Arkkitehti Esko ’Eko’ Miettinen, Teräsrakenneyhdistyksen kunniajäsen ja teräsrakentamisen monipuolinen edistäjä jätti jälkensä niin rakennuksiin kuin viestintäänkin ennen poismenoaan syyskuussa 2024. Hänen uransa ulottui Helsingin metron opasteista Teräsrakenne-lehden visuaaliseen uudistamiseen, yhdistäen arkkitehtuurin, graafisen suunnittelun ja teräksen harmonisen käytön.

Arkkitehti Esko Miettinen kuoli 5. syyskuuta 2024. Hän oli syntynyt Helsingissä 16. syyskuuta 1940. Ekona tunnettu Miettinen oli henkeen ja vereen töölöläinen, joka asui tässä kaupunginosassa lähes koko elämänsä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Ressusta ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta Otaniemestä vuonna 1968.
Jo opiskeluaikanaan Eko kiinnostui graafisesta suunnittelusta toimien mm. Teekkari B-lehden graafisena suunnittelijana. Ryhmä G4, johon kuuluivat Ekon lisäksi Ola Laiho, Juhani Pallasmaa ja Esa Piironen, järjesti yhteisen graafisen suunnittelun näyttelyn Teekkarigrafiikkaa Turun Taidetapahtumaan vuonna 1988. Työskentely opiskelun ohessa Bengt Lundstenin arkkitehtitoimistossa loi Ekolle tilaisuuden perehtyä myös teräsrakentamiseen Långnäsin matkustajapaviljongin suunnittelussa. Nämä opiskeluajan keskeiset kiinnostuksen kohteet olivat leimaa antavia Ekon myöhemmälle toiminnalle itsenäisenä arkkitehtina.
Arkkitehdiksi valmistumisensa jälkeen Eko siirtyi Espoon kauppalan asemakaavaosastolle Matinkylän kaavoituksen johtoon. Hän toimi myöhemmin Espoon kaupunkisuunnitteluvirastossa vuosina 1978–82 johtaen Leppävaaran pohjoisen keskuksen suunnittelua.
Vuonna 1970 perustettiin Suunnittelutoimisto G4, joka alkoi suunnitella Helsingin metron opastus- ja informaatiojärjestelmää, jonka yleissuunnitelma valmistui 1975. Sen jälkeen Eko aloitti Helsingin liikennelaitoksen yrityskuvan suunnittelun. Vuonna 1977 ryhmä G4 esitteli töitään Helsingin Kluuvin galleriassa imagonäyttelyssä. Hän jatkoi työtään omassa suunnittelutoimistossaan tästä eteenpäin ja suunnitteli mm. kahden Pietarin rautatieaseman lippuhallien muutostyöt sekä Volhovan rautatieaseman kunnostustyön vuonna 2000. Helsingin metron asematunnuksen, joka on edelleen käytössä M-kirjaimineen, Eko suunnitteli vuonna 1988. Uransa aikana Eko suunnitteli pientaloja Suomeen ja yhden Luxemburgiin. Hän suunnitteli myös kalusteita ja pienesineitä johtamalleen Stelos Oy:lle.
Teräsrakenne-lehden toimittajana ja ulkoasun suunnittelijana Eko toimi 30 vuotta vuodesta 1980, ja Teräsrakenneyhdistys kutsui hänet kunniajäsenekseen vuonna 2009.
Hän laati myös useita teräsrakentamiseen liittyviä julkaisuja. Suuren suosion saavuttivat hänen suunnittelemansa ja johtamansa opintomatkat teräsarkkitehtuurikohteisiin Euroopassa.Syksyllä 2015 Esko Miettinen järjesti näyttelyn omista töistään Galleria Mondoon Helsingissä. Näyttelyn alaotsikko ”Aika, Mittakaava, Rakenne, Kommunikaatio” kertoi hänen laaja-alaisesta tekemisestään. Hänen arkkitehdin uransa oli moninainen: kaupunkisuunnittelua, asemakaavoitusta, rakennussuunnittelua, designia ja graafista suunnittelua. Hänen graafisia töitään on julkaistu erityisesti ulkomailla.
