Modulaarinen LYS Big Room


Modulaarinen LYS Big Room – pysyvän rakennuksen ominaisuuksilla varustettu siirrettävä toimistotalo.

Fixcel-teknologiassa on panostettu erityisesti rakennusten pitkäikäisyyteen, energiatehokkuuteen, äänieristykseen, akustiikkaan sekä sisäilman laatuun. Nopesti rakennettavat ja siirrettävät rakennukset helpottavat tilatarpeisiin ja -kustannuksiin liittyviä haasteita erityisesti siellä, missä palvelutarpeet muuttuvat esimerkiksi väestömuutosten vuoksi. Fixcel-teknologialla on rakennettu kohteita lastensairaalasta ja erityiskoulusta toimistoon. Osa rakennuksista on tehty lähtökohtaisesti siirrettäviksi ja osa pysyviksi.

LYS Big Room rakentui Laakson Yhteissairaalan alueelle työmaa-aikaiseksi toimistotilaksi koko rakennuttajajärjestö LYS Allianssin käyttöön. Big Roommalli yhdistää aktiivisen työmaan ja sen hyväksi työtä tekevät, esimerkiksi suunnittelun ja projektihallinnon samalle alueelle. Päämääränä on sujuvoittaa yhteistyötä työmaan ja sen oheistoimintojen välillä. Laakson työmaan valmistuttua, rakennus siirtyy seuraavalle käyttäjälle.

Rakennuksen ulkonäkö

Rakennuksen sijainti Laakson sairaala-alueen arvokkaassa ympäristössä asetti ulkonäölle tietyt reunaehdot. Ulkonäössä pyrittiin ajattoman tyylikkääseen ilmeeseen, joka ei varasta huomiota vanhemmilta naapureiltaan. Julkisivussa haluttiin korostaa kauniita vaaleita sävyjä tuomalla rinnalle modernia muotokieltä, valkoista rappausta ja suuria lasipintoja. Rakennuksen kookkaat ikkunat tuovat ympäröivän vehreyden sisälle asti. Käytäviltä, taukotiloista ja työpisteiden äärestä avartuvat näkymät puistomaiselle sairaala-alueelle sekä keskuspuiston metsämaisemiin.

Tilasuunnittelun periaatteet

  1. kerros

Avara aulatila; eteis- ja loungetiloineen, yhdistää ensimmäisen kerroksen suuria kokous- ja kohtaamistiloja.

Tila toimii rakennuksen keskeisenä liikennetilana, mutta mahdollistaa myös rauhaisan oleskelun monien sohva- ja pöytäryhmiensä ääressä. Aulan kummassakin päädyssä suuret ikkunat tuovat luonnonvaloa rakennuksen keskiosiin kaikissa kolmessa kerroksessa.

Selkeä tilasijoittelu auttaa hahmottamaan rakennusta sekä mahdollistaa tilojen ristiin käytön.

Ensimmäisen kerroksen suuri sali pienkeittiöineen, on jaettavissa kahteen osaan akustisin taiteovin, mahdollistaen erilaiset ja erikokoiset kokoontumiset rakennuksen sisällä.

  1. ja 3. kerros

Taukotilat sijaitsevat toisessa ja kolmannessa kerroksessa, rakennuksen päädyissä. Sijaintiensa ansiosta tiloista on hienot näkymät vehreään keskuspuistoon ja hyvät kulkuyh-teydet työtiloihin. Tauot rytmittävät työntekoa, lisäävät kohtaamisia talon sisällä ja edistävät näin työhyvinvointia.

Rakennuksen neuvottelu- ja työskentelytilat on jaettu neljään kokoluokkaan. Monipuoliset ja erikokoiset neuvottelutilat takaavat, että kaikenkokoisille ryhmille löytyy juuri sopiva, akustiikaltaan sekä värimaailmaltaan rauhallinen tila järjestää kokouksia.

