Monitoimihalli laajentaa Eurajoen liikuntamahdollisuuksia


Teräsrunkoinen monitoimihalli palvelee pian liikkujia Eurajoella. Se valmistuu ensi keväänä jäähallin viereen. Rakentaminen on sujunut tarkasti ohjelmoidulla suunnittelulla niin, että työmaalla on käytännössä vain asennettu kappaleet paikalleen tulojärjestyksessä.

Eurajoella rakennetaan monitoimihallia jäähallin viereen. Se tulee palvelemaan palloilua ja muuta kilpaurheilua, liikuntaa ja yleisötilaisuuksia. Pääsalilla on pinta-alaa noin 1 200 neliömetriä ja enimmillään saliin ja katsomoihin mahtuu noin 1 250 ihmistä. Kohteen bruttopinta-ala on 3443 neliömetriä.

Työmaa on edennyt tehokkaasti aikataulussa. Sen on mahdollistanut osapuolten välinen tiivis yhteistyö ja huolellinen ennakkosuunnittelu. ”Keväällä aloitimme rakennustyöt, onnistuneen laskennan ja neuvottelun jälkeen. Työ on jaettu kilpailuurakka. Meille oli hyvin yksinkertaista valita runkoratkaisu ja muut ratkaisut, koska tilaajan suunnittelija oli tämän valinnan jo käytännössä tehnyt meidän puolestamme”, kertoo rakennuspäällikkö Juha Oksa Astoralta. Sweco suunnitteli rakenteet kokonaisuudessaan. ”He suunnittelivat tilaajalle muut rakenteet, joten meidänkin oli helppo tilata tarvitsemamme suunnittelu heiltä. Se kattaa valmisosasuunnittelun, teräsrakenteet ja betonielementit. On aina helppoa toimia sellaisen suunnittelijan kanssa, jolle kohde rakenteineen on jo tuttu”, Oksa sanoo.

Astora on kohteen rakennusurakoitsija, jolle sopimuksen mukaan kuuluu pääurakoitsijan velvoitteet. ”Eli rakennamme kohteen ja sen lisäksi meillä on työssä mukana sivu-urakoitsijoita, joilla on hoidettavanaan sähkö, ilmanvaihto, automaatio, ja käyttövesijohdot.”

Tontilla on hyvää vanhaa metsänpohjaa, joten perustukset ovat maanvaraiset. Kun pohjan kanssa ei mennyt ylimääräistä aikaa, rakentaminen lähti reippaasti käyntiin. Syksyn alkuun mennessä runko oli valmiina ja sisätyövaiheet käynnissä. ”Vesikattotyö on myös alkamassa. Talveksi saamme vaipan umpeen ja jatkamme sitten talven yli sisätöitä. Tässä vaiheessa puuttuu vielä jonkin verran täydentäviä rakenteita, kuten liikuntatelineiden kannatuksia”, kuvailee vastaava työnjohtaja Tuomas Pienimäki työn etenemistä.

Astoralla on kokemusta muun muassa kouluista ja niiden liikuntahalleista, mutta monitoimihalli on kohteena ensimmäinen. ”Työ on edennyt hyvinkin sujuvasti. Yleensä onkin juuri näin, että kun huolellisesti suunnitellaan, työmaalla saadaan valmista melko suoraviivaisesti. Työmaalla on ollut ihan perustekemistä, turvallisilla, hyviksi todetuilla ratkaisuilla”, Pienimäki sanoo.

Oksa toteaa, että tällainen monitoimihalli on Eurajoen kokoisessa kunnassa melkoinen satsaus. ”Siinä ympärillä on kunnon keskittymä, kun vieressä on jäähalli ja urheilukenttä. Tällaisilla mahdollisuuksilla on iso merkitys nuorisolle ja muillekin, ja on hienoa, että Astora saa olla tässä mukana.”

Teräsrunko tutuilla ratkaisuilla ja pienellä tvistillä

Teräs on kohteessa merkittävässä roolissa, ja sen teräsrakenteiden toteutuksessa Astora luottaa tuttuihin kumppaneihin. ”Tiedämme miten hinnat nykyisin kehittyvät melko arvaamattomasti. Heti kun tiesimme, että urakka on meidän, oli tosi tärkeää saada nopeasti tilaukset kiinni, jotta saadaan kustannukset hallintaan ja aikataulut varmistettua. Nykyisin materiaalitilausten osalta aikatauluissa ei puhuta viikoista, vaan kymmenistä viikoista.”

Rakennuksessa on hybridirunko. ”Matalammat osat ovat kantavilla betoniulkoseinillä ja ontelovälipohjalla, mutta perusratkaisulla on pystytetty teräsrunko siihen korkeaan hallin osaan, johon tulee se itse liikuntasali. Niin on saatu sitä hallin korkeutta”, Pienimäki sanoo.

