Helsinki-Vantaan lentoasemalle valmistuu vuonna 2024 uusi hotellikokonaisuus. Aivan terminaalin viereen rakennettava hotelli tulee palvelemaan lentomatkustajia ja konferenssiasiakkaita. Hankkeen rakennuttaja on AVIA Real Estate Oy ja operaattoriksi on valittu Nordic Choice Hotels, joka tulee tarjoamaan kahden brändin alla yhteensä yli 700 huonetta.

Suomen suurin hotellikokonaisuus on rakenteilla Helsinki-Vantaan lentoasemalla, suoraan uuden terminaalin edessä. Sijainti on erityislaatuinen, ja tuottaa toimijoille monenlaista soviteltavaa. Matkustajaliikenteen vilkkaus, tilojen rajallisuus ja lentotoiminnan aiheuttamat rajoitukset asettavat tekemiselle raameja.
Teräsrungon toimituksesta vastaa JPVEngineering, jolle kuuluu teräsrakenteiden valmistus ja asennus sekä elementtiasennukset. ”Me valmistamme kaikki teräsosat, teräspilarit ja WQ-palkit, vinositeet ja WQristikot. Asennukseen on vaikuttanut esimerkiksi koukkukorkeus. Nosturikoukku ei saa mennä tietyn korkeuden yli”, sanoo toimitusjohtaja Petri Väisänen.
Pääurakoitsijana toimivan Skanskan rakennuspäällikkö Martti Savolainen kertoo, että rajana toimivat niin sanotut lentoestepinnat. ”Alimman pinnan ylittäminen on sallittua vain päivittäisellä luvalla, joka on haettu etukäteen ja varmistetaan joka päivä erikseen. Ylempi pinta on sellainen, jonka yli ei saa mennä, paitsi erillisellä luvalla joskus yöaikaan, kun kentällä ei ole toimintaa. Mutta siihen meillä ei ole ollut tarvetta.”
Näitä lentoestetasoja menee kahteen suuntaan, kun kahteen suuntaan on kiitoratojakin. ”Toinen niistä vaikuttaa enemmän meidän työmaallamme. Kun lentoestetasot ovat vinot, se näkyy myös rakennuksen muodossa. Toiselle sivulle tulee 11 kerrosta, toiselle 12”, Savolainen sanoo.
Kun torninosturi on tietyssä asennossa, se on kokonaan lentoestepintojen alapuolella. Mutta kun se kääntyy toiseen suuntaan, puomi leikkaakin alempia lentoestepintoja. ”Tämä vaatii päivittäistä suunnittelua. Lisäksi täällä on käytössä lvp eli low visibility procedure, mikä tarkoittaa meille, että kun on huono näkyvyys, lennonjohto käytännössä kieltää meitä käyttämästä torninosturia. Nyt on ollut joitakin päiviä sekä useampia aamuja, jolloin on ollut sellaista sumua, ettei ole välttämättä päästy aloittamaan töitä ihan ajallaan. Joskus on ollut kokonainen työvuorokin niin, ettei ole voitu käyttää torninosturia lainkaan. Autonosturit, jotka toimivat pinnan alapuolella, pystyvät kyllä työskente-lemään”, kertoo JPV-Engineeringin tuotantojohtaja Marko Virta.
Logistiikassa ovat omat rajoitteensa. ”Finavia on asettanut aika tarkat säännöt liikenteeseen. Rekat eivät voi tulla tähän portille odottamaan. Jos ei ole paikalla sopivaan aikaan, joutuu välillä ajamaan ulos. Alueen ulkopuolella on kyllä odotusalueita, joilta kuormat tulevat sitten kun sopii”, Savolainen sanoo.
Kohteen rakennesuunnittelusta vastaa Sweco. Vastaava teräsrakennesuunnittelija Ville Tanskanen on työskennellyt kohteen parissa luonnosvaiheesta asti. ”Aiemman kokemuksen perusteella tänne valikoituivat kanttipilarit ja WQ-palkit. Niillä saadaan hotellidetaljiikka toimimaan. Teräsrungoltaanhan tämä on aika perinteinen liittopilareineen ja WQ-palkkeineen. Lohkoittainen asennusjärjestys on tuonut joitakin haasteita, ja joillakin moduulilinjoilla tarvitaan esimerkiksi työaikaisia jäykisteitä.”
Savolainen toteaa, että järjestykseen on vaikuttanut ahtaus. ”Meillä on vain yksi suunta, johon voimme tontilta peruuttaa. Ja kaikki rakentaminen tapahtuu tontin sisäpuolelta. Tulevan rakennuksen ulkopuolella on hyvin vään tilaa, noin neljä metriä. Sen takia jouduttiin menemään tähän lohkoittaiseen rakentamiseen.”
Suunnitelmia pitää edistää joustavasti. ”Kaikki toimittajat tietävät, että aikatauluihin voi tulla muutoksia. Ostamme myös ilmatieteenlaitokselta palvelua, jotta voisimme arvioida sääoloja paremmin. Mutta on vaikeaa ennustaa esimerkiksi sitä, miten sumu aamulla hälvenee”, Savolainen sanoo.

