Vuosaareen on valmistunut Helenin uusi voimalaitos, joka on näyttävä lisäys alueen arkkitehtuuriin. Turvallisuuden, toimivuuden ja kestävyyden ohella kohteessa on kiinnitetty erityistä huomiota ulkonäköön. Mittava rakennus on kauas merellä näkyvä maamerkki.

Vuosaaren biolämpölaitoksen rakentaminen on osa Helenin strategiaa, jonka tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Kestävän rakentamisen olennainen osa ovat kestävät ja tarkasti optimoidut materiaalit. Uuden voimalaitoksen toteutuksessa ulkoverhouksen kestävyys ja kustannustehokkuus on saatu toteutettua samalla kertaa viimeistellyn ulkonäön kanssa.
”Pitkäaikainen asiakkaamme RKC Construction on erikoistunut tällaisiin isompiin kohteisiin, ja vastaa Vuosaaren voimalaitoksen elementtiasennuksesta ja samalla kuoriasennuksesta. He kysyivät meiltä kohteen julkisivuun sopivaa tuotetta, minkä myötä tulimme projektiin mukaan”, kertoo Ruukin julkisivurakentamisen tuotteista, palveluista ja markkinoinnista vastaaja johtaja Pasi Turpeenniemi Ruukki Constructionilta.
Arkkitehti oli visioinut voimalaitokselle ainutlaatuisen julkisivun, johon valikoitui tuolloin vielä kehitysvaiheessa ollut, mutta osin jo pitkälti valmis, uudenlainen Ruukki Primo -julkisivujärjestelmä. Vision pohjalta käynnistettiin osapuolten kesken suunnittelu, jossa haettiin ja jalostettiin vaikuttava, mutta kustannustehokas ratkaisu.
Ajoissa aloitettu suunnittelu mahdollistaa optimoinnin
Turpeenniemi kertoo, että projekti sai hienon alun, kun yhteistyö käynnistyi varhain. ”Pääsimme mukaan heti alkuvaiheessa ja pystyimme optimoimaan toimituksemme kustannus- ja ympäristömielessä. Kustannusoptimointi kulkee yleensä ihan käsi kädessä päästöoptimoinnin kanssa. Kun raaka-ainetta ei mene yhtään hukkaan, lopputulos on kustannustehokkaampi. Samalla tietysti ympäristökin kiittää.”
Arkkitehdin ja asennusurakoitsijan kanssa tehdyn huolellisen suunnittelun pohjalta Ruukki pystyi tekemään ratkaisuehdotuksen. Siinä hukka oli käytännössä nolla, koska raaka-aine pystyttiin hyödyntämään täysin. ”Tuotteet valmistettiin alumii- nikomposiittiraaka-aineesta, jota ostamme toimittajaltamme tietyn kokoisina arkkeina. Nyt pystyimme lähtemään jo suunnittelussa liikkeelle vakiokokoisista arkeista. Suunnittelimme seinäkasettien mittoja siten, että ne saatiin hyödyntämään raaka-aine täydellisesti. Sitä kautta tuli merkittävä säästö niin materiaalin määrässä kuin kustannuksissa”, Turpeenniemi sanoo.
Hän kertoo, että yhteinen näkemys löytyi varsin helposti. Arkkitehdin visio ja toteuttajien tavoitteina olleet kustannustehokkuus ja ympäristövaikutusten vähentäminen saatiin hyvin istumaan yhteen. ”Ei tarvittu isoja kompromisseja, ja lopputuloksesta tuli makean näköinen.”
Ratkaisua pohdittaessa kiinnitettiin huomiota myös työn sujuvuuteen. Turpeenniemi sanoo, että sekä asennus työmaalla että kasettien valmistus tehtaalla mietittiin jo siinä vaiheessa, kun kasetteja piirrettiin. ”Pyrimme siihen, että asennettavuus olisi yksinkertaista ja että myös valmistus olisi meille mahdollisimman yksinkertaista. Katsoimme siis kokonaisuutta monesta perspektiivistä ja siten lopputulos saatiin palvelemaan kaikkia osapuolia. Asiakkaalle pystyttiin tarjoamaan tuote kilpailukykyiseen hintaan, tuote oli meille helppo toteuttaa ja asentajille kätevä kiinnittää.”


Asiakkaiden tarpeiden pohjalta suunniteltiin isommat seinäkasetit
Vuosaaren julkisivurakenteiden suunnittelun käynnistyessä Ruukin Primo-julkisivujärjestelmä oli vielä osin kehityspöydällä. Kun tuotekehitykseen saatiin tieto, että uudelle tuotteelle olisi tiedossa hieno pilottikohde, tuote viimeisteltiin suoraan ensimmäistä kohdetta ajatellen. Kohteeseen toimitettiin kahdenlaista kasettia: vakiotasoiset Primo Skyline 150 -kasetit ja mittatilaustyönä suunnitellut kolmiulotteiset kasetit, joista osa on perforoituja.
Primo-kasetit koostuvat alumiinikomposiitista, jossa on kaksi alumiinilevyä ja niiden välissä ohut ydinkerros. Turpeenniemi kertoo, että tuoteperheen tuotekehitys on käynnistynyt asiakkaiden toiveista. ”Perinteisissä metallikaseteissa on haasteena se, että kasetin maksimikokoa joudutaan rajoittamaan pinnan tasomaisuuden varmistamiseksi. Alumiininkomposiitti mahdollistaa isommat kasettikoot pinnan tasomaisuuden siitä kärsimättä ja Primo-kasettien pinta onkin todella tasomainen.”
Turpeenniemi toteaa, että Ruukilla on julkisivuverhoustuotteissa vakiotuotteita, eli selkeästi portfolion mukaisia tuotteita, mutta lisäksi tehdään paljon kohdekohtaisesti räätälöityjä ratkaisuja. ”Vuosaaren kohteessa päädyimme siihen, että noin puolet seinän pinta-alasta toteutettiin vakiotuotteella eli sileillä tasaisilla kaseteilla, ja toinen puoli on pinnaltaan kolmiulotteista, räätälöitynä Helenille. Visuaalista efektiä saatiin toteutettua sekä pintojen sileydellä että räätälöidyllä perforoinnilla. Pääporrastornissa on Helenin logo, joka tehtiin suoraan kasettiin.”
Toinen ulkonäköön vaikuttava seikka on rakennuksen nurkat, joihin myös suunniteltiin tavanomaisesta poikkeava ratkaisu. ”Usein liitoskohdat jäävät pienemmälle huomiolle ja niihin ei ehkä panosteta riittävästi, tai niihin laitetaan jokin listaratkaisu. Vuosaaren uuden voimalaitoksen nurkkiin ei laitettu mitään listoja, vaan käytettiin erikoisnurkkakasetteja. Sillä saatiin aikaan viimeistelty ilme. Sitä jouduttiin hetki jumppaamaan, mutta se kannatti.”
Kun tuotteen yksityiskohtia suunniteltiin Vuosaaren kohteeseen sopiviksi, kasetista rakennettiin myös mallikappaleita, joista päästiin tutkimaan tulevan seinän ulkonäköä. ”Olimme iteroineet muutaman kierroksen arkkitehdin kanssa ja sitten asensimme kasetteja omalla hallillamme testikehykseen. Kokoonnuimme sinne katsomaan, olisiko tämä sellainen vaihtoehto, josta tykätään. Siihen tuli vain pientä hienosäätöä. Projekti meni kaikkiaan vähän kuin Strömsössä. Toimitukset hoituivat ajallaan ja asennukset myös”, Turpeenniemi kertoo.
Voimalaitosprojektin julkisivujen suunnitteluun ja toteutukseen vierähti aikaa. Siinä välissä Primo-tuoteperhe ehdittiin lanseerata ja sitä on jo toimitettu muihinkin kohteisiin. ”Vuosaaren projekti oli todella hyvä uuden tuotteemme sisäänajoprojekti, vaikka olikin pilotiksi hurjan iso kohde. Mutta oli hienoa, että saimme tuotteen tällaiseen kohteeseen ja se saatiin vietyä paikalleen ammattitaitoisen asennusliikkeen toimesta. Saimme saman tien palautetta uudesta tuotteestamme ja pientä hienosäätöä siinä matkan varrella sitten vielä tehtiin asennettavuuteen”, Turpeenniemi sanoo. -JP




Vuosaaren biovoimalaitos
- Tilaaja: Helen Oy (Projektipäällikkö Antti Saikkonen, Rakennuttamispäällikkö Sami Sihvo)
- Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co Oy (Pääsuunnittelija Tuomas Kivinen, Vastuullinen rakennussuunnittelija Tuomas Kivinen)
- Maisemasuunnittelu: Sweco Finland Oy (Katrin Jaason, Niina Mensonen, Eija Grönqvist)
- Rakennesuunnittelu betonirakenteet: Sweco Finland Oy (Vastaava rakennesuunnittelija, betonirakenteet Lauri Tolvanen)
- Betonirakenteet urakointi: Louhintahiekka Oy, SRV Infra Oy
Biovoimalaitoksen kattilalaitos
- Päälaitetoimittaja: Sumitomo SHI FW Energia Oy (Päälaitetoimittajan rakentamisen projektipäällikkö Tuomas Putkonen)
- Teräsrakenteiden suunnittelu: Sumitomo SHI FW Energia Oy (Vastaava teräsrakennesuunnittelija Jussi-Pekka Matilainen)
- Teräsrakenneurakoitsija: MKL Bau sp.z o.o.
- Ulkovaipan urakoitsija: RKC Construction Oy
- Ulkoverhouksen toimittaja: Ruukki Construction
Biovoimalaitoksen lämmön talteenotto (LTO)
- Päälaitetoimittaja: Valmet Oyj (Päälaitetoimittajan rakentamisen projektipäällikkö Jari Vuorio)
- Teräsrakenteiden suunnittelu: Ramboll Finland Oy (Vastaava teräsrakennesuunnittelija Mika Tauriainen)
- Teräsrakenneurakoitsija: MKL Bau sp.z o.o.
- Ulkovaipan urakoitsija: RKC Construction Oy
- Ulkoverhouksen toimittaja: Ruukki Construction
Biovoimalaitoksen polttoainejärjestelmä
- Päälaitetoimittaja: BMH Technology Oy (Päälaitetoimittajan rakentamisen projektipäällikkö Martti Saurio)
- Teräsrakenteiden suunnittelu: Rejlers Finland Oy
- Teräsrakenneurakoitsija: MKL Bau sp.z o.o.
Ruukin toimitus
- Primo Skyline 150 -kasetit ja mittatilaustyönä suunnitellut kolmiulotteiset kasetit, kaikkiaan yhteensä noin 13000 m2
- Ruukin julkisivuelementit, yhteensä noin 13 000m2 (Primo-kasettien takana)