Oksa painottaa, että aikataulun rakentaminen ja siitä kiinnipitäminen on tärkeää. ”Se on onnistunut hyvällä yhteydenpidolla. Beam-Net on meille entuudestaan tuttu kumppani ja meillä on täällä käytetty hyvin selkeitä ratkaisuja. Lisäksi täytyy todeta, että pidämme teräksen kanssa työskentelystä sen antamien mahdollisuuksien ja rungon nopean kasaamisen vuoksi.”

Kantavan teräsrungon asennuksia on toteutettu vaiheissa. ”Asensimme juhannusviikolla pilarit, minkä jälkeen Astora on laittanut paikoilleen betonirungon, ja loppukesästä kävimme asentamassa ristikot”, kertoo teräsasennuksista vastannut Tero Manu Temaconilta.

Projektimyyntipäällikkö Jussi Heikkilä Beam-Netiltä toteaa, että kantava runko toteutui erittäin nopeasti. ”Ilmeisesti osat ovat sopineet hyvin paikalleen.”

Manu kommentoi osien tosiaan sopineen ja työn pysyneen hyvin aikataulussa. ”Käytimme Jussin kanssa paljon aikaa kuormien suunnitteluun, jotta kaikki osat ovat oikeassa järjestyksessä ja juuri oikeaan aikaan paikalla. Työmaalla näkyy sitten kyllä, mitä on tehty etukäteen.”

Hallin kattoon asennettiin isot ristikot, joilla on pituutta 32 m ja korkeutta 3,7 m. ”Kun tällaisia massiivisia kappaleita nostetaan ja asennetaan paikalleen, on tärkeää, että ne ovat valmiiksi oikeassa järjestyksessä”, Heikkilä kommentoi.

Ristikoiden nosto oli silti vaativa paikka. Tässä vaiheessa runko oli jo ympäröity betonirakenteella, jonka ulkopuolelta nostot jouduttiin tekemään. ”Teimme nosturiurakoitsijan kanssa erilliset nostosuunnitelmat. Jokainen ristikon nosto tarkistettiin tietokoneella, kaikki kulmat ja muut yksityiskohdat, koska nosturinkuljettajalla ei ollut näköyhteyttä sinne rakennuksen sisälle. Tarkalla suunnittelulla onnistui, että sieltä rakennuksen takapuolelta tehtiin asennustyö käytännössä pimeään kulmaan. Ja ristikot saatiin sopimaan sinne rajalliselle alueelle rakennuksen sisään”, Manu kertoo.

Tuttukin työ tehdään aina samalla pieteetillä

Rakennuksessa on käytetty huomattavasti terästä. ”Siinä on pilarit ja ristikot sekä siteet yläpohjaan ja ulkorakenteet. Lisäksi Temacon asensi vielä liittopalkit, jotka eivät olleet meidän toimituksessamme”, BeamNetin Heikkilä toteaa.

Aikataulu on ollut tiukka. Manu painottaa, että kaiken on pitänyt mennä hyvin synkronoidusti. ”Toteutus työmaalla on hoidettu tarkkojen ennakkosuunnitelmien mukaisesti niin, että Astora on päässyt hoitamaan omia vaiheitaan. Beam-Netin toimituksissa on aina sama malli: suunnitellaan ja puntaroidaan kaikki tarkasti etukäteen, jotta toteutus kohteessa on mahdollisimman helppo.”

Halli on vaativuudeltaan EXC3-luokkaa, koska sillä on kohtuullisesti kokoa ja se on väestökohde. Ympärillä on jonkin verran avoimia kenttiä, joten työmaalla on ollut myös tuulista ja tuulikuormaakin on pitänyt huomioida. Rakennuksen kokonaiskorkeus on 12,2 metriä. Kaikkiaan Eurajoen monitoimihalli on ollut Beam-Netille koko lailla perustyötä. ”Vaikka työ ja rakenteet ovat tuttuja, panostamme aina samalla tavalla huolelliseen ennakkosuunnitteluun”, tiivistää BeamNetin toimitusjohtaja Marko Koivisto. -JP

Eurajoen monitoimihalli

  • Tilaaja: Eurajoen kunta
  • Arkkitehti: Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy
  • Rakennusurakoitsija: Astora-Rakennus Oy
  • Teräsrunko: Beam-Net Oy
  • Hallin päätyjen liittopalkit: Peikko Finland Oy
  • Teräsrungon asennus: Temacon Oy
  • Rakennesuunnittelija: Sweco Finland Oy