hakesyöttö ja ostohaketaskut”, listaa toimitusjohtaja Petri Mahanen RKC Constructionilta.
Kaikkiaan RKC Constructionin, aiemmalta nimeltään Rovakate, urakkaan kuului siis kolme erillistä julkisivu-urakkaa. ”Niiden yhteen laskettu sandwich-elementtien neliömäärä on noin 80000 neliötä. Siihen sisältyi myös jonkin verran väliseiniä ja sisäkattoja. Julkisivu-urakkaan kuului myös alumiinisia ulko-ovia ja ikkunoita, jotka tilasimme Tikliltä.”
Sandwich-paneelit RKC Constructionille toimitti Ruukki. ”Meidän toimituksemme on mennyt työmaalle kokonaan RKC Constructionin kautta ja toimitussisällössämme oli mukana koko sandwich-paneeliemme tuoterepertuaari”, kertoo myyntipäällikkö Sami Hukkanen Ruukilta.
Yhteistyö RKC Constructionin ja Ruukin välillä oli tiivistä koko projektin ajan. ”Me autoimme heitä tuulikuormamitoituksessa ja autoimme valitsemaan oikeat elementtityypit. He tekivät pituusmitoituksen elementeille ja sitä kautta suunnitelmat etenivät meidän tuotantoomme ja kuljetuksemme kollitukseen. Ja tarkkojen suunnitelmien ansiosta pystyimme toimittamaan elementit heidän toivomassaan järjestyksessä, niin että siellä työmaalla oli aina oikeat elementtityypit oikeissa elementtikolleissa”, Hukkanen kertoo.
Kohde sijaitsee meren rannalla hyvin tuulisessa paikassa ja rakennukset ovat korkeita. Hukkanen toteaa, että se asettaa tuulikuormituksen takia elementille tiettyjä vaatimuksia. ”Eri elementtityypeissä on sisällä erilaiset villat, mikä tekee elementistä vähän jäykempää tai pehmeämpää. Mitä kovempi tuulikuorma, sitä jäykempi villa tarvitaan.”
Elementit aina ajallaan paikalla
Toimituksissa haastavinta oli Hukkasen mukaan niiden ajoittaminen. ”Element- tejä asennettiin samaan aikaan eri puolilla tehdasaluetta, mikä aiheutti kuljetuksille haastetta. Tästä selvittiin yhteistyöllä meidän tuotantomme ja kuljetuksemme sekä asiakkaan kanssa yhdessä. Sen ansiosta pystyimme reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Pystyimme viemään elementtejä hyvinkin joustavasti ja tiukassa aikataulussa, kun se tarve siellä työmaalla tuli.”
Mahanen vahvistaa, että projektin aikataulut ovat vaatineet joustavuutta. ”Kun kaikkia asennuksia ei päästy tekemään ihan silloin kun oli tarkoitus, Ruukki joutui varastoimaan tuotteita pidempään. Meillä on ollut siinä mielessä hyvä tilanne, että asennukset eivät ole jääneet kiinni siitä, että ei olisi ollut materiaalia. Monelle toimijalle se on ollut ongelma, kun nyt on eletty hyvin poikkeuksellisia aikoja.”
Mahanen vertaa projektia vastaavanlaiseen isoon projektiin jokusen vuoden takaa, jolloin rakennettiin Metsä Fibren biotuotetehdasta Äänekoskelle. ”Silloin suhdannetilanne oli sellainen, että rakennusalalla oli Suomessa pieni notkahdus. Kaikkea oli hyvin saatavilla ja hinnatkin kohtuulliset. Nyt taisi sen sijaan tulla pientä ylikuumentumista.” -JP