Pitkään esillä ollut ajatus yhdistää Hailuodon saari mantereeseen siltayhteydellä on nyt toteutumassa, kun Hailuotoon rakennetaan kiinteä maantieyhteys Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille. Kiinteä yhteys tulee korvaamaan nykyisen välillä sää- ja jäätilanteen katkoman lauttayhteyden. Kiinteän yhteyden pituus on noin 8,4 km, joka sisältää pengertieosuuden ja Huikun ja Riutun pitkät sillat. Huikun teräsrakenteinen silta sulautuu ympäröivän meren ja taivaan sävyihin.

Hailuodon kiinteä yhteys korvaa nykyisen lauttayhteyden Oulunsalon Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välillä. Kiinteän yhteyden pituus on noin 8,4 km, joka sisältää pengertieosuuden ja Huikun ja Riutun sillat. Kiinteä yhteys parantaa Hailuodon valtakunnallista ja seudullista saavutettavuutta. Yhteys mahdollistaa entistä sujuvammat yhteydet Hailuotoon suuntautuvalle henkilö- ja tavaraliikenteelle sekä paikalliselle elinkeinotoiminnalle ja laajentaa Hailuodon työssäkäyntialuetta. Maantieyhteyden suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että rakenteet sulautuvat mahdollisimman hyvin ympäröivään merelliseen maisemaan. Huikun sillan teräspalkit maalataan näkyviltä osiltaan vaaleansinisiksi, jotta ne sulautuvat taivaan ja meren sävyihin. Lisäksi siltojen ja pengertien suunnittelussa on vältetty korkeita rakenteita, kuten kannatinpylväitä, jotta ne eivät erotu maisemasta. Myöskään tielle tai siltarakenteisiin ei ole suunniteltu valaistusta, jotta vältetään ylimääräistä visuaalista häiriötä luonnonympäristössä.

Hanke toteutetaan allianssimallilla. Allianssin muodostavat Väylävirasto tilaajaosapuolena, GRK Suomi Oy toteuttajaosapuolena ja AFRY Finland Oy ja A-Insinöörit Oy suunnittelijaosapuolina. Huikun sillan teräsrakenteen toimittaa Steel Group Pohjanmaa Oy ja sillan suunnittelee A-Insinöörit Oy. Huikun silta on 767 metriä pitkä jatkuva liittopalkkisilta ja Riutun silta on 737 metriä pitkä jatkuva jännitetty betonipalkkisilta. Huikun sillan jännemitat ovat 60+80+90+3×95 m+90+80+60=745 m ja kokonaispituus 767 m. Sillan hyödyllinen leveys on 9,5 m ja alikulkukorkeus 18 m. Valmistuessaan vuoden 2026 lopussa Huikun silta on Suomen kuudenneksi pisin silta. Huikun sillan kansirakenne koostuu kahdesta pituussuuntaisesta pääkannatinpalkista, joiden väliin sijoittuu putkipalkkirakenteita. Pääkannattimet ovat noin 4 metriä tasakorkeita hitsattuja I-palkkeja, valmistettuina S460-lujuusluokan teräksestä. Kansilaatta on teräsbetonirakenteinen ja kiinnitetty pääpalkkeihin vaarnoilla.
Sillan teräsrakenteet valmistetaan säänkestävästä teräksestä, mikä vähentää merkittävästi huoltomaalauksen tarvetta ja pidentää huoltovälejä. Säänkestävän teräksen pintaan muodostuu suojaava patinakerros, joka hidastaa korroosiota ja tekee rakenteesta pitkäikäisen. Materiaalivalinta tukee sillan elinkaaritaloutta ja vähentää kunnossapitotarpeita koko käyttöiän aikana. Silta maalataan ulkonäkösyistä näkyviltä pinnoiltaan, kun taas palkkien välinen alue ja putkipalkit jätetään ilman pintakäsittelyä. Kannen teräsrakenteen kokonaismassa on noin 2300 tonnia. Silta valmistetaan noin 22–36 m pitkistä ja 100 t painavista lohkoista, jotka kuljetetaan kokonaisina konepajalta siltapaikalle. Silta asennetaan työntöasentamalla. Työntöasennus etenee yksi aukkoväli kerrallaan ilman aputukia.

Molempien siltojen välituet perustetaan lyötävillä teräsputkipaaluilla, jotka päättyvät tiiviiseen hiekkakerrokseen. Huikun sillan välituissa käytetään D914 paaluja ja Riutun sillassa D1200 paaluja. Paalut liittyvät massiivisiin, viistopintaisiin jäänsärkijöihin. Jäänsärkijän yläpinnasta tuki jatkuu pilarina kanteen. Huikun sillan välituen paalujen pituus on noin 25m. Paalutustyö on ollut hankkeessa merkittävä ja vaativa osa-alue suurten paaludimensioiden, korkeiden paalukuormavaatimusten sekä erityisen haastavien pohjaolosuhteiden vuoksi. Huikun sillan rakentamista varten on tehty erillinen mereen lautalta paalutettu työsilta, jonka päältä varsinainen välitukien paalutus on tehty. Välitukien jäänsärkijät rakennetaan teräksisten kasuunien avulla, siten että kasuunin pohjalaatan valun jälkeen jäänsärkijän raudoitus voidaan tehdä kuivatyönä.Silta rakennetaan erittäin ankarissa merellisissä olosuhteissa, joissa myös työnaikaisiin rakenteisiin voi kohdistua suuria tuuli-, jää- ja aaltokuormia.
Tuomo Järvenpää, Huikun sillan pääsuunnittelija, A-Insinöörit Oy