Ahveniston sairaala rakennetaan käyttäjien ehdoilla


Toimivuus, tehokkuus ja turvallisuus ovat keskeisiä tekijöitä tulevaisuuden sairaalan rakentamisessa. Oikein valituilla rakennusmateriaaleilla ja rakenteiden hyvällä toteutuksella on suuri vaikutus siihen, miten hyvin onnistutaan käyttäjäystävällisten tilojen luomisessa. Assi-sairaalassa on kiinnitetty paljon huomiota myös oikeanlaisten teräspalkkien valintaan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin uusi keskussairaala ja palvelukeskus on rakenteilla Ahvenistolla Hämeenlinnassa. Rakentaminen alkoi elokuussa 2021 ja sairaalan on suunniteltu olevan käytössä vuonna 2026. Valmistuttuaan uusi sairaala palvelee koko Kanta-Hämeen maakunnan terveydenhuollon tarpeita. Siihen asti käytössä on vanha, jo yli 40 vuotta palvellut Kanta-Hämeen keskussairaala.

Tuttavallisesti Assi-nimellä kutsutun Ahveniston sairaalan tavoite on olla maailman inhimillisin sairaala. Hankkeen suunnittelu- ja kehitysvaihe toteutettiin yhteistyössä potilaiden, omaisten ja terveydenhoitoalan ammattilaisten kanssa. Tavoitteena on toteuttaa mahdollisimman potilaslähtöinen sairaala, jossa käyttäjälähtöisyys tulee näkymään muun muassa yhden käynnin mahdollisuutena, nopeampana kotiutumisena, talon sisäisinä lyhyinä etäisyyksinä ja palveluiden sijaintien helppona hahmottamisena. Hoitohenkilökunnan moniammatillista osaamista päästään hyödyntämään osaamiskeskuksissa, joissa voidaan perehtyä potilaaseen kokonaisuutena. Omaisten viihtyvyyttä lisätään oleskelutiloilla ja mahdollisuudella yöpyä sairaalassa.

Ahveniston sairaala suunniteltiin ja toteutetaan allianssimallilla, jonka muodostavat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Skanska Talonrakennus Oy, Sweco Talotekniikka Oy ja arkkitehtityöyhteenliittymä Team Integrated. Allianssimallissa hankkeen keskeiset osapuolet vastaavat suunnittelusta ja toteuttamisesta yhdessä. Skanska toimii Ahveniston sairaalahankkeen pääurakoitsijana.

Ahveniston sairaalarakennukseen tulee sijoittumaan myös muita palveluntarjoajia, kuten Fimlabin laboratorio, tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, potilasosastot Vanajaveden sairaalasta, terveysasema, hammashuoltoyksikkö, tilat akuutille kotihoidolle sekä sivupaloasema. Sairaalarakennuksen viereen rakennetaan erilliset rakennukset kaupalle ja ravintolalle. Sairaalan ja sen viereisten palvelujen yhteyteen tulee noin 1020 parkkipaikkaa, joista osa toteutetaan maantasopaikkoina ja osa sijoitetaan pysäköintilaitokseen. Suunnittelussa huomioidaan eri potilasryhmien pysäköintitarpeet ja vanhan sairaala-alueen pysäköintipaikkojen osittainen hyödyntäminen. Nämä rakennukset eivät kuulu allianssin toimeksiantoon.

Ympäristö- ja energiatehokkuus on huomioitu Ahveniston sairaalan suunnittelussa monesta näkökulmasta. Rakennuksen käyttö-, huolto-, energia- ja elinkaarikustannukset ovat edulliset, ja monikäyttöiset tilat joustavat rakennuksen elinkaaren aikana.

Assi on huomattava teräspalkkikohde

Ahveniston sairaalan välipohjapalkit tulevat Nordecilta. Yhtiöllä on kymmenien vuosien historia palkkien tuotannosta, suunnittelusta ja tuotemyynnistä ja se on yksi johtavista palkkitoimittajista Pohjoismaissa. ”Olemme olleet mukana monissa merkittävissä kohteissa, erityisesti Suomessa ja Ruotsissa ihan puhtaasti myös palkkitoimittajana”, kertoo Samu Pokela. Hän vastaa Nordecilla monikerrosrakentamisen yksikössä Suomen markkina-alueella myynnistä, suunnittelujohtamisesta ja tuotekehityksestä.

