Inarin uusi koulu Šielâ sijaitsee Juutuanjoen törmällä, kirkonkylän kupeessa. Koulun inarinsaamenkielisen nimen voisi suomeksi kääntää vastasyntyneelle annettavaksi syntymälahjaksi, joka suojelee lasta. Saamelaisperinteessä sellainen on esimerkiksi hopeinen komsiopallo.

Juutuanjoen varrella sijaitsevat myös muut Inarin kirkonkylän merkkirakennukset: Saamelaismuseo Siida ja Saamelaiskulttuurikeskus Sajos. Inarin uusi koulu Šielâ asettuu luontevasti saamelaiskulttuuriin liittyvien julkisten rakennusten kontekstiin.
Suunnittelun lähtökohtana ovat toiminnallisten tarpeiden lisäksi olleet rakentamispaikan tärkeimmät maisemalliset elementit, kuten Juutuanjoen Alakoski ja tontin upeat aihkimännyt. Rakennuksen sijoittelulla on säästetty mahdollisimman paljon puustoa, koska Ylä-Lapissa kasvillisuus uusiutuu hitaasti. Myös näkymät Juutuanjoelle aulasta ja oppimistiloista ovat olleet keskeinen suunnittelua ohjaava elementti.
Toinen keskeinen arkkitehtuurin lähtökohta on saamelaiskulttuuri, erityisesti saamelainen käsityöperinne Duodji. Arkkitehtuurin kieleen Duodjista voidaan omaksua useita käsitteitä, kuten paikallistuntemus, luonnonmateriaalien käyttö, luonnonmuotojen soveltaminen käyttöesineisiin, materiaalinkäytön optimointi, yksilöllisyys sekä funktionaalisuus yhdistettynä harkittuun koristeellisuuteen ja detaljiikkaan.
Inarin uudessa koulussa saamelaiskulttuuria on pyritty tuomaan esille hienovaraisesti, kuten rakennuksen muodolla ja toiminnallisella perusratkaisulla, luonnonmateriaaleilla, sekä sisä- ja ulkoarkkitehtuuriin yhdistyvällä taiteella. Puuta on käytetty runsaasti, niin julkisivuissa, kuin keskusaulan verhoiluissa.
Koulussa opiskellaan esikoulusta yhdeksännelle luokalle. Oppilasmäärä on noin 165 henkilöä. Oppimissolut jakautuvat al kuopetuksen, alakoulun ja yläkoulun tiloi hin. Lisäksi rakennuksesta löytyy taitoainei den tilat, hallintotilat, liikunta- ja kuntosali, palvelukeittiö, nuorisotilat, sekä Inarin kir konkylän sote-tilat. Koulun sydän on Juu tuanjoelle avautuva keskusaula, jossa voi daan järjestää konsertteja, teatteriesityksiä ja muita tapahtumia. Keskusaulaan liittyvät kotitalouden tilat voidaan ottaa esimerkiksi nuorisotoimen kahvilatoimintaan kouluai kojen ulkopuolella. Iltaisin ja viikonloppui sin rakennus on kansalaisopiston, urheilu seurojen, kuntoilijoiden ja nuorisotoimen käytössä. Piha-alueen pelikentät ja ulko kuntosali ovat kuntalaisten käytettävissä vuoden ympäri. Šielâ on siis kaikkien inari laisten monitoimitalo.
Oppimistilojen pedagogisena erityis piirteenä on eri kieliryhmien huomioin ti: Koulussa opiskellaan pohjoissaamen ja inarinsaamen lisäksi myös suomen kielellä. Eri kieliryhmien oppilasmäärät vaihtelevat vuosittain, joten oppimistilojen muunneltavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota: Koulussa on erikokoisia luokkatiloja, joita voidaan yhdistellä tarpeen mukaan.
Inarin uusi koulu Šielâ toteutetaan kokonaisvastuu-urakkana, jossa urakoitsijana toimii Sakela Rakennus Oy, arkkitehtisuunnittelusta vastaa alt Arkkitehdit Oy. Rakennuksessa on kaksi kerrosta ja bruttoala on noin 4200bm2
Tuomas Niemelä
alt Arkkitehdit Oy