kuva: Johanna Paasikangas

kuva: Johanna Paasikangas
Rajoitteita myös maan alla
Hotellityömaa sijaitsee suoraan kehäradan juna-aseman päällä. ”Louhintatyöt on pitänyt ajoittaa tarkkaan, sillä asemalla ei saa olla junaa räjäytysten aikana. Asemalla on erittäin paljon tärinämittareita ja valvontaa jokaisen räjäytyksen aikana. Vaikka siinä alla on kuitenkin parikymmentä metriä kalliota, sen alla on ontto luola, ja louhintaa piti tehdä vähän pienemmillä panoksilla. Mutta louhintatyö sujui hyvin, koska siinä oli kokenut urakoitsija. Kreate oli jo tehnyt terminaalin maanrakennustyöt ja tunsi alueen”, Savolainen kertoo.
Itse rakentaminen on edennyt erilaisista hidasteista huolimatta hyvin. Joissakin paikoissa on kuitenkin tarvittu enemmän miettimistä. ”Teemme porraskuilut paikallavalaen, ja sinne tulee JPV:n rakenteista konsoleita. Niiden asentaminen ja mitoitus on aika tarkkaa työtä. Betonirakentamisessa toleranssit ovat vähän erilaiset, ja se on kai sitten aiheuttanut haastetta muutamassa kohdassa”, Savolainen sanoo. ”Kyllä se on aika haastavaa, mutta meillä on tavallaan tuplavarmistus. Päätimme oikeastaan yhden aiemman projektin seurauksena, että käytämme projekteissa laadun varmistamiseksi omaa mittamiestä”, Virta kertoo.
Sitä ennen huolellinen mittaus on tehty jo konepajalla. ”Meillä tarkastetaan jokainen palikka, ennen kuin se lähtee maalaamoon”, Väisänen sanoo.
WQ-ristikoilla on tässä kohteessa erityinen rooli. Niitä tulee keskelle taloa, avonaiseen tilaan. ”Talo on 12-kerroksinen neliö, jossa on keskellä reikä. Siinä kohdassa talo on vain kolmekerroksinen. Ylhäällä on avointa tilaa, jossa on pitkät WQ-ristikot. Jänneväliä niissä on semmoinen parikymmentä metriä ja korkeutta on 2,5 metriä”, Virta sanoo.
Tanskanen toteaa, että WQ-ristikoiden edut ovat pitkä jänneväli ja se, että talotekniikka voidaan vapaasti asentaa teräsristikoiden sauvojen välistä.
Hotellin matalat kerroskorkeudet vaikuttivat palkkityypin valintaan. ”Matalaleukainen WQ-teräspalkki aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa holvin alapuolella, kun vain palkin ohut alalaippa tulee ontelolaatan alapuolelle. Esimerkiksi holvien väliin asennettavat hotellihuoneiden kylpyhuone-elementit eivät olisi sallineet yhtään korkeampia palkkeja”, Tanskanen sanoo.
Lentokentällä on tiukat edellytykset äänieristyksen suhteen. ”Sen vuoksi tilaaja on päättänyt, että laitamme julkisivuun betonisandwich-elementit. Vaikka ne ovat betonia, ne ovat aika kevyitä. Elementit eivät kannata itseään alhaalta, vaan roikkuvat tuolla teräsrungossa kerroksittain. Sinne asennetaan jälkikäteen teräskonsoli pulteilla kiinni, rungon ulkopuolelle. Se on sujunut oikein hyvin”, Savolainen sanoo.

