Yksi massiivinen teräsrakennekokonaisuus Kemin uudella biotuotetehtaalla on putkisillat. Niitä on asennettu paikoilleen nelisen kilometriä.

Torniolaisen Kavametin viime vuodet ovat olleet työteliäitä. Samaan saumaan on osunut jättiprojekti, yrityksen muu kasvu ja tuotantolaitteiden uusiminen, korona ja sitten vielä sota idässä, joka sekoitti raaka-aineen saantia ja nosti hintoja. Toimitusjohtaja Kimmo Liljamaa on tyytyväinen siihen, miten tämä kaikki on viety läpi.
Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehdasprojektiin Kavamet tuli mukaan yhteistyökumppaninsa Fineweldin kautta. ”Meillä oli aiempi hyvä kokemus isosta projektista Ruotsin puolella Fineweldin aliurakoitsijana. Sen jälkeen on ollut hyvä jatkaa yhteistyötä Kemin biotutotetehtaan projektissa Fineweld Oy:lle. Olemme toimittaneet Fineweldille teräsrakenteet putkisiltoja varten ja lisäksi asentaneet putkisiltojen jalkoja. Fineweld on hoitanut siltalohkojen nostotyöt kohteessa.”
Kaikki putkisiltojen teräsrakenteet tulivat Kavametilta. ”Se on noin 4500 tonnia putkisiltaa, nelisen kilometriä. Meille tämä on ollut suurprojekti, josta olemme selviytyneet hyvin, vallitsevasta tilanteesta huolimatta.” Putkisillat kuljetettiin Torniosta Fineweldin tehtaille Kalajoelle ja Kokkolaan. ”He tekivät putkitusten tarvitsemat esivalmistus- ja kokoonpanotyöt sekä kuljettivat ne sitten Kemiin.”
Kavamet ja Fineweld ovat istuneet yhdessä AFRYn ja Metsä Fibren yhteyshenkilöiden kanssa miettimässä putkisiltojen detaljointia, valmistustapaa ja asennusta. ”Olemme käyttäneet tuotantolaitoksemme ja nykyaikaisten koneiden soveltuvuutta mahdollisimman tarkoin hyödyksi jo suunnittelussa, jotta saamme sieltä ulos nopeasti hyvää laatua. Olemme pyrkineet jouhevaan läpivientiin ja standardointiin rakenteissa”, Liljamaa kertoo.
Tarkka suunnittelu näkyi työmaalla
Tehokkaan yhteisen suunnittelun on mahdollistanut Trimblen 3D-mallinnus. ”Sillä on ollut helppo operoida teräsrakenneosuutta. Meillä on nyt myös uusin Tekla EPM -ohjelmisto tuotannon ohjauksessa käytössä. Sen avulla voimme vielä pidemmälle hyödyntää Trimblen suunnittelua. Linjastomme automaattiset saha- ja levykoneet lukevat suoraan Tekla 3D-mallista tulevaa dataa, joten sitä ei tarvitse enää erikseen meidän täällä käsitellä. Täten suunnittelijat ovat tänä päivänä aika isossa roolissa. Jos suunnittelijat tuntevat hyvin tämän päivän valmistustekniikkaa ja mahdollisuuksia, hyöty saadaan molemmin puolin parhaiten käyttöön”, Liljamaa sanoo.
Putkisiltojen valmistus ja jalkojen asennus on tarkoittanut Kavametille isoa määrää työtä tiiviissä aikataulussa. ”Pääsimme vähän aloittelemaan siltojen tekoa vuoden 2021 loppupuolella, mutta pääpaino osui viime vuodelle, tammikuusta elokuuhun. Siinä elokuun paikkeilla olivat jalkojen asennukset lähes valmiina. Fineweld nosteli yhtä nopealla tahdilla siltalohkoja paikoilleen. Kaikki eteni nopeasti paikoilleen, ja suunnitelmat toteutuivat hyvin.”
Putkisiltojen pääurakoitsijana toimi Fineweld Oy, ja he vastasivat kokonaisuuden toimivuudesta. ”Putkien liitännät ja teräsrakenteiden mitoitus ja tarkkuus onnistui hyvin näihin asetettuihin toleransseihin. Kaikki oli hyvin mittatarkkaa touhua. Kyllä tuommoista jälkeä on sitten hieno katsella”, Liljamaa kehuu.

Haasteiden läpi vahvempana
Osa tarvittavista materiaaleista ehdittiin tilata ennen sotaa. ”Tilanne oli niin uusi, että työn suunnittelun merkitys korostui entisestään. Koronasta oli jo koetettu ottaa opiksi ja oletettiin, että tämän vaikeampaa ei enää tule. Yhtenä koko ketjutuksen vaikuttajana oli Tibnor Oy, joka toimi materiaalitoimittajana koko urakassa. Heidän kanssaan tehtiin järjestelyjä materiaalien toimituksien osalta ja lopulta yhdessä onnistuttiin erittäin hyvin”, Liljamaa sanoo.
Kavametin oma tuotanto on kokonaan Torniossa. Viime vuosina yritys on kasvanut aikamoista vauhtia. ”Pääpaino on mennyt aika paljon teräsrakentamiseen ja kokonaistoimituksiin, joita teollisuus ja rakennusliikkeet tilaavat. Tällä hetkellä meillä on kauppaa Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen. Ulkomaille menee myös konepajatuotteita, laitevalmistajille. Niitä on mennyt esimerkiksi Yhdysvaltoihin”, Liljamaa kertoo.
Kemin projektista Liljamaa toteaa, että se on vaatinut paljon, mutta myös antanut paljon. ”Olimme jo tilanneet aivan uudet koneet –sahaporalinjat ja levykoneet ja niiden toimitus osui sitten juuri siihen, kun tämä projekti alkoi. Tämä on ollut hyvin haastava vaihe henkilöstön kannalta. Kaikki ne ongelmat on selätetty ja on menty eteenpäin, porukka venyy ja tekee. Kyllä siitä semmoinen hyvä mieli jää. Työyhteisöä tulee kiittää hienosta työstä.”
Liljamaa antaa kiitosta myös Fineweldille. ”Siellä on toimiva johto ja organisaatio. Oli selvät sävelet, miten homma hoituu. Meillä oli myös hyvä keskinäinen yhteisymmärrys. Molemmat ovat alansa ammattilaisia ja asiat saatiin yhdistettyä. Semmoinen tuotti hyvän lopputuloksen.” -JP