Kristiinankaupungissa kolmen rakennuksen kokonaisuus on hiljattain saanut uuden elämän. Remontointi on tehty vanhaa kunnioittaen, mutta samalla uuttakin osaamista hyödyntäen. Jopa upouusi katto on sulautunut tyylikkäästi vanhaan kulttuurimaisemaan.

Kristiinankaupungin keskustassa silmää hivelee idyllinen puutalomiljöö. Sieltä löytyy myös hiljattain remontoitu kolmen rakennuksen kokonaisuus, jonka ympäristö on puistomainen ja näköala kantaa merelle. Vanhojen talojen kunnostus vaatii aikaa ja huolellisuutta, mutta kun työ on tehty pieteetillä, lopputulos on upea.
Kun rakennusalan yrittäjänä pääkaupunkiseudulla toimiva Erkki Päkkilä vuonna 2018 osti vaimonsa kanssa iäkkään taloryhmän, hänellä oli realistinen käsitys tulevan työn laajuudesta. ”Tässä on kolme rakennusta, joissa on ollut yhteensä viisi asuntoa. Rakennusten yhteispinta-ala on noin 500 neliötä. Koko pihapiiri on suojeltu kaavassa, mikä tietysti vaikuttaa siihen, miten esimerkiksi remontteja saa toteuttaa.”
Varsinkin yksi rakennuksista oli tosi huonossa kunnossa. ”Ensimmäinen oletus oli, että se pitää purkaa. Sitten tutkimme tarkemmin ja ilmeni, että se ei ollutkaan niin laho. Niinpä lähdin kunnostamaan sitä”, Päkkilä kertoo.
Muut talot on jo ehditty kunnostaa. Ensimmäisessä korjatussa rakennuksessa konesaumakatto oli sen verran hyvässä kunnossa, että sille riitti maalaus. Sen jälkeen laitettiin kolmiorimahuopakate pitkään piharakennukseen. Tällä hetkellä työn alla oleva rakennus on kokonaisuudesta viimeinen. Papereiden mukaan talo on rakennettu vuonna 1852. Siinä on ollut kolme asuntoa, ja sen verran siihen tulee myös jatkossa.
Varsinkin katto oli surkeassa kunnossa. ”Siinä oli paksu kerros pärettä, huopaa ja peltiä. Sitten kunnostus lähti käyntiin ja aloin käydä viranomaisten kanssa läpi, mitä asioita tulisi huomioida. Rakennuksessa oli suurimman osan ajasta ollut musta katto, joten oletin niin voivan olla jatkossakin. Mutta kävi ilmi, että tähän kohteeseen hyväksyttäisiin vain sinkitty pelti. Perusteluna oli, että pinnoitteet eivät kestä kauan”, Päkkilä sanoo.
Päkkilä arvelee, että ohjeistukset varmasti perustuvat pitkälti huonoihin kokemuksiin aiemmilta vuosikymmeniltä. ”Uudet pinnoitteet ovat aivan eri luokkaa, ja niihin voi myös maalata päälle.”
Tehtaalla laitettu pinnoite poisti työstä monta mutkaa
Sinkityn pellin käytössä on omat rajoitteensa. ”Tiedossa oli, että sen voi yleensä maalata vasta muutaman vuoden kuluttua. Mutta sitten löysin Ruukilta Legacy-pellin, joka pohjamaalataan tehtaalla ja jonka voi sitten viimeistellä valmiiksi työmaalla saman tien, kun se on asennettu”, Päkkilä sanoo.
Päkkilä on erittäin tyytyväinen lopputulokseen. ”Siitä tuli aivan perinteisen näköinen konesaumakatto. Siihen on tehty myös jalkarännit ja käsityön leima näkyy hyvin. Sehän on tehty taltoilla ja vasaroilla, peltisepän työkaluilla. Urakoitsija eli Ilmajoen Kattomestarit on tehnyt erittäin laadukasta työtä. Katto on jo maalattu mattamaalilla ja on kaikin puolin valmis.”
Koska talo on suojelukohde, katon maalin ja pinnoitteiden kestoa tarkkaillaan lähivuodet. Päkkilä toivoo, että tällaisia uusia ratkaisuja suosittaisiin ja otettaisiin kokeiluun. ”On ilman muuta ymmärrettävää, että ensisijaisesti käytetään perinteisiä menetelmiä.
Samalla olisi hyvä antaa tilaa uusille menetelmille, koska niillä voidaan saada jatkettua rakennuksen ikää ja ne voivat myös helpottaa tekemistä huomattavasti. Kun katto saadaan maalattua heti asennuksen jälkeen, saadaan katoista saman tien sen värisiä kuin kuuluu. Esimerkiksi Helsingissä on näkyvissä paljon kiiltäviä konesaumakattoja, joiden kanssa pitää odotella useita vuosia ennen kuin niitä päästään maalaamaan.”
Yksi pihapiirin rakennuksista tulee toimimaan Päkkilöiden kakkoskotina. ”Lisäksi meillä on jonkin verran kesämajoitustoimintaa ja talvella vuokrausta. Semmoisessa käytössä nämä rakennukset tulevat olemaan, myyntiin emme ole laittamassa.”



