Rakentamisen ohjeet

Tälle sivulle kootaan tärkeitä rakentamisen ohjeita tai linkkejä tärkeisiin ohjeisiin.

Uusia kohteita saa ehdottaa ja vanhentuneista linkeistä otetaan mielelään vinkkejä vastaan.

YM Rakenteiden lujuus ja vakaus

YM Teräsrakenteet, ohjeet 2017

Rakentamisessa käytettävät kuntakohtaiset lumikuorman ominaisarvot maassa:

Lumikuormat2
623 KB, päivitetty 7.4.2017
Lumikuormat2
57 KB, päivitetty 7.4.2017

Ympäristöministeriön asetuksessa 6/16 on esitetty käytettävä lumikuorman minimiarvo maanpinnalla. Rakennuksen mitoituksessa käytettävän lumikuorman määrittää suunnittelija asetuksen 6/16 ja käytettävän mitoitusohjeen mukaisesti.

Yllä olevat taulukoissa esitetyt tiedot on kerätty kirjallisuuslähteistä (RIL) sekä kuntien julkisista tiedostoista. Tiedoissa saattaa olla virheellisyyksiä tai niihin saattaa tulla muutoksia, joten lumikuorman ominaiskuorman arvo kannattaa varmistaa kunnan rakennusvalvonnasta.