Tutustuimme aikanaan Esko Miettiseen, innostuvaiseen, kieli-, laulu- ja tanssitaitoiseen sekä liikunnallisesti lahjakkaaseen nuoreen mieheen, joka löysi elämänkumppanikseen Luxemburgissa syntyneen Pauletten. Yhteinen 60 vuoden matka päättyi, kun pitkä sairaus kaatoi lopulta mustan vyön judokan.Hän laati myös useita teräsrakentamiseen liittyviä julkaisuja. Suuren suosion saavuttivat hänen suunnittelemansa ja johtamansa opintomatkat teräsarkkitehtuurikohteisiin Euroopassa.
Ola Laiho, Matti Lummaa ja Esa Piironen Esko Miettisen kollegoita ja ystäviä
Esko Miettinen on merkittävä osa Teräsrakenne-lehden historiaa
Esko ”Eko” Miettinen jätti pitkän ja näkyvän jäljen teräsrakennealan viestintään ja tiedonvälitykseen sekä kehittämällä Teräsrakenne-lehdestä varteenotettavan ammattilehden että toimittamalla teräsrakentamista esitteleviä kirjoja. Teräsrakenne-lehden 40-vuotisjuhlalehdessä Eko kuvasi omaa rooliaan näin: ”Olin jo perustanut oman toimiston, kun Teräsrakenne-lehti alkoi ilmestyä mustavalkoisena A5-kokoisena julkaisuna vuoden 1978 puolella. Lehti tuli myös toimistoomme. Kun olin lukenut sitä aikani, päätin ottaa yhteyttää Teräsrakenneyhdistyksen silloiseen toiminnanjohtajaan. Pyysin lupaa saada tehdä tarjouksen lehden teosta. Toimistoni otti vastuun Teräsrakenne-lehdestä vuoden 1980 alussa, jolloin se myös muuttui A4-kokoiseksi painoteknisesti korkeatasoiseksi neliväriaikakauslehdeksi.”

Miettinen rakensi lehdelle visuaalisen ilmeen, typografian, palstajärjestelmän ja sisältöajatuksen, joiden pohjalta lehteä julkaistiin aina vuoden 2005 loppuun. Aineistoista sopimisen ja taiton suunnittelun lisäksi Miettinen myös kirjoitti itse lehteen pitkään.
Vuoden 2005 aikana Teräsrakenne-lehden sisältöajatusta uudistettiin. Uudistettu lehti alkoi ilmestyä vuonna 2006. Ekon vastuulla olivat tämän jälkeen vuosina 2006-2009 arkkitehdeiltä ja suunnittelijoilta tulevien valmiita kohteita koskevien aineistojen hankinta sekä lehden visuaalinen ilme sekä tietysti lehden sisällön suunnittelu yhteistyössä päätoimittajana toimineen Teräsrakenneyhdistyksen toimitusjohtajan ja artikkelitoimituksesta vastanneen allekirjoittaneen kanssa. Tämän jälkeen Eko jäi eläkepäiville lehdenteosta. Hänen perintönsä on kuitenkin säilynyt vahvana sekä lehden ilmeen että sisällön tuottamisessa.
Kun lehteä uudistettiin vuoden 2006 alusta, Eko suhtautui muutokseen positiivisesti ja auttoi omalla panoksellaan lehteä pääsemään julkaisijan lehdelle asettamiin tavoitteisiin. Kaikissa lehdentekijöiden palavereissa oli aina hyvä tunnelma, missä se, että ihmisenä Eko oli mukavan leppoisa ja hauska, oli yksi tärkeä tekijä. Samalla Eko oli omassa työssään ehdottoman jämpti ja tarkka. Lehden taiton ja painotyön lopputuloksen piti olla aina niin hyvä kuin annetuilla resursseilla oli mahdollista.
Oli suuri ilo ja kunnia saada tuntea Esko Miettinen ja tehdä työtä hänen kanssaan Teräsrakenne-lehden parissa. Eko kutsuttiin vuonna 2009 Teräsrakenneyhdistyksen kunniajäseneksi numero 5. Tämä kunnianosoitus tuli hänelle enemmän kuin aiheesta ja ilahdutti Ekoa suuresti. Suurella surulla ja lämpimin muistoin me hänet Teräsrakenneyhdistyksen piiristä tunteneet otimme vastaan uutisen Ekon poismenosta.
Arto Rautio
Esko Miettisen työtoveri Teräsrakenne-lehdessä