Jyväskylän Huhtahalli on huima lisäys palloilulajien harjoitus- ja peliolosuhteisiin. Teräksinen runko kestää, ja moderni akustiikka parantaa hallin käyttökokemusta.
Jyväskylässä on viime vuosina panostettu merkittävästi liikuntapaikkarakentamiseen. Tästä ovat osoituksena muun muassa Huhtasuon tänä vuonna avattu jalkapallohalli, Harjun stadionin peruskorjaus sekä Hippoksen pari vuonna 2023 valmistunut uusi pesäpallostadion. Huhtahallin valmistuminen vei jyväskyläläisten jalkapalloilijoiden talviolosuhteet kerralla Suomen kärkeen.Jyväskylän Tilapalvelun hankearkkitehti Maija Poukka kertoo, että hankkeen tavoitteena oli mahdollistaa ympärivuotisesti jalkapallon harjoittelu, kisat ja turnaukset. Huhtahallissa on täysimittainen kenttä, jossa on FIFA Quality Pro -luokan pelialusta. ”Halli mahdollistaa lajinomaisen harjoittelun ja pelaamisen hallissa myös talvisaikaan. Lisäksi halli tarjoaa olosuhteet myös muiden lajien, kuten pesäpallon, harjoitteluun.”

Kiinteärakenteinen Huhtahalli on Suomen suurin ja modernein jalkapallohalli. “Jalkapallohallin suunnittelussa tavoiteltiin toimintavarmaa ratkaisua, jonka ylläpito on kustannustehokasta sääolosuhteista riippumatta. Hallin rakentamisessa ja ylläpidossa pyrittiin huomioimaan resurssiviisaustavoitteet. Osa hallin tiloista, kuten kenttä, katsomo ja lämmittelyalue toteutettiin puolilämpiminä”, Poukka kuvailee. Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen toteaa, että Huhtahalli kestää myös kansainvälisen vertailun. “Halli mahdollistaa talviharjoitteluolosuhteen jyväskyläläisille jalkapalloseuroille. Jatkossa paikalliset seurat pystyvät harjoittelemaan ja pelaamaan kotikaupungissaan korkealaatuisissa olosuhteissa ympärivuotisesti. Laadukkaiden harjoitusolosuhteiden lisäksi kiinteillä katsomoilla varusteltu halli mahdollistaa erinomaiset olosuhteet myös virallisille jalkapallo-otteluille pelaajien ja katsojien näkökulmasta.” Sisäkäytön lisäksi halli palvelee myös Huhtasuon liikuntapuistoa. ”Hallin yhteyteen toteutettiin tiloja, jotka tukevat Huhtasuon liikuntapuiston ja ulkoilualueen ylläpitoa ja liikuntatoimintaa. Konetalli palvelee esimerkiksi hiihtolatujen kunnossapitoa”, Poukka sanoo.
Huolellinen suunnittelu siivitti toteutusta
Suunnittelijat valittiin toteutussuunnitteluun avoimella hankintamenettelyllä painottaen rakennesuunnittelijan kokemusta laajarunkoisten teräshallien suunnittelusta ja pää- ja arkkitehtisuunnittelijan kokemusta suurikokoisesta liikuntahallista. Rakentaminen toteutettiin jaettuna urakkana. Rakennusurakoitsijalta edellytettiin kokemusta poikkeuksellisen vaativan laajarunkoisen uudisrakennusurakan toteutuksesta. Rakenneratkaisuissa puntaroitiin erilaisia vaihtoehtoja. ”Hankkeen alkuvaiheessa tarkastelimme puuta hallin rakennevaihtoehtona, mutta hallin laajuuden tähden päädyimme teräsrakenteeseen. Suunnittelun aikana vertailimme erilaisia pohjaratkaisuja, mutta totesimme, että valittu tila- ja pohjaratkaisu oli tehokas, taloudellinen ja toimiva. Teräskaarien pituutta pyrittiin optimoimaan huolellisesti, jotta katsomolle jäisi riittävästi tilaa. Samalla pyrimme kustannustehokkaaseen ratkaisuun, sillä teräskaarien pituus vaikutti keskeisesti hallin kustannuksiin”, Poukka kertoo.
Hallin teräsrungon toimitti Trutec Oy. Toimitukseen kuului teräsrungon valmistus ja asennus sekä kantava kattoprofiili toimitettuna sekä asennettuna. Rungon teräsmäärä on noin 890 tn ja kantavaa peltiä on noin 12 000 m2. Kaarevien kattoristikoiden kokonaisleveys on noin 75 m ja korkeus korkeimmillaan noin 23m.
Pääurakoitsijana toimi Pohjola Rakennus Oy. Toteutusvaiheen projektipäällikkönä toiminut Väinö Tuononen Jyväskylän Tilapalvelusta kertoo, että projekti vietiin läpi tehokkaasti. “Teräsrungon asennustyöt oli suunniteltu pääurakoitsijan toimesta hyvin, ja todella tiukan aikataulun mukainen teräsrungon pystytys sujui pääurakoitsijan vetämänä suunnitellusti. Vesikatto saatiin vedenpitäväksi juuri ennen talven tuloa ja luovutus sovitun aikataulun mukaisesti. Rungon pystytys ja siihen liittyvät vesikattorakenteet olivat todella vaativat työvaiheet laajan rungon ja vesikaton korkeuden vuoksi.”

