Espoon Leppävaaran urheilupuistoon, Leppävaaran stadionin naapuriin, rakenteilla oleva urheiluhalli Kameleonten palvelee yleisurheilua, palloilua ja voimistelua. Urheiluhalli tulee toimimaan ensisijaisesti lasten ja nuorten harjoitushallina ja samojen ikäryhmien kilpailu- ja ottelupaikkana.

Kameleontenin bruttoala on 14 606 m2 ja tilavuus on 141 870 m3. Rakennuksen pituus on n. 160 m ja suurin leveys 92 m. Tontin rajat on kaavoitusvaiheessa määritetty toiminnallisten vaatimusten mukaisesti niin, että rakennus paikoitellen sivuaa rajoja hyvin tiukasti. Länsipäätyyn on alustavasti suunniteltu laajennusvara Espoon ulkokenttien huoltovarikkoa varten. Tämän osan toteutusajankohdasta ei ole vielä päätöstä. Kameleontenin aikataulun mukainen valmistuminen on huhtikuussa 2023.
Toiminnallinen kuvaus
Hallin keskeisellä paikalla on yleisurheilusali sekä heittolajien harjoittelusali. Ne on mitoitettu Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallistandardin harjoittelu- ja kilpailuolosuhteiden mukaisesti. Yleisurheilusalin etelä- ja länsipuolella on neljä pääosin salibandyä ja koripalloilua palvelevaa palloilusalia. Nämä soveltuvat monipuolisesti muihinkin palloilulajeihin ja urheiluun. Pohjoispuolella on osin kaksikerroksinen keskikokoisten kilpailujen pitopaikaksi soveltuva telinevoimistelun harjoittelutila. Näiden lisäksi nuorten urheilutoimintaa ja harjoittelua tukee lämmittelyparvi ja kuntosali.
Hallissa voidaan normaalin harjoittelutilanteen lisäksi järjestää urheilukilpailu- ja muita yleisötapahtumia, joissa yleisö pääsee katsomaan suorituksia. Katsomotarpeet toteutetaan tapauskohtaisesti siirtokatsomoiden avulla ja ostamalla osa palveluista ulkopuolisilta tapahtuman vaatimusten mukaan. Tilapäiskatsomot toteutetaan yleensä salien lattiatasolle, mutta yleisurheilusalin keskeinen sijainti mahdollistaa, että sen toimintaa voidaan seurata myös toisen kerroksen lämmittelyparvelta ja hallin kahviosta.
Pääosa rakennuksesta on yksikerroksista korkeaa hallitilaa. Kuntosali, lämmittelyparvi ja toimistot sekä urheilutoimintaa palvelevat toiminnot, kuten pääsisäänkäynti, vastaanotto, aula / kahvio, pukuhuoneet, yleisö-wc:t ja tekniset tilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa hallin itäsivulla. Hallin oman toiminnan lisäksi rakennuksessa on Espoon ulkourheilun puku- ja pesutiloja sekä ulkokenttien huoltoon tarvittavan kaluston säilytys- ja huoltotilat. Nämä tilat on sijoitettu yksikerroksiseen rakennusosaan hallin itäpäätyyn.
Yhteiskäyttö
Kameleontenin suunnittelussa muuntojoustavuuden toteutuminen on ollut tärkeä lähtökohta. Urheiluhallissa on tarkoitus järjestää pienimuotoisia messu-, kokous- ja muita vastaavia yleisötapahtumia urheilukilpailujen lisäksi. Urheilupuiston ja stadionin tapahtumien aikaan hallin tilat voivat olla tapahtumien tukitoimintojen käytettävissä.
Espoon ulkourheilun puku- ja pesutiloja käyttävät talvisin viereisen tekojään urheilijat sekä hiihtäjät ja kesäisin nykyisten ja uusien urheilukenttien ja muiden liikuntapaikkojen käyttäjät. Nämä tilat on sijoitettu siten, että niistä on sekä suora ulkoyhteys että yhteys hallin omaan pukuhuonekäytävään. Näin hallissa tapahtuvien isompien palloiluturnausten aikana ulkopukuhuoneita voidaan käyttää myös sisäurheilun tarpeisiin.