Suojattu pinta tuo rakennuksille pitkää ikää
GreenCoat TSP Legacy on peltisepille suunniteltu terästuote ja tarkoitettu kohteisiin, joissa katto maalataan paikan päällä asennuksen jälkeen. Siinä käytetty, muovautuva teräslaatu TSP (Tinsmith Pro) on SSAB:n kehittämä. ”Siitä saadaan katto työstettyä paikan päällä valmiiksi. Peltiseppä muovaa rivipellit ja saumaa ne katolla. Materiaali on hyvin muovautuva ja pitää muotonsa hyvin, joten siihen saa tiiviimmät taitokset”, kertoo Ruukin tutkimus- ja kehityspäällikkö Risto Sipilä.
GreenCoat TSP Legacy on omiaan vanhojen, kulttuurihistoriallisesti merkittävien kattojen entisöintiin. Sipilä toteaa, että toki tuotetta voi mainiosti käyttää muissakin katoissa, vaikkapa myös uusissa omakotitaloissa, halleissa ja kerrostaloissa.
Pinnoitetulle pellille on ollut selkeä tarve, sillä perinteisten sinkittyjen peltikattojen viimeistely työmaalla on ollut tarpeettoman työlästä ja aikaa vievää. ”Uusi kirkas sinkkipinta on yleensä vaativa maalausalusta, koska sinkki on reaktiivinen metalli ja maalin tartunta sinkkipintaan on ratkaisevan tärkeää. Sen vuoksi se yleensä jätetään muutamaksi vuodeksi patinoitumaan, mikä parantaa maalin tarttuvuutta sinkkipintaan. Kun maalauksen aika on tullut, on pitänyt asentaa telineet paikoilleen ja pari vuotta vanha katto on pitänyt aluksi puhdistaa perusteellisesti. Sen jälkeenkin maalin tarttuvuudessa on voinut olla ongelmia.”
Nyt kun pinta on esimaalattu, patinoitumista ei tarvitse jäädä odottamaan, vaan pinnan esikäsittelyksi riittää yleensä pesu painepesurilla, minkä jälkeen katon voi maalata. Kun työ tehdään samalla kertaa, eikä esimerkiksi telineitä tarvitse välillä purkaa pois, säästyy työvaiheita ja siten myös työturvallisuus paranee. Asiakkaalle etu on myös selkeä, sillä hän saa talonsa valmiiksi ilman, että pitää odotella parin vuoden päästä tapahtuvaa katon viimeistelyä.

GreenCoat TSP Legacy on Ruukin tuote, joka valmistetaan SSAB:n tehtaalla. Siinä on kaksikerrosmaalaus, eli tehtaalla pintaan maalataan kaksi ohutta kerrosta. ”Tuotteen pinta on hieman karhea, sen pinnassa on kitkaa. Työmaalla siihen tarttuu maali hyvin ja riittää, että katto maalataan yhteen kertaan. Katolla viimeisteltävän pellin kitka on hyvä myös asentajan työturvallisuuden kannalta, sillä siinä eivät kengät luista niin helposti kuin sileällä metallipinnalla”, Sipilä toteaa.
Pellin tehdasvalmisteinen kaksikerrosmaalaus suojaa tuotetta korroosiota vastaan. Ja kun katto saadaan maalattua heti asennuksen jälkeen ja maali tarttuu kerralla hyvin, katon pitkäikäisyys vahvistuu edelleen. Sipilä kertoo, että tuotteen valmistus aloitettiin Ruotsissa jo hieman yli kaksikymmentä vuotta sitten Rautaruukkiin kuuluneella maalipinnoituslinjalla, jolloin tuote tunnettiin nimellä Kultur primer. Sitä käytetään Ruotsissa kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. SSAB:n ja Rautaruukin yhdistymisen jälkeen tuotteen nimi muutettiin myöhemmin GreenCoat TSP Legacy muotoon. ”Tuotteen hyvästä toimivuudesta on kertynyt jo paljon kokemusta. Suomessakin sitä on jo ehditty hyödyntää joidenkin vanhojen rakennusten kunnostuksessa.”
Käyttäjäkokemukset ovat osoittaneet, että katon asennukseen liittyvä työ voidaan tehdä samoilla työkaluilla ja ihan samalla tavalla kuin tavallinen sinkitty katto. Ohjeista Sipilä muistuttaa erikseen, että ei kannata käyttää kuivumattomia saumausöljyjä, koska öljyä jää pintaan helposti ja se heikentää pintamaalin tarttuvuutta. On suositeltavaa käyttää oikeanlaisia ja tarkoituksenmukaisia saumausaineita.
GreenCoat TSP Legacy on paksuudeltaan 0,6 mm ja sitä on saatavilla rivipeltinä erilaisina leveyksinä. Ruukilla on huolellisesti testattu useita maaleja, joita suositellaan käytettävän GreenCoat TSP Legacy -terästuotteella tehdyn katon maalaukseen. ”Legacy-pinnoite ei kylläkään ole kovin herkkä maalilaaduille, mutta olemme erikseen testanneet niistä joitakin. Olemme testanneet muun muassa pintamaalien tarttuvuuden sekä kosteuden ja UV-säteilyn kestävyyttä. Meiltä saa ohjeita myös maalauksen toteuttamiseen”, Sipilä kertoo -JP