Laajennus lisäsi tehoa ja luotettavuutta


Laajennus ja investoinnit Hattulaan ovat laajentaneet ja vahvistaneet Feonin teräspalveluja. Työturvallisuus on Feonilla tärkeä asia, johon on myös panostettu vahvasti parin viime vuoden aikana.

Hämeenlinnan pohjoispuolella Hattulassa sijaitsevat teräspalveluyhtiö Feonin palvelukeskus ja sen mittavat varastointitilat. Feon tarjoaa teräsalan asiakkailleen kattavat palvelut kone- ja laitevalmistuksessa, teräsrakentamisen kaikissa vaiheissa sekä jälleenmyynnissä. Alkuvuodesta valmistunut palvelukeskuksen laajennus vahvisti kapasiteettia ja palveluvalikoimaa vielä entisestään. Feon on hiljattain laajentunut myös liiketoimintahankintojen ja rekrytointien kautta. Tällä hetkellä Hattulassa työskentelee noin 80 feonilaista.

Hattulan palvelukeskus on rakennettu vuonna 2009, eli se on jo lähtökohtaisesti varsin moderni. – Osaavan henkilöstön voimin pyöritetään kolmessa vuorossa operointia, eli tuotteiden varastointia, esikäsittelypalveluja, lähetyksiä ja logistiikkaa. Kaiken tärkeintä meillä on, että emme tingi työturvallisuudesta. Se on meillä strategiassa aivan keskeinen asia. Feonin Hattulan ja Forssan yksiköiden tapaturmattomien päivien ennätys on 411 päivää, kertoo operaatioista vastaava johtaja Mikko Kärkkäinen.

Alkuperäinen Feon on pitänyt sisällään Hattulan ja Forssan toimipisteet. Forssassa on tällä hetkellä vain varastotoimintaa, jossa työskentelee kaksi henkilöä. Liiketoimintakauppojen myötä Feonin osaksi tulivat puolitoista vuotta sitten myös Kontinon teräspalveluliiketoiminnot Tampereella ja Vantaalla. Uudessakaupungissa toimii Feonin tytäryhtiö AluSteel.

Työturvallisuuteen on otettu erityisen tarkka ote viimeisen parin vuoden aikana. Kärkkäinen kertoo, että kaikkiin Feonin rakennushankkeisiin, investointeihin, muutoksiin ja käytännön operoimiseen, joissa yritys on ollut mukana viimeisen puolentoista vuoden aikana, on liittynyt huolellinen työturvallisuuden varmistus.

Kun teräspalvelukeskus rakennettiin vuonna 2009, samassa yhteydessä investoitiin korkeavarasto, jossa on valmiita varastopaikkoja yhteensä 2400 kpl. Lajissaan tämä korkeavarasto on Kärkkäisen mukaan moderni sekä äärimmäisen tehokas ja työturvallinen. – Varastoon tuli automaattikeräily, joka tapahtuu automaattihisseillä. Sitä tuetaan magneeteilla ja nostoliinoilla, mikä auttaa myös minimoimaan työturvallisuusriskejä. Varastossa on myös 18 siltanosturia, joilla tavarat pääsääntöisesti liikutellaan.

Feonin palvelukeskus sijaitsee väljällä tontilla Hattulassa. Laajennuksen yhteydessä palvelu laajeni entisestään. Kuva: Feon

Tilaa suuriinkin tarpeisiin

Feonin halleissa on nyt laajennuksen myötä tilaa 41000 neliötä, kun sinne laajennuksen yhteydessä saatiin 6000 neliötä lisää. Esikäsittelypalveluun kuuluu ennen kaikkea sahauspalveluita, eli asiakkaalle sahataan haluttu määrä kappaleita tiettyyn mittaan ja tietyllä sahauskulmalla. Sahoja on käytössä yli 20. Lisäksi on pora-aukotuslinja, joka on siirretty sinne viime vuoden loppupuolella. – Sillä mahdollistetaan aukotuspalvelut ja tietynlaiset muodot, ja sitä kautta saadaan toimitettua valmiimpia tuotteita esimerkiksi asiakkaiden teräsrunkoasennuksiin liittyen.

Palveluja vahvistaa sinkomaalauslinja, jossa voidaan tehdä tuotteiden puhtaaksisinkoamista tai mahdollisesti sen päälle vielä maalausta suojamaaliin. Suojamaali mahdollistaa, että tuote ei pääse ruostumaan, eikä mitään ylimääräistä tarttumaan sen pintaan. Keväästä 2022 alkaen asiakkaille on ollut vakiomaalauksen lisäksi tarjolla myös sinkkisilikaattimaalaus, joka on täydentänyt palveluvalikoimaa entisestään. Lisäksi Hattulan palvelukeskuksessa tehdään esimerkiksi päiden keskiöintejä ja kierteityksiä.

Tilan laajennuksen yhteydessä uuteen osaan siirrettiin yhteensä neljä uutta sahayksikköä. Myös puolitoista vuotta sitten tehtyyn yrityskauppaan liittyen tuotantoa on keskitetty Hattulaan. – Tämän myötä sinne on tuotu muitakin uusia tuotantolaitteita. Eli olemme tehneet myös investointeja modernille sahalinjalle. Tällä olemme pyrkineet mahdollistamaan sen, että saamme vietyä volyymejä läpi mahdollisimman tehokkaasti.

Hattulan varastosta löytyy suoraan hyllyltä kaikki tavallisimmat rakenneteräkset. – Kaikkea löytyy varastosta: avopalkit, putkipalkit, kulmat, latat, pyöröt, neliötangot, ohutseinäputket, Jansen- ja Schücorakennusjärjestelmät, jne. Levyt toimitetaan meidän Uudenkaupungin yksikkömme kautta. Ne tulevat levyinä tai jos tarvitaan kotelopalkkia, olemme Uudessakaupungissa tehneet myös suoraan osat sitä varten. Ne on pakattu sellaisessa järjestyksessä, että kun ne vain nostetaan paketista pois ja hitsataan, niin kotelopalkki on sitten siinä, kertoo myyntijohtaja Panu Suhonen.

Suhonen kertoo, että Feonilla palvellaan asiakkaita ihan pienistä muutaman hengen yrityksistä Suomen suurimpiin teräsrakentajiin.

Laajennus vahvisti palvelua ja paransi ympäristöystävällisyyttä

Laajennus on vahvistanut Feonin monipuolisia palveluja. – Tähän liittyy myös luotettavuusaspekti, koska meidän ei tarvitse siirrellä tavaraa varastolta toiselle tai materiaalia alihankintaan ja takaisin, vaan voimme toimia oman järjestelmän ja oman yksikön sisällä. Silloin häviää yksi riskikomponentti. Tämä on tietysti myös ympäristöystävällistä, Kärkkäinen sanoo.

Feon ostaa tehtailta mahdollisimman suuria eriä suoraan Hattulaan, ja sitten ne lähetetään ilman välietappeja asiakkaalle. – Tällä minimoidaan turhat kuljetukset ja vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Sisäinen logistiikkamme toimii sähköllä ja olemme myös kompensoineet toimintamme hiilijalanjälkeä, Kärkkäinen sanoo.

Kesällä 2020 tehtiin myös iso energiaremontti, jossa asennettiin aurinkopaneelit Hattulan palvelukeskuksen katolle. Sieltä palvelukeskus saa sähköä ja ylijäämä myydään verkkoyhtiölle. – Ja kun pääasiallinen lämmitysjärjestelmä on aiemmin ollut maakaasu, laitoimme riittävän kokoisen ilmavesilämpöpumpun maakaasun rinnalle. Se on nyt pääasiallinen lämmitysmuoto, jota maakaasu tarvittaessa tukee kylmemmillä säillä. Sen lisäksi uusittiin valaistus. Nyt käytössä on tehokas ledvalaistus, joka on hyvin kirkas, ja joka osaltaan myös paransi työturvallisuutta.

Palvelukeskukseen on tehty myös rakennusautomaatioon liittyviä investointeja, kuten säätyvä ja aikataulutettu ilmanvaihto. Kärkkäinen kertoo, että ilmanvaihdon määriä pystytään nyt säätämään henkilömäärän ja kuutiomäärän mukaan. – Varasimme myös uusiutuvan sähkön kiintiöt takautuvasti, eli vuoden 2021 alusta

Teräkselle on uudessa hallissa hyvät säilytys- ja käsittelytilat
Kuva: Johanna Paasikangas

Tehokas ja turvallinen rakennusprojekti

Palvelukeskuksen laajennuksen tilasi Onvest Oy, joka on Feonin emoyhtiö. Rakennushankkeen toteutti YIT Suomi, jonka kanssa yhteistyössä Feonin oma väki koordinoi tiukasti myös työturvallisuuteen liittyviä asioita. SS-Teracon oli rakennesuunnittelija ja rungon teräkset tulivat Teräselementiltä. Laajennuksessa purettiin väliseinä ja uutta hallia tehtiin 30 metrin leveydeltä. Halliin tuli massiivinen teräsrunko ja siihen ympärille peltiä sekä eristeeksi villaa seiniin. – Olemme kiinteistön vuokralainen ja hoidamme peruskunnossapitoa, mutta isommat investoinnit toteuttaa Onvest, Kärkkäinen sanoo.

Tilaajan edustajana rakennusprojektissa oli Hattulan palvelukeskuksen tuotantopäällikkö Mika Eskelinen. Kärkkäinen sanoo, että Eskelisellä oli äärimmäisen tärkeä rooli koordinoida kokonaisuutta ja olla käyttäjän edustaja pääurakoitsijan ja rakennuttajakonsultin sekä muiden yhteistyökumppaneiden suuntaan. – Kaikki rakennustyöt tehtiin siten, että se ei häirinnyt eikä keskeyttänyt meidän normaalia operatiivista toimintaamme. Ja se tehtiin edelleen huomioiden kaikki työturvallisuusasiat. Ilman Mikaa hommaa ei olisi viety läpi tällaisella aikataululla, Kärkkäinen kiittää.

Teräsrunkorakentajat ovat Feonin tärkeimpiä asiakkaita. Kärkkäinen toteaa, että Feon kykenee hyvin tarjoamaan heille lisäarvoa, heidän omaan toimitusketjuunsa. – Pystymme toimittamaan asiakkaillemme laadukkaat materiaalit nopeasti, luotettavasti ja valmiiksi esikäsiteltyinä ja sitä kautta menestymään yhdessä. -JP