Oululaiset saavat toimivan ja kestävän monitoimitalon


Tyylikäs arkkitehtuuri, erilaisille käyttäjäryhmille suunniteltujen tilojen monimuotoisuus ja toimivat rakenneratkaisut yhdistyvät Oulun Jääkärinkankaalla. Välipohjien liittoteräspalkit ja hyvin mietityt liitosratkaisut ovat mahdollistaneet sekä kiinnostavan muotokielen että tehokkaan tilankäytön.

Oulu kehittää kaupunkirakennettaan ja palvelujaan myös ydinkeskustan ulkopuolella. Linnuntietä noin viiden kilometrin päähän Rotuaarilta länteen on hyvää vauhtia valmistumassa moderni monitoimitalo, joka tulee palvelemaan koululaisten lisäksi monia muitakin käyttäjäryhmiä. Jääkärinkankaan monitoimitalon työmaa pystytettiin kesällä 2024, ja työt ovat edenneet sujuvasti. Rakennus valmistuu loppuvuodesta 2026. Pääurakoitsijana toimii Oulun Rakennusteho, joka vastaa suunnittelusta, suunnittelunohjauksesta ja toteutuksesta. ”Tässä projektissa yhteistyö on ollut tilaajan, käyttäjän, suunnittelijan ja tuotannon kesken hyvin tiivistä. Hankehan alkoi kehitysvaiheella vuoden 2024 helmikuussa. Olemme kuulleet käyttäjien tarpeita ja suunnitelmat ja kuvat on hyväksytetty heillä”, kertoo vastaava työnjohtaja Mikko Siekkinen.

Työmaan päässä mietittiin kehitysvaiheessa järkevää järjestystä rakentamiselle. ”Rakennus jaettiin kolmeen lohkoon, ja sitten mietitimme valmistusjärjestyksen, joka ohjasi suunnittelua. Kaikki suunnittelu lähti samassa järjestyksessä kuin tuotanto. Kun suunnittelu ja tuotanto kulkevat käsi kädessä, voidaan mennä hyvin tiukalla aikataululla”, Siekkinen sanoo. Kun työ tontilla alkoi heinäkuun alussa, paikalla oli vielä metsää. ”Maanrakennusurakoitsija aloitti puiden kaadolla, minkä jälkeen päästiin maanrakennustöihin. Perustukset tehtiin osin itse, osin teki aliurakoitsija. Maanrakennusta oli tekemässä Haapa-aho, ja perustuksia Pohjois-Suomen Perustuspalvelut”, Siekkinen kertoo. Oulun Rakennusteho on aloittanut toimintansa asuntorakentajana 1990-luvulla, ja se on edelleen yrityksen päätoimiala. Sieltä toiminta on laajentunut oppimisympäristöihin eli kouluihin ja päiväkoteihin. ”Ensimmäinen tällainen kohde meillä oli vuonna 2019 tehty Kiiminkipuiston koulu. Siinä oli sama tilaaja kuin Jääkärinkankaan monitoimitalossa eli Oulun tilapalvelut ja olin tuossa projektissa työmaainsinöörinä”, Siekkinen sanoo.

Työmaa eteni hyvin myös talven läpi

Siekkinen kokee monitoimitalot erittäin mielenkiintoisiksi kohteiksi. ”Nämä projektit ovat asuntorakentamista omaleimaisempia. Ovathan ne sitten myös haastavampia, mikä tuo oman suolansa hommaan.” Jääkärinkankaan monitoimitalossa korostuu Siekkisen mielestä erityisesti arkkitehtuuri. ” Tästä tulee sekä sisältä että ulkoa hienon näköinen kokonaisuus, mikä on ehkä hieman poikkeuksellista näin isolle rakennukselle.” Rakennuksen pääjulkisivuverhouksena on puu. ”Asemakaava on ohjannut sen käyttöön. Lapwall toimittaa rakennukseen kaikki julkisivuelementit ja he toteuttavat myös vesikaton puuelementteinä”, Siekkinen sanoo. Arkkitehtuuri luo myös haasteensa. ”Rakennus on viisisakarainen, ja se on vaikuttanut kaikkeen tekemiseen betonitöistä alkaen. On paljon detaljiikkaa, mutta hyvin se kaikki on mennyt”, Siekkinen sanoo.