Fixcel-teknologia

Suomessa innovoitu Fixcel-teknologia on teräsmoduuleja hyödyntävä, ainutlaatuinen ja nopea rakentamistapa, jossa teräsmoduulit valmistetaan kuivissa olosuhteissa täysin valmiiksi tehtaalla. Moduuli on kooltaan 5.5 metriä leveä, 11 metriä pitkä ja 3.4 metriä korkea ja sen paino vaihtelee 20–27 tonnin välillä – seinät maalattuna, laatoitettuna ja kiintokalusteet asennettuna sekä talotekniikka pääosin asennettuna. Työmaalle jää maatyöt, paalutus, talotekniikan säädöt ja toimintakokeet sekä moduulien asennus ja liitoksien teko. Tehtaalla päästään tekemään rakennustyöt hallin sisällä, lämpimissä ja kuivissa olosuhteissa. Maatyöt ja paalutus tehdään samaan aikaan, kuin moduulit viimeistellään tehtaalla. Usein maatyöt paalutuksineen ovat osana toimitusta, jolloin rakennus toimitetaan ns. KVR -urakkana.

Teräsmoduulit perustuvat patentoituun teräskennon valmistukseen, jossa kuumasinkitystä teräksestä rullamuovattuja osia liitetään toisiinsa patentoidulla liitosteknologialla. Teräsrainat ovat kuumasinkittyä terästä. Teräskennot ovat lujuustestattuja osin Tampereen teknillisessä yliopistossa ja osin Hämeen ammattikorkeakoulussa. Lisäksi teräsmoduulit ovat palotestattuja entisen VTT:n ja nykyisen Eurofins:in palolaboratoriossa. Moduulit täyttävät REI60 palovaatimuksen.

Teräskennot toimivat kantavina ja jäykistävinä seininä sekä ala-, väli- ja yläpohja rakenteina. Näistä kennoista rakennetaan moduuleja kennolevyt toisiinsa liittämällä. Teräsvalmis moduuli on mittatarkka ja hyvin jäykkä rakenne, ja siksi myös nopea asentaa työmaalla.

Suuria avoimia tiloja saadaan yhdistämällä avoimia moduuleja toisiinsa. Avoimet moduulit ja suuret aukot vahvistetaan teräskehillä. Suurimmat aukot vahvistetaan myös teräksellä.

Lämmöneristys asennetaan tehtaalla kennon ulkopintaan ja näin vältetään kylmäsillat. Teräskennot ovat itsessään hyvin tiiviitä eivätkä tarvitse erillistä ilman- tai höyrynsulkua. Kennoelementtien väliset liitokset tiivistetään huolellisesti tiivistysmassalla teräsliitoksien väliin. Näin varmistetaan, että kastepiste pysyy rakenteen ulkopuolella.

Valmiit moduulit tuodaan työmaalle, jossa maarakennustyöt ja paalutus ovat valmiiksi tehtyinä. Moduulit kuljetetaan tontille erikoiskuljetuksina ja ne nostetaan 230–500 tonnisella mobiilinosturilla nostoetäisyyden mukaan. Moduuleja asennetaan paikalleen 8 kappaletta päivässä suoraan rekkojen kyydistä.

Ensimmäisen kerroksen moduulit noste- taan paalujen päälle, joka on joko teräksinen lyöntipaalu tai porapaalu. Alapohjakennoon on lisätty ”sokkelipalkki” IPE300 jakamaan kuormia paaluille. Liitos hitsattuun erikoispaaluhattuun on jäykkä ja näin saadaan jäykistyskuormia siirrettyä paaluille.

Myös julkisivut ovat pääsääntöisesti tehtaalla valmiiksi tehtyjä. Fixcel-kennorakenne mahdollistaa eri julkisivumateriaalien sekä pintakäsittelyjen käytön. Julkisivu voidaan toteuttaa rapattuna, pysty- tai vaakaladotulla puupaneelilla tai näiden yhdistelmällä. Lisäefektiä voidaan tuoda eri metalli- tai kivikomposiittilaattoja hyödyntäen. Myös kattomuodon ja katemateriaalin suhteen Fixcel-teknologia on joustava eikä aseta rajoitteita. Keskeisimmin julkisivujen ja katon suhteen tehtäviä valintoja ohjaa se, rakennetaanko rakennus lähtökohtaisesti pysyväksi vai siirrettäväksi.