Rakenneratkaisu
Perustamisolosuhteet tontilla ovat vaativat. Maaperä on savipitoista ja vaati ennen rakennustyön aloitusta kalkkistabilointia koko tontin alueella. Pohjavesi on lähellä maanpintaa ja alueen tulvimisraja määritti lähtökohdat pohjakerroksen korkeusasemalle. Maaperän heikon sivuvastuksen vuoksi rakennuksen perustukset on vinopaalutettu. Hallin kantavien rakenteiden pääasialliset rakennusmateriaalit ovat teräs ja betoni.
Kantavat seinät ovat teräsbetonielementtiseiniä, ja pilarit ovat betonitäytteisiä liittopilareita. Yläpohjan kantavana rakenteena ovat teräsrakenteiset putkipalkkiristikot, joiden suurin jänneväli on 46,3 m. Yläpohja on kantava teräpoimulevy. Halliosan vesikatto on loivasti kaartuva harmaa huopakatto ulkopuolisella vedenpoistolla. Muut katot ovat loivia pulpetti- ja tasakattoja. Ontelolaattavälipohjien kantavana rakenteena ovat teräskotelopalkit.
Rakennukseen alapohja on osittain paalulaattaa, osin tuulettuvaa ontelolaatta-alapohjaa. Rakennus on jäykistetty pituus- ja poikkisuuntaan katon teräsrakenteisilla vaakaristikoilla ja seinien tuulisiteillä. Välipohjien ontelolaatastot toimivat samalla jäykistävinä tasoina.
Julkisivut
Kokonaisuutta hallitsee yleisurheilusalin ja siihen liittyvien palloilusalien massa, johon voimistelusali, pääporras ja itäpäädyn yksikerroksinen osa liittyvät. Rakennuksen ulkoseinät ovat pelti-villa-pelti -sandwichpaneeleja vaalean hopean ja tumman harmaan sävyissä.
Rakennuksen pääsisäänkäynti ja -porras näihin liittyvine tiloineen avautuvat Urheiluaukiolle päin suurien ikkunapintojen välityksellä. Urheilutilojen julkisivuja on elävöitetty suurilla lasipinnoilla siellä missä se on toiminnan kannalta mahdollista.
Pääsisäänkäynti, kahvio ja pääporras sekä yksikerroksinen massa rakennuksen itäsivulla nostetaan esiin muun rakennuksen hillitystä värityksestä poikkeavalla puukuvioidulla korkeapainelaminaattilevyllä. Julkisivuja on elävöitetty lisäksi suurilla muusta värityksestä poikkeavilla alumiinisäleiköillä. Hallin pohjoissivulla kaarevan katon ulokeräystään terävä reuna sitoo kokonaisuuden yhteen ja antaa sille ryhtiä. Tiukalla budjetilla toteutettu hanke on viety läpi käyttämällä muissa urheilukohteissa hyviksi ja kestäviksi todettuja rakenne- ja materiaaliratkaisuja.
Tekniset järjestelmät
Kameleonteniin toteutetaan eri urheilulajien mittausta ja valmennusta avustavia teknisiä järjestelmiä. Urheilusaleihin tehdään harjoitusten videostream-mahdollisuus internetiin ja näyttötaululle. Kulunvalvontajärjestelmällä ja infotauluilla hallitaan eri salien ja pukuhuoneiden vuorokäyttöä niin, että halli toimii mahdollisimman tehokkaasti ja joukkueiden siirtyminen niille osoitettuun saliin sujuu haittaamatta muiden urheilijoiden toimintaa.
Yleisurheilusalin kilpatapahtumien tvkuvausta varten rakennetaan kaapelointijärjestelmä, kiinteät ja liikuteltavat kuvauspisteet ja tekninen valvontaparvi, josta tapahtumien ohjaus hoidetaan. Valaistuksessa on huomioitu tv-kuvauksen vaatimukset. Rakennuksessa on 21 lämpökaivoa.
Arkkitehtisuunnittelu Harc Oy, arkkitehdit Else Kettunen PS, Jyrki Tuominen, Ari Hömppi