Vuonna 1982 valmistunut Joensuun jäähalli koki mittavan peruskorjauksen ja laajennuksen, jonka suunnittelusta vastasi myös alkuperäisen hallin suunnitellut Arkkitehtitoimisto Arcadia Oy.
Mehtimäen jääurheilukeskuksen muodostavat nyt peruskorjattu katsomoilla varustettu jäähalli (rakennusvuosi 1982), vuonna 2001 rakennettu harjoitusjäähalli 1 ja vuonna 2019 rakennettu harjoitusjäähalli 2. Puku- ja pesutilat peruskorjattiin harjoitusjäähalli 2:n rakentamisen yhteydessä. Pääkäyttäjänä on Joensuun kaupunki, liikuntapalvelut. Loppukäyttäjiä ovat mm. Joensuun Kiekko-Pojat ja Joensuun Katajan muodostelma- ja taitoluistelijat.
Kohde sijaitsee Mehtimäen kaupunginosassa osoitteessa Kisapolku 4, Joensuu. Peruskorjauksen laajuus 8222 brm2, koko jääurheilukeskuksen laajuus 14 220 brm2. Kilpajäähalli alkoi olla teknisen käyttöikänsä päässä, eikä vastannut tiloiltaan sekä energiatehokkuudeltaan tämän päivän tavoitteita. Peruskorjattu ja laajennettu kilpajäähalli harjoitusjäähalleineen muodostaa kattavan jääurheilukeskuksen. Uudistus nosti tilojen käytön täysin uudelle tasolle sekä toiminnallisuuden että visuaalisen ilmeen osalta. Peruskorjauksen jälkeen hallissa on mahdollista harjoitella eri lajeja oheistoimintoineen samanaikaisesti jääkiekko-ottelun kanssa.

Projektin tavoitteena oli lisätä jäähallin monipuolisuutta ja parantaa käyttöastetta. Laajennuksen myötä halliin saatiin lisää katsomotilaa, täyttäen SM-liigan katsomovaateet, modernisoidut oheisharjoittelutilat sekä tyylikkäämmät aula- ja palvelutilat. Tavoitteena oli varmistaa, että jäähalli tarjoaa ensiluokkaisen käyttökokemuksen kaikille harrastajille ja käyttäjille, oli kyse sitten jääurheilusta, muista liikuntalajeista tai tapahtumista.
Peruskorjauksessa nykyinen kilpajäähalli purettiin betonirunkoon saakka, alkuperäiset kattoa kannattelevat teräsavaruusristikot palonsuojattiin palosimultointien kautta saatujen riskipaikkojen osalta ja maalattiin. Laajennusosien rakenteena oli teräsbetonipilarit, katsomoissa teräsbetonipalkit, välipohjissa liittoteräspalkit sekä iv-konehuoneessa kantava 42 metrin pituinen pääteräsristikko ja teräspilarit. Vesikatoissa on kantava profiilipelti eristeiden alapuolella.

ikkunanauhalta
Teräsbetoniset porrashuoneet toimivat kantavina ja jäykistävänä rakenteena laajennusrungoille. Eteläpäädyssä nykyistä sosiaalitilaa korotettiin yhdellä kerroksella, jossa kantavat rakenteet toteutettiin teräspilarein ja -palkein, sekä kantavalla profiilipellillä. Vanha lasi- ja tiililaattapintainen betonielementtirunko purettiin ja korvattiin lämpötaloudellisimmilla pvp-elementeillä. Pääjulkisivu ja sisäänkäyntialueet verhoiltiin värillisillä L-teräspeltiprofiileilla, jotka leimaavat rakennuksen jääurheiluasemaa. Julkisivun terässäleet leikkaavat myös lämpökuormaa takana olevalta ikkunanauhalta. Keskuksen talotekniikka uusittiin täysin. Rakennuksen pohjoispäätyyn laajennettiin uusi IV-konehuone, joka palvelee jääkenttää ja katsomoaluetta, sekä erillisenä aula ja palvelutiloja. Näin voidaan hallita paremmin eri käytöllä olevien tilojen ilman lämpötilaa ja kosteusolosuhteita.

Olemassa oleva jään jäähdytystekniikka uusittiin alapohjan purun myötä vastaamaan tämän päivän vaateita. Näin saatiin energiataloudellisesti nykyaikainen ratkaisu. Korjaus- ja laajennusosan alueelta uusittiin sähköt ja valaistus, näin saatiin mukautuva valaistus eri käyttötarkoitusten mukaisesti. Peruskorjauksen ja laajennuksen myötä Joensuussa on ensiluokkaiset olosuhteet jääurheilun harrastamiseen ja kilpailutoimintaan pitkälle tulevaisuuteen.
Samuli Sallinen, arkkitehti SaFa, Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto
Tomi Rautiainen DI, yksikön johtaja, A-Insinöörit Suunnittelu Oy
Joensuun jäähallin toteuttajat
Rakennuttaja: Joensuun kaupunki, tilakeskus
Pääkäyttäjä: Joensuun kaupunki, liikuntapalvelut
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto
Rakennesuunnittelu: A-Insinöörit Suunnittelu Oy
LVIA-suunnittelu: Granlund Oy
Sähkösuunnittelu: AH-Talotekniikka Oy
Pää- ja rakennusurakoitsija: YIT Business Premises Oy
Teräsrunkouroitsija: Metallipalvelu Hartikainen Oy
Ristikoiden palokoteloinnit: Asennusliike J.Mononen Oy
Rungon Deltabeam-palkit, arboxit ja peruspultit: Peikko Finland Oy
Julkisivun pelti-villa-pelti -elementit: Paroc Panel System
PVP-elementtiasennus: Joensuun Rakennetekniikka Ky
Julkisivusäleiköt: Metec Oü
Vesikaton kantavat profiililevyt: Weckman Steel Oy
Metalliovet ja ikkunat sekä -seinät: Steel-Prisma Metallit Oy
Alumiini-ikkunat (ponttiulkoikkunat): Tikli Group Oy
Teräsovet: Forssan metallityöt Oy
Nosto-ovet: Turner Door Oy
Teräsritilät ja -portaat: Suomen Ritilätaso STR Oy
Pienmetallityöt: Metaworks Oy
Hissit: KONE Hissit Oy
Maanrakennusurakka: Kuljetus ja kuormaus Judin Oy
Paalutusurakka: YIT Suomi Oy
KVV/PU-urakka: Putkihanke Oy
IV-urakka: Karelian Talotekniikka Oy
Sähköurakka: Karelian Sähkö Oy
Rakennusautomaatio: Are Oy
Turvaurakka: Caverion Suomi Oy
Ratalaattaurakka: Saltex Infra Oy
Paikallavalutyöt: Joen Rakennustyöt Oy ja Rastom Oy
Rungon betonielementit: Lakka elementti ja valmisbetoni Oy
Ontelo- ja kl-kuorilaatat: Pielisen betoni Oy
Betoniporraselementit: AS Alistron
Vesikatto: Kerabit Katto Oy
Väliseinäharkot: Saint-Gobain Kahi-tiilet ja Lakka rakennustuote Oy
Avattavat sisälasiseinät: Lumon Suomi Oy
Kipsi- ja palosuojauslevyt: Saint-Gobain PU- ja epoksilattiat Suomen Pinta Oy
Laatoitukset ja lattiapinnat: Heikkinen Yhtiöt Oy
Palosuojaeriste: Paroc Oy Rakennuseristeet
Alakatto- ja akustoasennukset: Asennusliike J.Mononen Oy