”Palkkitoimituksissa vahvuutemme ovat oman suunnittelun mahdollistavat vakioidut ratkaisumme. Pyrimme katsomaan kokonaisuutta, asiakastarvetta ja tuotteiden käyttötilannetta enemmän kuin vain optimoimaan palkkien valmistusta ja teräskiloja. Toimituksissamme on tärkeää ajatella, mitä sillä palkilla tehdään. Mietimme muun muassa, miten palkkia olisi tehokasta ja turvallista asentaa työmaalla”, Pokela sanoo.

Palkkitoimituksista vastaavalla myyntipäällikkö Hannu Rautakoskella on vahva kokemus tuotannon puolelta ja hänen tuotteistamiseen liittyvät kehitysnäkemyksensä juontuvat sieltä. ”Tavoitteenani on aina ollut, että suunnitellaan mahdollisimman kilpailukykyisiä tuotteita, jotka olisivat kustannustehokkaita valmistaa, ja että ne sopivat työmaalla hyvin käyttötarkoitukseensa. Mietin, miten pystyisimme suunnittelussa parhaiten ottamaan huomioon sekä valmistusprosessien että työmaan toiminnot ja tekemisen edellytykset, jotta saadaan valittua oikeanlaiset ratkaisut. Vahvuutemme on vahvan suunnitteluosaamisen ja tuotantoprosessien lisäksi rakenteiden standardisointi ja tuotteistaminen.”

Kun asioita tehdään standardoidusti, saadaan tehokkuutta ja myös edellytykset pienemmälle ympäristön kuormittamiselle. Pokela pohtii, että Euroopassa ollaan automatisoinnissa monessa paikassa paljon pidemmälläkin. Teknologiaa hyödyntämällä pystytään huomattavasti vähentämään hiilijalanjälkiä ja -sormenjälkiä. ”Olemme mahdollistaneet sen, että tällaisella standardoinnilla ja tuotteistamisella luodaan edellytykset tehokkaaseen toimintaympäristöön. Kun asioita tehdään tehokkaasti, se jo itsessään pienentää hiilijalanjälkeä.

Saamme vähennettyä hukkaa materiaalissa, tekemisessä ja kuljetuksessa.”

Ympäristötavoitteiden myötä syntyi uudistunut palkkiperhe

Nordec haluaa olla edelläkävijä ympäristöystävällisten ratkaisujen kehittämisessä. Sen vuoksi myös välipohjapalkkituotteet ovat olleet jatkokehityksen kohteena. Uudistetut välipohjapalkkituotteet on juuri lanseerattu. ”Tuotteiden nimet ovat uudet ja niille löytyy myös ympäristöystävälliset materiaalivaihtoehdot. Palkkituotteille on uudistetut ja päivitetyt EPD:t, mikä on tänä päivänä yhä enemmän vaatimuskin. EPD-vaihtoehtoja palkeille on kolme: tavanomainen, 70-prosenttisesti kierrätysteräksestä valmistettu sekä sataprosenttisesti kierrätetystä teräksestä valmistettu.

Tehokkaan ja ympäristöystävällisen toteutuksen lähtökohta on hyvässä suunnittelussa. Pokela korostaa, että on olennaista päästä kohteen toteutukseen mukaan jo hyvissä ajoin suunnittelusta lähtien. ”Sitä kautta on mahdollista kehittää ratkaisuja jo alkuvaiheesta lähtien myös hiilijalanjäljen näkökulmasta oikeaan suuntaan.”

Runkoratkaisujen valinnoilla on hiilijalanjälkeen huomattava vaikutus. ”Kaikki vaikuttaa: minkälainen runkomalli on, millä kriteereillä kohdetta suunnitellaan ja minkälaisia materiaalivalintoja tehdään. Jos runko suunnitellaan lähtökohtaisesti geneerisesti eli käytännössä yhtä lailla betonille kuin teräksellekin, se ei välttämättä ole optimaalinen millään materiaalilla. Kun runkoratkaisuksi haetaan sellainen, joka on hiilijalanjälkinäkökulmasta mahdollisimman tehokas, saadaan paras lopputulos”, Pokela sanoo.

Iso merkitys on aina myös sillä, mistä tuotteet tulevat. Hiilidioksidipäästöjä syntyy koko tuotteen elinkaaren ajalta, ja kuljetukset ovat siinä myös konkreettinen tekijä. Pokela muistuttaa myös tärkeästä asiasta hiilijalanjälkeen liittyen. ”Teräksen kierrätettävyys jää edelleen ihan liian vähäiselle huomiolle.”

Sopivin välipohjapalkki kuhunkin kohtaan

Yksi Nordecin vahvuuksista on monipuolisuus. Tarjolla on niin sanottuja ”kuivia” teräspalkkiratkaisuja, joita ei työmaalla tarvitse valaa, mutta myös betonitäytteinen liittopalkki löytyy tuotevalikoimasta. Rautakoski kertoo, että kuiva palkki halutaan työmaalle usein erityisesti sen riskittömyyden vuoksi. Esimerkiksi Assi-sairaalassa on hyödynnetty Nordecilta kaikkia kolmea erilaista vaihtoehtoa. ”On laitettu sitä tuotetta, joka kyseiseen paikkaan parhaiten sopii. Pääasiassa on käytetty kuivia palkkituotteita muun muassa nopeutensa vuoksi, mutta myös valettua liittopalkkia olemme käyttäneet siellä, missä se teknisesti on ollut paras ratkaisu.”

Assi-sairaalaa oli aluksi ajateltu pitkälti betonirunkoiseksi. ”Talotekniikka-asiat ohjasivat matalaan välipohjaratkaisuun. Haim- me Swecon rakennesuunnittelijan kanssa tiiviissä yhteistyössä ratkaisut tärkeille sairaalaympäristön tuomille edellytyksille huomioiden tilan käytön tehokkuuden ja muuntojoustavuuden tuomat kriteerit”, Pokela sanoo.

Sairaalan leikkaussalit ja herkät laitteet asettavat tietyille alueille tiukkoja värähtelykriteerejä. ”Se ja nuo muut huomioitavat asiat olivat meillä pohjana, kun tutkimme erilaisia palkkiratkaisuvaihtoehtoja. Siltä pohjalta mietimme, mikä vaihtoehto olisi paras mihinkin.”

Assi-sairaalaan toimitetut teräspalkit on valmistettu Nordecin tehtaalla Ylivieskassa. Palosuojamaalaukset tehdään valmiiksi tehtaalla. ”Aiemmin niitä maalattiin työmailla, mutta työmaiden toimintaa helpottaaksemme olemme siirtyneet tähän käytäntöön. Haimme maalausjärjestelmät, jotka kestävät rakentamisen aikaisen kuljetuksen ja käsittelyn. Työmaalla maalaamisessa on hankaluutensa, kun pitäisi saada varmistettua hyvät olosuhteet. Yleisesti ottaen pyrimme siihen, että teemme mahdollisimman pitkälti valmista tehtaalla, jotta työmaalla olisi tehokasta ja turvallista työskennellä”, Rautakoski sanoo. -JP

Ahveniston sairaala eli Assi

  • Rakennuttaja: Kanta-Hämeen hyvinvointialue
  • Rakennusurakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy
  • Arkkitehtisuunnittelu: INTEGRATED työyhteenliittymä: AW2 – Harris-Kjisik – Sweco –Gortemaker Algra Feenstra architects
  • Rakennesuunnittelu: Sweco Finland Oy
  • Rungon teräspalkit: Nordec Finland Oy
  • Nordecin palkkitoimitus Assi-sairaalaan: Välipohjan palkkeja 3100 m, noin 1000 tonnia terästä