Teräsliitopalkkirunko toimii perustana rakenteille

Sweco on vastannut kohteessa arkkitehti-, rakenne-, lvi-, palo-, sähkö- ja maisemasuunnittelusta. ”Kun kaikki tämä on oman talon sisällä, suunnittelun yhteistyö on ollut helppoa”, kommentoi rakennesuunnittelun projektipäällikkö Santeri Sarste. Viisisakarainen muoto on tuottanut rakenteiden suunnitteluun pohdittavaa. Kohteessa on paljon detaljiikkaa. ”Koulukohteet ovat nykyään usein tällaisia, kun tiloihin halutaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa”, Sarste sanoo. Kokonaisuuteen toteutetaan monenlaisia tiloja: teknisen työn tiloja, liikuntasaleja, monitoimisalia ja musiikin opetustiloja. ”Näistä tulee paljon erilaisia rakennetyyppejä väliseiniin ja välipohjiin. Kaikki niihin liittyvä rakennusfysiikka pitää ottaa huomioon”, Sarste sanoo.

Deltapalkit tukevat hulppeaa aulatilaa.

Runko koostuu betonipilareista, Deltapalkeista ja ontelolaatastosta. ”Iv-konehuoneet on tehty teräsrunkoisina ja ontelolaattakatoilla. Lisäksi teräksellä on rakennettu piharakennuksia ja katoksia”, kuvailee kohteen vastaava rakennesuunnittelija Esa Tuohimaa. Tuohimaa korostaa, että projektissa on pyritty käyttämään oikeita materiaaleja oikeissa paikoissa. ”Esimerkiksi palosuojaus saatiin hoidettua betonilla. Ulkoseinän linjoille käytettiin jännepalkkia sen vuoksi, että saatiin detaljiikka toimimaan puuelementtien kanssa. Ja teräsliittopalkit ovat loistava vaihtoehto, kun niitä käyttämällä pystymme viemään tekniikan vapaasti välipohjien alla kaikkialle kuten halutaan, ja myös tulevaisuuden muuntojoustoa ajatellen tästä on paljon hyötyä.” Siekkinen toteaa, että rakennuksen keskellä on Deltapalkit juuri sen vuoksi, että rakennuksen keskellä saadaan välipohjarakennetta mahdollisimman matalaksi. ”Siten on saatu riittävästi tilaa lvis-asennuksille. Ja asennus on ollut selkeää. Ensin asennetaan pilarit ja seinät, sitten niiden varaan Deltapalkit, jotka tuetaan työaikaisesti kiepahdusta vastaan. Tämän jälkeen Deltapalkkien varaan asennetaan ontelolaatat, ontelolaattakentästöt raudoitetaan ja lopuksi valetaan ontelolaatat ja deltapalkit yhteen.”

Muuntojoustavuus on yksi runkoratkaisun tuomista hyödyistä. ”Rakennuksessa on muutama betoninen porrashuone, mutta pilaripalkkirungon ansiosta sisäosa on muutoin täysin muokattavissa”, Tuohimaa sanoo. Teräs on myös mahdollistanut näyttävien muotojen toteuttamisen muun muassa pääaulaan. ”Avoimen tilan reunaa kiertää pitkä kaide, jossa on käytetty taivutettuja lattateräksiä. Teräksellä saadaan kaarevatkin muodot tehtyä nätisti”, Tuohimaa toteaa. Tuohimaa toteaa myös pvp-elementtien sopivan erinomaisesti tällaisiin kohteisiin. ”Se on kevytrakenteinen, ja ei tuo juuri lainkaan lisäkuormaa rakennuksen katolle. Se täyttää ullakon palovaatimukset ja on nopea asentaa ja helppo verhoilla.”

