Keravalla, vain kivenheiton päässä Lahdenväylästä, on logistisesti erinomainen sijainti isoille varastoille. Broman Group rakentaa siellä olevaan logistiikkakeskukseensa parhaillaan mittavaa laajennusta, joka tulee palvelemaan Motonet-ketjua.

Broman Groupin logistiikkakeskuksen laajennus tulee olemaan suureksi osaksi automaattivarastoa. Laajennuksen myötä tilaa tulee olemaan paljon, sillä aiempi pinta-ala lähes kolminkertaistuu. Uudella rakennuksella on kattopinta-alaa 18000 m2, ja kun osa rakennuksesta tehdään kaksikerroksisena, uutta varastotilaa syntyy noin 24000 m2.
Rakennustyö Salmisen vastaavan työnjohtajan Pyry Turusen mukaan hanke on mielenkiintoinen ja haasteellinen aikataulun sekä laajuuden suhteen. ”Rakennustöiden kanssa samaan aikaan on myös toimintaa siinä vieressä Bromanin varastolla.”
Kohteen terästoimituksista vastaa Nordec, jonka urakkasisältöön kuuluvat yläpohjan teräsrakenteet, kantava profiilipelti, seinäpaneelit ja vesikatto. ”Meillä on tässä oikeastaan kaksi tilaajaa. Teräsrunko ja kantava pelti ovat Broman Groupille ja sitten Rakennustyö Salminen eli pääurakoitsija on tilannut meiltä vesikaton ja seinäpaneelit, kertoo Nordecin projektipäällikkö Mikko Vainio.
Varaston ensimmäinen osa on tehty aikanaan Anttilalle. Silloin Nordecilla oli melkein samankaltainen urakkasisältö ja urakoitsijana toimi SRV. ”Broman osti sitten myöhemmin tuon varaston. Eli tavallaan nyt jatkamme vuonna 2008 aloitettua kohdetta”, kertoo Nordecin liiketoimintajohtaja Vesa Vaihtamo. Vaihtamo arvioi, että nyt tehtävällä uudisrakennuksella on pitkälti samanlainen urakan toteutusmalli, kuin Bromanilla on ollut Motonet-myymälöissään. ”Niitä he ovat teettäneet paljon, ja mekin olemme olleet niitä paljon tekemässä. Tämä on jaettu urakka.”
Kohteen päärakennesuunnittelijana on toiminut Insinööritoimisto SRT-Uusimaa Oy. ”Toimistomme on suunnitellut myös kaikki betonirakenteet ja perustukset. Lisäksi olemme suunnitelleet täydentäviä teräsrakenteita, kuten porrashuoneiden runkoja, lastaussiltoja, muuntamon teräsrakenteita sekä ovi- ja pvp-tukia. Kohde on osittain mallinnettu Tekla Structures-ohjelmalla”, kertoo projektin vetäjä Seppo Heikkinen.
Uutta varastoa on suunniteltu vuoden vaihteesta lähtien ja heinäkuun alussa Nordec pääsi työmaalle käynnistämään omaa osuuttaan. Kun on kyse halliksi korkeasta rakennuksesta ja aika järeistä rakenteista, yhteensovittamista on ollut paljon. ”Rakenneosat ovat poikkeuksellisen vaativia valmistettavia ja kaikki liitokset osaltaan tekevät työstä sitten joko vaikeampaa tai helpompaa. Näihin liittyy paljon sellaista asiaa, jota pitää yhdessä suunnitella”, Vaihtamo kertoo.
Nordecin rakenteet ovat omaa suunnittelua ja kaikki kohteen teräkset tulevat Nordecin Peräseinäjoen-tehtaalta. ”Ensin on asennettu niskaristikot, sitten niiden päälle sekundääriristikot ja vielä kattositeet ja päätypalkit. Lisäksi meiltä on tullut savunpoistoluukkujen tukikehikot. Ristikot ovat kaksiosaisia, kokonaispituudeltaan vähän yli 37-metrisiä”, Vainio luettelee.

Suuri koko vaatii erityishuomiota rakenteisiin
Heikkinen arvioi kohteen olevan erittäin haastava teknisesti ja aikataulullisesti. Rakenteet ovat osittain poikkeuksellisen vaativia. ”Matalan osan esijännitettyjen tuotteiden lisäksi on korkean varaston yli 30-metriset teräsbetonipilarit jäykistetty betoniristikoilla sekä ankkuroitu jännitetyillä ankkureilla kallioon. Jännittämiseen on jouduttu, koska kevyt teräsrakenne ei tuota riittävästi omaa painoa vastapainoksi, mutta toisaalta ei aiheuta suurta epäkeskisen kuorman aiheuttamaa toisen kertaluvun taivutusta. Jännitettyjen ankkureiden tekeminen teräspaalun sisään oli yksi kohteen kiinnostavista ratkaisuista.”
Samalla piti ottaa huomioon, miten työ saataisiin hoidettua tehokkaasti ja turvallisesti. ”Sellainen vaihtoehto, että isoa ristikkoa roikuttaisiin nosturin nokassa ketjuissa ja hitsattaisiin molemmista päistä ei vaikuttanut hyvältä. Sitten kehitimme liitosmaailmaa niin, että saadaan asennustehoa ja turvallisuus pidettyä korkealla tasolla”, Vaihtamo sanoo.
Primääriristikoiden kiinnityksille on hieman poikkeavat kiinnitykset. ”Ne on kiinnitetty hitsaamalla betonipilarin päähän, vaikka yleensä pyrimme suosimaan pulttiliitosta. Kyllähän me paljon mietimme sitä, pystyttäisiinkö tätä tekemään pulttiliitoksilla. Mutta sivuttais- ja pystysuuntainen toleranssi pilarin päässä ohjasi siihen, että on varmempaa käyttää hitsausliitosta”, Vainio kertoo.
Vaihtamo korostaa, että turvallisuuden tekeminen alkaa suunnittelupöydältä, ensimmäisen viivan piirrosta. ”Silloin otetaan huomioon asennustyö ja miten se voidaan suorittaa turvallisesti. Detaljiikka määräytyy yhdeltä osaltaan sen pohjalta. Kun turvallisuus kulkee mukana alusta asti, pystytään tekemään hyviä ratkaisuja. Jos asioita pitää ratkaista työmaalla, vaihtoehdot ovat yleensä huonompia. Työmaalla enemmänkin valvotaan, että tehdään kuten on suunniteltu. Jos sitten vaikka johonkin paikkaan ei päästä kuten on ajateltu, esimerkiksi maanrakentamisen tai vaikka jonkin kaivannon vuoksi, silloin pitää aina pysähtyä miettimään, miten työvaihe toteutetaan turvallisesti.”
Huolellisen suunnittelun jälkeen päädyttiin siihen, että niskaristikon ensimmäinen osa hitsataan, mutta jatkuvassa ristikossa käytetään pulttiliitosta. ”Aina kun asennamme sinne uuden niskaristikon, peräpää kiinnittyy pulttiliitoksella edelliseen niskaristikkoon ja sitten tämä niin sanottu edellä juokseva pää aina hitsataan sinne betonipilarin yläpäähän kiinni. Eli riittää, että hitsaamme ristikosta toisen pään. Tämän ansiosta työ on helpompaa ja tietysti sitten myös nopeampaa. Normaalisti tehdään niin, että hitsataan yhden ristikon molemmat päät”, Vainio kertoo.
Muilta osin kohteen rakenteet ja ratkaisut ovat melko tavallisia Nordecin työmaille. ”Toki täällä paljolti työskennellään korkealla ja muutenkin mittaluokka vaikuttaa kaikkeen tekemiseen, kun pitää miettiä nostot ja muut”, sanoo työmaapäällikkö Petri Ojaniemi.
Hieman lisätyötä on aiheuttanut myös perustus, sillä pohjalla ollut kallio on ollut osin sirpaleista. Siihen on tarvittu lujittamista. ”Suurin rakennesuunnittelua viivästyttänyt asia oli se, että perustuksen suunnitellut kalliopinta-arviot eivät pitäneet paikkaansa. Sen vuoksi suuri osa kallioperustuksista suunniteltiin uudelleen uuteen korkoon sopivaksi ja osa muutettiin teräspaaluille”, Heikkinen sanoo.
Toinen huomioitava asia on ollut se, että pohjavesi on paikoin ylempänä kuin lattia. Sen vuoksi työmaalle on tarvittu myös pumppaamo.
Hankinnat ovat osittain osuneet hankalaan aikaan, koska keväällä tuli sodan vuoksi haasteita toimitusketjuihin. Nordecin toimintaa ovat helpottaneet muun muassa vahva verkosto. Vaihtamo toteaa toiseksi tärkeäksi tekijäksi sen, että on toimittu jahkailematta. ”Kun jotain raaka-aine-erää on saatavilla, täytyy olla kykyä ja rohkeutta tehdä päätöksiä. Kyllähän tuollaiseen kriisiin liittyy valtavasti epätietoisuutta.”

Kuva: Johanna Paasikangas

Kuva: Johanna Paasikangas
Osaaminen jaetaan kollegoille
Nordecin osuus valmistuu tämän vuoden puolella ja ensi keväänä halli on käyttövalmis. ”Työmaalla on ollut positiivinen ilmapiiri ja tekemisen meininki. Jos on ollut haastavia kohtia, on pidetty palaveri ja päästy eteenpäin. Mitään ei ole jätetty ilmaan roikkumaan. Vastaavalla mestarilla on ollut tässä iso rooli ja hän hoitaa tonttinsa erinomaisesti”, kiittelee Ojaniemi.

Kuva: Johanna Paasikangas
Vaihtamo toteaa, että nyt rakenteilla oleva halli kuuluu jossakin määrin erikoisrakentamisen puolelle, mutta perushallien puolella Nordec on pystynyt pitkälti standardoimaan tekemistään. ”Kokemuksen ja osaamisen kautta olemme luoneet suhteellisen vakioituneet menettelyt, prosessit, osat liitoksineen ja logistiset toiminnot. Olemme saaneet tuotua prosesseihin lean-ratkaisuja. Ja sehän tarkoittaa säästöjä.”
Ruotsissa Nordecille on kertynyt paljon kokemusta myös isoista ja korkeista hallikohteista. ”Olemme saaneet sieltä arvokasta tietoa, miten ihan lähiaikoina on toteutettu vastaavia rakennuksia, mitä haasteita mahdollisesti on koettu, miten ne on ratkaistu, ja mikä on todettu toimivaksi”, Vainio sanoo. Vainio lisää, että organisaation sisällä ei ole turhia raja-aitoja. ”Meillä on yhteisiä foorumeita ja tiedonjakoa. Kaikki se osaaminen on meidän käytettävissämme.” -JP