Tiukan aikataulun toteutuminen varmistettiin huolellisesti. ”Ennen runkotöiden alkua aikataulu päivitettiin ja työt sujuivat pääsääntöisesti tämän aikataulun mukaisesti. Rakennuttajan näkökulmasta työt sujuivat hyvin”, Tuononen kertoo. Hallin ulkonäkö, rakenneratkaisut, tilojen toimivuus ja akustiikka ovat saaneet kiitosta. ”Suurikokoisen jalkapallohallin kaupunkikuvallinen suunnittelu on arkkitehdille haastava tehtävä, sillä hallin pääty nousee pienen kerrostalon korkeuteen ja rakennuksen pituus ylittää 120 metriä. Rakennuksen ilme syntyi supergrafiikan käytöstä, jolla toteutettiin muun muassa Huhtasuo-teksti julkisivuun, ja sisäänkäyntijulkisivun valaistusta teräsrakenteisesta katoksesta. Toteutus on saanut positiivista palautetta sekä ulko- että sisätilojen osalta. Harjoitushallin teräsrakenteiden puuta muistuttava väri on saanut hyvää palautetta käyttäjiltä”, Poukka sanoo.
Poikkeuksellisen miellyttävä akustiikka toteutettiin perforoiduilla profiileilla
Urheiluhalleissa on yleensä paljon kovia pintoja ja huomattava jälkikaiunta-aika. Huhtahallissa äänimaailman hallitsemiseen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. ”Harjoitushallin sisäkatossa on uumaperforoitu poimulevy, jonka sisällä on ääntä vaimentavat villasuikaleet. Lisäksi seinillä on akustiikkalevyä. Katto- ja seinäakustointi luovat hallitilaan miellyttävän akustiikan harjoittelulle”, Poukka sanoo. Hallin katossa on käytetty kantavaa profiilia, jossa on lisäominaisuuksina uuma- ja laippaperforointi. AcuB on Ruukin kehitystyön tulos, jolla on iso vaikutus hallia paljon käyttävien hyvinvointiin. ”Ideamme on ollut kehittää profiili, jonka perforointien avulla saadaan urheiluhallien jälkikaiunta- aika mahdollisimman pieneksi”, kertoo hankekehityspäällikkö Jukka Joensuu Ruukilta.
AcuB-kattoratkaisu rauhoittaa hallin äänimaailmaa ja lisää siten tilojen viihtyisyyttä. ”Tavoitteemme on ollut, että hallissa pystyisi normaalilla äänenpainolla puhumaan, neuvomaan ja valmentamaan, niin että melu ja jälkikaiunta eivät rasita. Se parantaa olosuhteita huomattavasti ja lisää myös monikäyttöisyyttä”, Joensuu sanoo.
Kun Granlundilla on jo valmiiksi vahva ote korjausrakentamiseen ja energiatehokkuushankkeisiin, rakennesuunnittelu on helppo yhdistää kokonaisuuteen. ”Hankkeet alkavat olla todella haastavia, ei vähiten vastuullisuuden vaatimusten vuoksi. Jos pystymme tarjoamaan mahdollisimman kokonaisvaltaisen ratkaisun, se palvelee asiakasta, ja se palvelee myös koko alaa”, Mikkola sanoo. -JP

Tyylikäs halli kruunaa liikuntapuiston
Huhtahallista näkee jo kaukaa, mitä siellä tehdään. ”Jo useammassa urheiluhallissa on käytetty Expession-teippausta, jolla saadaan sandwich-paneelin pintaan haluttu ilme. Arkkitehti määrittää kuvat ja teippaus tehdään valmiiksi tehdasolosuhteissa. Kun elementit on mitoitettu julkisivuun, kuvat mitataan ja varmistetaan niiden oikea sijoittelu”, Joensuu sanoo. Tilaaja on tyytyväinen lopputulokseen. ”Hanke oli rakenteellisesti ja rakentamisen näkökulmasta haastava ja onnistui hienosti. Suomen suurin jalkapallohalli kohentaa merkittävästi Huhtasuon alueen liikuntaolosuhteita. Huhtasuon liikuntapuisto on kaupungin kannalta nyt entistä tärkeämpi liikuntapaikkakeskittymä”, Poukka kommentoi. Olosuhteiden kehittäminen Jyväskylässä jatkuu. ”Meillä on jo valmisteilla seuraavia uusia liikuntapaikkarakentamisen kohteita, joten Jyväskylän liikuntaolosuhteet tulevat jatkossa entisestään parantumaan. Lisäksi odotamme innolla, että Hippos-hanke pääsee käyntiin”, Poukka sanoo. -JP
Huhtahalli
Tilaaja
Jyväskylän Tilapalvelu
Arkkitehtisuunnittelu
Arkkitehtipalvelu Oy Jyväskylä
Rakennesuunnittelu
Sweco Finland Oy
Pääurakoitsija
Pohjola Rakennus Oy
Runkourakoitsija
Trutec Oy
Akustiikkalevyt ja julkisivupaneelit teippauksineen
Ruukki Construction Oy
Akustiikkalevyjen asennus
Rakennuspalvelu J. Hagström Oy
Ruukki Contruction Oy:n toimitukset
Ruukki SPA150E Life ja Ruukki SPA150S n. 4000 m2
Ruukki Expression® seinäteippaus 500 m2
Ruukki Invisible-listoitus n. 500 jm
Ruukki T153 AcuB 1,5 polyester RR20 14 500 m2