Huomattavasti liitosdetaljiikkaa

Kun rakennus on monisakarainen, siihen tulee paljon liityntäpaikkoja. ”Esimerkiksi pyöreää pilaria on käytetty sen vuoksi, kun palkkeja liittyy siihen vähän joka suunnasta ja palkit liittyvät toisiinsa erilaisissa kulmissa. Olemme esimerkiksi kiinnittäneet kynsiliitoksilla palkkeja kiinni toisiinsa, eli niissä palkin päältä tai kyljestä lähtee toinen palkki”, Tuohimaa kuvailee. Siekkinen kommentoi, että rakennuksen muoto on vaatinut normaalia enemmän Deltapalkkien poikittaisliitoksia. ”Tämmöinen spesiaali liitosdetaljiikka on vaatinut rakennesuunnittelijalta ja Peikolta paljon yhteensovitusta ja suunnittelua.”

Koko Jääkärinkankaan monitoimitalo Tekla Structures -ohjelmassa

“Peikon tekninen asiakaspalvelu on avainroolissa Deltapalkkien ongelmakohtien selvittämisessä. Se onkin saanut paljon kiitosta nopeasta ja asiantuntevasta toiminnastaan”, kommentoi Peikon projektipäällikkö Pia Rantanen. Sakaramuoto mahdollistaa runsaan luonnonvalon saamiseen rakennukseen, mutta sitä on lisätty vielä iv-konehuoneiden seinistä johdetuilla valokuiluilla. ”Valokuiluja on muutama, mutta ne eivät mene vesikatolle asti. Aulatiloihin ja muihin yleisiin tiloihin on tuotu valoa puhkaisemalla aukkoja iv-konehuoneiden seiniin”, Sarste kertoo. Liikuntasalin kattoon on tehty paikallavalukaistat Ruukin kantavalla poimulevyllä. ”Se on tuommoinen 10 m korkea tila, ja jos se olisi tehty perinteisesti muotittamalla maasta asti, muotitusten olisi pitänyt olla tosi massiiviset suhteellisen pieniä valuja varten. Kantavalla poimulevyllä päästiin erittäin kustannustehokkaaseen ratkaisuun. Kun työmaalta tiedustelimme, että löytyisikö tähän jotakin hyvää ratkaisua, ettei mene turhaan aikaa, työtä ja rahaa, rakennesuunnittelijoilta tuli tällainen hyvä hoksaus”, Siekkinen kiittää.

Pääaulan ja kahden eri rakennuksen siiven alueelta kuva, jossa punaisella Deltapalkit

Suunnittelijat kehuvat osapuolten poikkeuksellisen hyvää yhteistyötä ja työmaan toimivuutta. ”Täytyy kyllä antaa mestarille ja koko porukalle kiitosta. Täällä on ollut koko ajan yhdessä tekemisen meininki. On keskusteltu ja haettu yhdessä työmaan kannalta toimivat ratkaisut. Tämä on siinä mielessä jopa hieman harvinainen kohde, kun ei ole kuitenkaan allianssihanke”, Tuohimaa kehuu. Sarste toteaa, että urakan aikana on koko ajan ollut jotain pientä yhteensovitusta ja keskustelua. ”Yhdessä on mietitty, miten jotakin suunnitteluratkaisua voitaisiin kehittää.” Myös Peikolla pantiin merkille, miten mukava työilmapiiri ja sujuva yhteistyö sekä urakoitsijan että rakennesuunnittelun kanssa jatkui läpi koko projektin. -JP


Jääkärinkankaan monitoimitalo

Tilaaja
Oulun Tilapalvelut liikelaitos

Arkkitehtisuunnittelu
Sweco Finland Oy

Rakennesuunnittelu
Sweco Finland Oy

Pääurakoitsija
Oulun Rakennusteho Oy

Teräsrunko
Peikko Finland Oy

Täydentävät teräsrakenteet
TL Solution Oy

PVP-elementit
Paroc Oy

Peikon terästoimitus

Deltabeam Green -liittopalkit 283 kpl
PETRA-ontelolaattakannakkeita
HPM-ankkuripultteja ja WELDA-kiinnityslevyjä
PCs-piilokonsoleita elementtitehtaalle

Haku:

Avaa näköislehti:

Lisää artikkeleita:

Oletko kiinnostunut TRY:n toiminnasta tai haluatko mainostaa TRY:n viestintäkanavissa? Ota yhteyttä ja saat lisätietoa eri mahdollisuuksista.

Avainsanat: