Yhteystiedot Jäsensivut

Ajankohtaista

Teräsrakenneyhdistys julkaisee kiinnostavia alan uutisia sekä ajankohtaista tietoa omien jäsenyritystensä innovaatioista teräsrakenneteollisuuden alalla. Tapahtumakalenterimme kokoaa alan keskeiset tapahtumat sekä koulutukset.

Keskustakirjasto Oodi on vuoden 2018 Teräsrakenne

Keskustakirjasto Oodi on vuoden 2018 Teräsrakenne

Janne Tähtikunnas (janne.tahtikunnas a tryry.fi), 21.11.2018

Töölönlahden alueen kehittämisen visiona on ollut luoda kaupunkilaisten mittakaavaista tilaa. Kaupunkilaisten yhteiseksi tilaksi tehtävän Oodin arkkitehtisuunnittelun lähtökohta on ollut tehdä kokonaisuus, joka tulee vielä lähemmäksi jokaista kaupunkilaista kuin ympäröivät rakennukset. Oodia on suunniteltu ja rakennettu ihmisten sekä ihmisten ja tiedon kohtaamisen rakennukseksi, joka tarjoaa kirjastotoiminnalle erittäin muuntojoustavaa tilaa. Oodi on avoimena pysyvä kaupunkilaisten käyttötila, jonka sisätilat voivat muovautua joustavasti kirjastotoiminnan kehitystarpeiden mukaisesti. 

Oodin tontti oli varattu alkujaan toimistotalokäyttöön. ALA Arkkitehtien arkkitehtuuri murtautuu kuitenkin selvästi ulos toimistotalon laatikosta ja ottaa vahvan yhteyden ympäristöönsä. Tilan draama syntyy Oodissa rakenteen uskomattomuudesta, kun kantavaa rakennetta on näkyvissä vain vähän. Sisä- ja ulkotilojen limityksen rakenteellinen uhkarohkeus, johon kuuluu esimerkiksi pilariton katos, on yksi tärkeä kokonaisuuden elementti. 

Teräsrakenteinen siltamainen runko sisältää kaksi kaarta sekä kannattaa lipan, jonka kärjestä on matkaa ulompaan teräskaareen liki 15 metriä. Rakennuksen Mannerheimintien puoleisen lasiseinän kohdalla oleva ulompi kaari painaa noin 600 tonnia ja rakennuksen keskellä noin kymmenen metrin päässä ulommasta oleva kaari noin 400 tonnia. Kaarien välissä on teräsristikkorakenne, joka jatkuu myös ulomman kaaren yli. Koko rakennuksen päärunko on terästä, jota on kulunut rungon valmistamiseen noin 2500 tonnia.

Oodin arkkitehtisuunnittelusta vastaa siis Arkkitehtitoimisto ALA pääsuunnittelijana Niklas Mahlberg ja rakennesuunnittelusta Ramboll Finland päärakennesuunnittelijana Tapio Aho. Arkkitehtitoimisto ALA Ramboll Finland palkittiin 20.11.2018 Helsingissä Teräsrakenne-päivä 2018 tilaisuuden yhteydessä Vuoden Teräsrakenteesta yhdessä tilaajan eli Helsingin kaupungin, projektinjohtourakoitsija YIT Rakennus Oy:n ja rakennuksen vaativan teräsrungon valmistaneen Normek Oy:n kanssa. Suomi 100 -juhlavuoden hankkeena tehty Oodi on rakennuksena vahva osoitus suomalaisesta suunnittelu- ja teräsrakentamisosaamisesta. Julkisivun puuelementtejä ja lasirakenteita lukuun ottamatta muutkin Oodin päärakenteet on valmistettu Suomessa.

Lisätietoja asiasta antavat

  • palkintolautakunnan sihteeri, Teräsrakenneyhdistys ry:n toimitusjohtaja Janne Tähtikunnas, puh. 0400 893 583 tai janne.tahtikunnas a tryry.fi
  • palkintolautakunnan puheenjohtaja arkkitehti SAFA Tuomas Silvennoinen, PES-Arkkitehdit Oy, puh. 040 5652 745 tai tuomas.silvennoinen a pesark.fi
  • osakas Juho Grönholm, Arkkitehtitoimisto ALA Oy, puh. 040 555 2169 tai juho.gronholm a ala.fi
  • suunnittelujohtaja Tapio Aho, Ramboll Finland Oy puh. 050 553 9290 tai tapio.aho a ramboll.fi


Takaisin