Metsä Groupin Kemin uusi biotuotetehdas lepää vahvojen perustusten päällä. Maan alta löytyy nyt muun muassa lähes 150 kilometriä teräspaaluja.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren uusi biotuotetehdas on massiivinen kokonaisuus, jossa osa rakenteista jää kokonaan piiloon. Tuotantoalueen alle on lyöty ja porattu valtava määrä paaluja. Kyseessä on Suomen historian suurin paalutustyömaa. Paalutusurakoitsijana toimi NordPile Oy, jonka KFS Finland Oy osti syyskuussa 2021. NordPile vastasi sekä betoni- että teräspaalujen asennuksesta, ja teräspaalut kohteeseen toimitti SSAB. SSAB:n toimitukseen kuuluivat teräspaaluelementit, paalujen kärjet ja paaluhatut. ”Meille tämä on ollut todella iso toimitus. Kaikkiaan olemme toimittaneet noin 150 km teräspaaluja. RR-paaluja toimitimme 7000 tonnia ja RD-paaluja 3500 tonnia”, kertoo SSAB:n paalutuotelinjan johtaja Petri Suonpuro.
Suuresta koostaan huolimatta toimitus oli pitkälti SSAB:n tuttuja tuotteita, joten teknisesti siinä ei ollut SSAB:lle erityistä haastavuutta. Yksi kokonaan uusi paalukoko tilaukseen kuitenkin tuli. ”RR245 oli tuotu valikoimaan juuri ennen tätä projektia ja kaikki projektin ensimmäisen vaiheen RR320-paalut vaihdettiin tähän kokoon. Paa- lutus onnistui hyvin myös tällä paalukoolla. Tätä uutuutta menikin sitten saman tien paljon, noin 46 kilometriä. Se oli melkein puolet koko lyöntipaalutoimituksista”, kertoo SSAB:n teknologiapäällikkö Antti Perälä.
Vaihdos on tuonut huomattavia säästöjä sekä kustannuksiin, että paalutuksiin tarvittavaan aikaan. ”RR320-paalussa ei ole holkkijatkoksia, RR245-paalussa on. Sen ansiosta se on paljon nopeampi asentaa”, Perälä sanoo. SSAB:n teräspaalujen raaka-aineet tulevat SSAB:n terästehtaalta Raahesta ja Kemin biotuotetehtaan paalut valmistettiin pääosin Pulkkilassa ja isoimmat koot Oulaisten tehtaalla. ”Oulaisten osuus kokonaisuudesta on ollut putkien kokonaispituudesta viitisen prosenttia”, Perälä sanoo.
Suonpuro toteaa, että kokonaisuutena Kemin työmaa on ollut SSAB:lle hyvin merkittävä projekti. ”Tämä on tietysti vaatinut putkitehtailta paljon kapasiteettia. Meillä oli hyvissä ajoin tiedossa tarvittavat määrät ja aikataulut, joten koko projekti hoitui täsmällisesti. Lisäksi etuna oli se, että työmaa sijaitsi lähellä SSAB:n putkitehtaita.” Työmaan kanssa suunniteltiin huolella, milloin paalut toimitetaan. ”Tällä tavoin meillä oli myös aikaa tehdä oma osuutemme. Kyllähän se, että ensin tehdään teräs Raahessa, ja siitä sitten tehdään putki ja lopulta paaluelementti, ottaa oman aikansa. Kun puhutaan näin isoista massoista, tarpeiden pitää olla tiedossa hyvissä ajoin ennakkoon”, Perälä kommentoi.

Vakaa toimitusketju
Ensimmäiset paalut asennettiin joulukuussa 2020 ja pääosa SSAB:n toimituksista oli vuonna 2021. Perälä muistelee, että paalutuotteilla oli silloin muutenkin kova kysyntä. Materiaalin hankinnassa ei ole silti ollut mitään hankaluutta. Suonpuro kommentoi, että näin ison mittaluokan projekteissa on myös toivottavaa, että tilaukset ovat SSAB:llä erityisen varhain. ”Sen myötä osaamme osaltamme varmistaa myös materiaalin saatavuuden hyvissä ajoin. Hyvä tiedonkulku auttaa meitä asiakkaan palvelussa. Tässä projektissa tiedonkulku toimi erittäin hyvin.”
Yleistä on myös se, että kun kohde kokonaisuutena on iso ja monimutkainen, pyritään siihen, että ratkaisut ovat mahdollisimman pitkälle vakioituja. ”Niitä sitten vain toistetaan monta kertaa. Kyllähän se helpottaa kaikkia toimijoita”, Perälä sanoo. Työmaalla oli parhaimmillaan 11 lyöntipaalukonetta ja neljä porapaalukonetta samaan aikaan, joten työmaalla on saatu päivässä paljon paaluja uppoamaan maahan. ”Paaluja asennettiin työmaalla kahdessa vuorossa ja myös viikonloppuisin, joten oli sinne aikamoinen rekkaralli koko ajan viemässä paalumateriaalia. Välimatkat olivat varsin lyhyet, mikä toi tehokkuutta ja vähensi ympäristövaikutuksia. Kun toimitukset menivät meiltä suoraan työmaalle, välivarastointi jäi pois.” -JP