Asentaminen

Asennuksen jälkeen moduulit liitetään toisiinsa ja lopuksi saumat vielä tiivistetään. Tämän jälkeen talotekniikka kytketään ja järjestelmien toimivuudesta tehdään tarkistusmittaukset sekä toimintakokeet. Pääsääntöisesti moduuleissa käytetään hajautettua ilmanvaihtoa lämmön talteenotolla, jolloin asennettaan yksi ilmastointilaite moduulia kohden. Hajautetulla ilmanvaihdolla saadaan paljon etuja, erityisesti sotekohteissa, mm. infektioiden hallinnan näkökulmasta. Toki keskitettyjä ilmanvaihtoratkaisuja toteutetaan asiakkaan toiveiden mukaan.

Moduulit nostetaan 230–500 tonnisella mobiilinosturilla nostoetäisyyden mukaan

Siirrettävys tuo joustavuutta

Moduulirakentaminen mahdollistaa rakennuksen siirtämisen, sillä teräsmoduulien suuri jäykkyys varmistaa useat siirrot ja pitkän eliniän – jopa 100 vuotta. Siirrettäessä moduulit irroitetaan rakennuksesta käänteisessä järjestyksessä asentamiseen nähden, jonka jälkeen ne siirretään seuraavaan paikkaan. Moduulit voidaan hyödyntää sellai- senaan uudelleen tai niitä voidaan muokata uutta käyttötarkoitusta varten. Kohteen koko luonnollisesti vaikuttaa läpimenoaikaan. LYS Big Roomin kaltaisen n. 2000m2 kohteen läpimeno aika on n. 7 – 8kk suunnitteluineen.

Pasi Riikonen
Teknologiajohtaja Parmaco Oy

LYS Allianssi Big Room

  • Tilaaja/Käyttäjä: SRV Oy / LYS Allianssi
  • Rakennuksen omistaja: Parmaco Oy
  • Arkkitehtisuunnittelu: Parmaco Oy, Andrea Rados
  • Teräsrakennesuunnittelu: Sweco Finland Oy, Niko Sariola
  • LVI-suunnittelu: Climaconsult Oy, Juha Pentikäinen
  • Teräsmoduulien valmistus ja asennus: Parmaco Oy
  • LVI-urakoitsija: Elcoline Oy
  • Rakennusautomaatio: Teratek Oy
  • Teräspaalutus ja maatyöt: Destia Oy

LYS Big Room

  • 54 kpl Ø 170mm porapaaluja
  • Tunneli ylitettiin HEB500 teräspalkeilla
  • Ristiin tuulettuva alapohja
  • Moduulien seinät kantavia ja jäykistäviä Fixcel teräskennoa
  • Avoimissa tiloissa kantavat teräskehät
  • Ala- ja yläpohja Fixcel teräskennoa
  • Seinät, alapohja ja yläpohja EPS-eriste
  • Lämpörappaus
  • Kattomateriaali Protan pvc-kate
  • Ulko-ovet ja -ikkunat alumiinirunkoisia
  • 36 moduulia

Projekti ja toimitus

  • 7kk toimitusaika
  • Asiakkaan maatyöt aloitettiin maaliskuussa
  • Moduulit toimitettiin huhtikuun puolivälissä
  • Asennus 8 moduulia / päivä, 5 päivää (Ma-Pe)

Kuljetus ja liikenne

  • 5,5 m leveä kuljetus, Hämeenlinnasta
  • Yhteensä 36 rekkaa ja 8 moduulia päivittäin
  • Ahdas ajoreitti sairaalan sisäpihalle (ahtaus)
  • Sairaalaliikenne jatkui normaalisti (Ambulanssit)