Rakennesuunnitelmat omalla älylaitteella
Swecolla on kehitetty uusia suunnittelutyötä merkittävästi tehostavia työkaluja, joita on myös tässä kohteessa otettu käyttöön. Ne ovat Swecolla kehitettyjä plug-in-sovelluksia, jotka on lisätty Tekla-ohjelmaan. Lisäksi hankkeessa on hyödynnetty Swecon SmartDrawings -palvelua. Sen avulla esimerkiksi asennuspiirustuksissa olevasta QR-koodista avautuu 3D-tietomalli. Palvelu toimii selaimessa ja sitä voi käyttää kaikilla älylaitteilla”, Tanskanen sanoo.
Virta toteaa, että nyt on siirrytty asennuspiirustusten osalta paperittomaan maailmaan. ”Asentajamme ovat löytäneet sen, aika nopeastikin, ja se toimii hyvin. Smart Drawings -mallista voi lähettää linkin tai jakaa näkymän QR-koodin avulla kollegalle. Esimerkiksi työnjohtaja on lähettänyt niitä meidän WhatsApp-ryhmäämme. Isot piirustukset katsotaan nyt pieneltä ruudulta ja kuviot nähdään riittävän tarkasti. Teräksen kanssa se ei ole hankalaa, kun on isoja kappaleita.”
Savolainen kiittelee, että kun on Swecon kanssa tehty aika monta projektia yhdessä, on jo huomattu miten paljon havainnollistaa, kun saadaan käyttöön isometrinen 3D-kuva valmistuspiirustuksista. ”Se tulee nykyisin automaattisesti, kun laittaa yhden täpän Teklaan”, Tanskanen sanoo.
Väisänen pohtii, että kaikkiaan tekeminen on ollut sujuvaa alun jälkeen. ”Silloin keväällä oli haasteita teräksen saatavuudessa. Tukkurimme teki kovan työn ja niin me itsekin, kyselimme joka paikasta. Piti myös olla nopea tekemään päätöksiä, kun terästä oli saatavissa. Erilaisia olosuhdehaasteita on sitten ratkottu yhdessä. Yhteen hiileen puhaltaen tämmöinen onnistuu.”

kuva: Sweco Rakennetekniikka Oy

kuva: Sweco Rakennetekniikka Oy
Teräs tutulta kumppanilta
BE Group toimittaa kohteessa tarvittavat teräkset JPV-Engineeringille. ”Toimitamme hitsattavien WQ-palkkien rainat, joista JPV hitsaa palkkeja. Suurin tonnisto kertyy näistä. Toimitamme myös putkipalkkeja sahattuna, mittakuvien mukaan”, kertoo myyntipäällikkö Timo Takala.
Kaikkiaan terästä tarvitaan noin 1800 tonnia. ”Meille toimitus on merkittävä, mutta tuotteissa ei ole sinänsä mitään kovin erikoista, koska se on puolivalmistetta, josta JPV sitten tekee kohteessa tarvittavat osat.
Toimituksemme valmistetaan suurimmaksi osaksi Turun teräspalvelukeskuksessa, ja joiltakin osin myös Lapuan ja Lahden teräspalvelukeskuksista. Meillä on nämä kolme palvelukeskusta Suomessa”, Takala sanoo.
Tuotteet valmistetaan BE Groupin palvelukeskuksissa tarkoin JPV:ltä tulevien listojen mukaisesti. ”Saamme kuvat, joista selviää, mitä seuraavaan kerrokseen tehdään ja missä järjestyksessä. Sweco luo Tekla-mallilla kuvat, joiden mukaan teemme osat”, Takala sanoo.
Toimitus hoidetaan täsmällisenä palveluna. ”Hitsattavat palkit laitamme sellaiseen järjestykseen, että paketissa on yhden hitsattavan palkin materiaalit. Kaikki on numeroitu, joten mitään ei tarvitse etsiä. Se on tärkeää, koska materiaalejahan on ihan valtavat määrät.”
Haastetta on ollut lähinnä vain materiaalin hankinnoissa. Takala kertoo, että keväällä oli hyvinkin vaikeaa saada tiettyjä teräksiä. ”Ja hinnat nousivat ennätyskorkealle, se oli poikkeuksellista. Olen tehnyt näitä hommia 20 vuotta ja teräksen hinta ei ole koskaan ollut niin korkealla. Nousu tapahtui erittäin nopeasti.” -JP
APC Hotelli, osapuolet
- Rakennuttaja
AVIA Real Estate Oy - Arkkitehtisuunnittelu
Arkkitehtitoimisto Sarc Oy - Urakoitsija
Skanska Talonrakennus Oy - Runkourakoitsija
JPV-Engineering Oy - Rakennesuunnittelija
Sweco Rakennetekniikka Oy - Terästoimittaja
BE Group - Maanrakennusurakoitsija
Kreate Oy
Haku:
Avaa näköislehti:

Lisää artikkeleita:
Oletko kiinnostunut TRY:n toiminnasta tai haluatko mainostaa TRY:n viestintäkanavissa? Ota yhteyttä ja saat lisätietoa eri mahdollisuuksista.