Jorvin sairaalan uusi osastorakennus täydentää Jorvin sairaalakampusta Espoossa: Reino Koivulan 60-luvulla suunnittelema sairaalarakennus sekä 2010-luvulla rakennetut päivystyslisärakennus ja Espoon sairaala saavat nyt uuden sisaruksen. Uusi osastorakennus on istutettu alueeseen siten, että kokonaisuus hahmottuu tasapainoisena Kirkkojärven kulttuurimaisemassa.

Jorvin sairaalan uusi osastorakennus täydentää Jorvin sairaalakampusta Espoossa: Reino Koivulan 60-luvulla suunnittelema sairaalarakennus sekä 2010-luvulla rakennetut päivystyslisärakennus ja Espoon sairaala saavat nyt uuden sisaruksen. Uusi osastorakennus on istutettu alueeseen siten, että kokonaisuus hahmottuu tasapainoisena Kirkkojärven kulttuurimaisemassa.
Peltoaukeiden ja puustosaarekkeiden rytmittämässä maisemassa sairaala-alue nousee muuta ympäristöään ylemmäksi ja näkyy sieltä täältä ympäröiville alueille ja liikenneväylille. Uudisrakennuksen päätyjen viherulokkeet, joihin on istutettu kasvillisuutta, luovat yhteyden vihreän maiseman ja vuodeosastojen välille. Nämä vertikaaliset puutarhat tuovat vihreyttä ja viihtyisyyttä myös ikkunan lävitse sairaalatiloihin, joihin ei muuten viherkasveja sallita.
Julkisivujen muut aiheet on sovitettu kampuksen yleisilmeeseen. Vaaleat keraamiset nauhajulkisivut toistavat viereisten rakennusten teemaa.
Uusi pääaula ja satoja potilashuoneita
Rakennuksen toiminta on suurelta osin erikoissairaanhoidon vuodeosastotoimintaa. Yhden hengen potilashuoneilla taataan potilaiden yksityisyydensuoja ja yksilölliset tarpeet. Rakennuksen 367 potilashuonetta on vakioitu siten, että ne toimivat kaikil- la erikoisaloilla. Alakohtaista vaihtelua on tehty kalustein, joita on helppo muuntaa tarvittaessa.
Jokaisesta potilashuoneesta on ulkoikkuna, jonka alareuna on madallettu siten, että myös sängyltä näkee maisemaan. Potilashuoneiden sävymaailma puukuoseineen on levollinen.
Vuodeosastotoiminnan lisäksi uuteen erikoissairaanhoidon rakennukseen sijoittuvat lasten ja nuorten poliklinikka, synnytysosasto ja kuvantamisen tilat. Toiminnot on sijoitettu siten, että toisiaan tukevat osastot ja tilat ovat lähekkäin työn sujuvoittamiseksi ja työturvallisuuden parantamiseksi.
Uuteen rakennukseen sijoittuu lisäksi Jorvin sairaalan uusi sisäänkäynti ja pääaula, joka liittää uudisrakennuksen kantasairaalaan. Näyttävä pääaula toimii orientoitumista helpottavana solmukohtana. Sen laajat lasipinnat ohjaavat sisään ja toisaalta tuovat runsaasti luonnonvaloa aulaan. Korkea tila on akustoitu puurimaverhouksin. Pääaulan jatkeena matalammassa osassa on kahvila, joka on miellyttävä kohtaamispaikka niin asiakkaille kuin henkilökunnalle. Sen laajasta lasiseinästä on kiinnostava tarkkailla etupihan tapahtumia.
Viihtyisyyttä potilaille ja henkilökunnalle
Sairaalan suunnittelun lähtökohtina ovat olleet sekä asiakkaiden että henkilökunnan näkökulmat. Tavoitteena on luoda toipumista edistävät tilat. Lisäksi mahdollistetaan vetovoimainen työpaikka henkilökunnalle. Sairaalatilojen suunnittelun perusperiaatteiden, puhdistettavuuden, esteettömyyden ja kestävyyden lisäksi viihtyisyys on keskeistä tavoitteiden saavuttamiseksi.
Uuden osastorakennuksen viihtyisyys muodostuu miellyttävästä tilantunnusta, raikkaista väreistä ja hallitusta kokonaisilmeestä. Rakennuksen arkkitehtuuriin integroidaan myös tilaustyönä toteutettavaa taidetta.
Hulppeasta pääaulasta edetään pienempiin tilakokonaisuuksiin. Kerrosaulat ja odotustilat ovat miellyttävän pienipiirteisiä. Sisävärit ovat maltillisia ja kulkua ohjaavia. Jokaisella rakennuksen sakaralla on oma tunnusvärinsä. Väripintojen lisäksi sisätiloja rytmittävät puuviilupinnat ja puurimakatot. Osastokäytävien päädyissä olevat suuret ikkunat näkymineen tuovat avaruutta.
Merja Pesonen, Johanna Into, Mika Avela
Arkkitehtiryhmä Triangeli (Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, UKI Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy)